nlc.hu
Trend

Az aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Így (ne) hordd az aszimmetrikus ruhadarabokat!

Az aszimmetria 2023 egyik meghatározó trendje. Viseld stílusosan és ízlésesen!

Az aszimmetrikus ruhadarabok, különösképp az ilyen szoknyák és egészruhák a trendelőrejelzések szerint ebben az évben különösen nagyot mennek majd. Ez alapvetően pozitív kilátás, hiszen az ilyen holmik stílusossá, változatossá, akár egészen művészivé is tehetik a megjelenést, legalábbis akkor, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Összegyűjtöttük, mire figyelj, ha aszimmetrikus darabokat viselnél!

Ügyelj az arányokra!

Ügyelj az arányokra, mind az aszimmetria mértékét, elhelyezkedését és mennyiségét illetően. Akár már egy visszafogottabb ilyen típusú részlet – például egyetlen kivágás – is kellőképpen látványos, nem szükséges túltolni, ahogy a lehető legközhelyesebb és legkevesebbek számára előnyös aszimmetrikus holmit, az egyik oldalon ujjatlan, másik oldalon hosszú ujjú felsőt választani sem. Mutatós lehet, és kifejezetten eredeti külsőt kölcsönözhet persze egy több elemében, vagy akár teljes egészében aszimmetrikus vonalvezetésű ruha, vagy egy egyaránt aszimmetrikus felső- és alsórészből álló kombináció is, legalábbis akkor, ha a szabásvonala átgondolt és a viselője is magáénak érzi. 

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Az aszimmetrikus részletek vonzzák a szemet, kiemelnek, emellett optikailag némileg meg is változtathatják a test arányait. Ebből adódóan alkalmasak arra, hogy korrigáljuk az esetleges tökéletlenségeket, egy félvállas top például erősíthet egy keskenyebb felsőtestet, a magasan sliccelt szoknya pedig hosszabbnak mutatja a lábakat, nyúlánkabbnak az alkatot. De ha adott esetben épp szeretnénk takarni valamely testtájunkat, egy bővebb szabású aszimmetrikus holmival úgy tehetjük meg, hogy elkerüljük a zsákszerű hatást. Egy rosszul megválasztott aszimmetrikus ruhadarab ugyanakkor jelentősen ronthatja az összképet, ha épp olyan testrészen szélesít, hangsúlyoz, ahol nem kellene. 

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Hagyd érvényesülni!

Az aszimmetrikus ruhadarabok akkor működnek, ha hagyod a szabásvonalat teljes egészében látszani. Onnantól kezdve, hogy ráveszel valamit, nem érvényesül kellőképpen, bizonyos esetekben pedig csak a fölötte viselt holmi alól értelmezhetetlenül kivillanó vagy indokolatlanul kilógó anyagdarab marad belőle, ami a teljes outfit harmónáját megtöri. Aszimmetrikus darabokból tehát lehetőleg mindig olyat válassz, amiknek a viselését az időjárás épp lehetővé teszi. Ha pedig rétegezni szeretnéd, alá vegyél fel valamit, soha ne fölé!

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Abban az esetben, ha monokróm öltözékben viselnél aszimmetrikus holmit, arra ügyelj, hogy a szabás ne „vesszen el” a színben, például egy teljesen egyforma színű felső és alsórész találkozásánál. Ez megoldható egyrészt úgy, ha a ruhadarab olyan része aszimmetrikus – például a kivágása, vagy akár a szoknya alja, sliccelése – ahol némi fedetlen bőrfelület, vagy harisnya, lábbeli ad neki kontrasztot, de úgy is, ha az outfitet egy adott szín különböző árnyalataiból építed fel és így a szabásvonal szépen kirajzolódik.

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Csak ízlésesen!

Az aszimmetrikus ruhadarabok egyik elterjedt fajtáját alkotják a ráncolt, húzott, ejtett, esetleg origami szabású modellek, melyeknél fokozottan figyelni kell a kivitelezésre. Kerülendő minden olyan változat, ami azt a hatást kelti, mintha koncepció hiányában hevenyészve öltögették volna össze, vagy szimplán csak rohanvást magadra cibáltál volna egy anyagdarabot. Az ilyenek ugyanis slampossá, esetleg kifejezetten közönségessé teszik a megjelenést.

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Az aszimmetria gyakran merész kivágásokban, magas sliccelésekben mutatkozik meg a ruhákon, ám e tekintetben inkább gyakorolj önmérsékletet! Hidd el, egy aszimmetrikus holmi akkor is kimondottan feltűnő és látványos, ha nem mutat az ízlésesnél több csupasz testfelületet.

Aszimmetrikus ruhadarabok viselése

Fotók: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top