nlc.hu
Trend

A mermaidcore trend

Öltözz sellőnek! – A tavaszi-nyári szezon trendje: a mermaidcore

A Barbiecore és a balletcore után itt a legújabb, hiperfeminin trend: a mermaidcore, vagyis a sellők ihlette divatirányzat.
A mermaidcore trend

Ha A kis hableány című Disney-rajzfilm 1989-es bemutatásának idején, vagy azóta voltál kislány, jó eséllyel volt hableányos korszakod. Az idei tavaszi-nyári időszakban ennek a felnőttkori változatát élheted majd meg. A szezon egyik vezető trendje ugyanis a hablányesztétikából táplálkozó mermaidcore.

A sellő, mint szimbólum

A sellők vagy hableányok eredetileg folklorisztikus, mitologikus alakok. A félig ember, félig hal lényeket egyes tradíciók a nőiességgel, a már-már földöntúli vonzerővel, illetve a hiúsággal is azonosítják, de jelképezhetik a tengerek veszélyes, pusztító erőit, más értelmezésben viszont éppen, hogy jóságos, segítő lények. A sellő-szimbolika az ókortól kezdve megihlette a művészeket, de hosszú ideje kedvelt inspirációforrás a divattervezők számára is. A sellő sziluett, vagy épp a pikkelyes, kagylós formák olyan klasszikusok, melyek változó intenzitással ugyan, de lényegében állandóan jelen vannak a divatban. Az irányzat azonban tavaly nyár végén-ősz elején számottevő erősödésnek indult, a 2023-as tavaszi-nyári kollekciókban pedig olyan vezető divatházaknál kapott kifejezett hangsúlyt, mint például a Valentino, a Blumarine, a Bottega Veneta, a Moschino vagy épp a Balmain. 

Megnézem
Összes kép (6)

November-december környékétől kezdve a premiereken, partikon is egyre több sztár tűnt fel hableány ihletésű öltözékekben, az év elején indult díjátadó-szezonnak pedig egyértelműen hatalmas favoritja ez a stílus. Olyan hírességek viselték a vörös szőnyegen, mint Ana de Armas, Naomi Campbell, Jessica Chastain, Kendall Jenner, Jennifer Lopez vagy épp Jodie Turner-Smith. 

Ana de Armas a 2023-as Oscar-gálán
Megnézem
Összes kép (10)

Az irányzat annak rendje és módja szerint megkapta a core utótagot is, mely csak a „legnagyobbaknak” jár – lásd az elmúlt egy évből: regencycore, Barbiecore, balletcore – és persze őrületesen felkapottá vált a közösségi oldalakon is. A TikTokon a #mermaidcore hashtag jelenleg közel 84 millió megtekintésnél jár. A Lyst globális divatplatformon meredeken megugrott az érdeklődés a sellőesztétikához kapcsolódó kifejezésekre, de az egyik legfelkapottabb online divat-piactéren, a Depopon is a leggyakoribb keresőkifejezések közé került a mermaidcore. 

Az irányzat népszerűségéhez nyilvánvalóan hozzájárul A kis hableány készülő élőszereplős remake-jét övező felhajtás. De akár egy-egy e témában születő Insta-poszt is, ha azt éppenséggel mondjuk a Z-generáció egyik vezető trendsettere, Hailey Bieber publikálja…

Így hordd!

A mermaidcore meglehetősen sokrétű irányzat, melyet ebből adódóan sokféleképpen a magunkává tehetünk, akár sziluettek, akár színvilág vagy motívumok formájában. De vegyük sorra az opciókat:

  • A sellő sziluett: Ide sorolható minden, a felsőtestet optikailag kissé megnyújtó, a melleket és csípőt, illetve a karcsú derekat kiemelő, térd felé keskenyedő, majd halfarokszerűen szélesedő szabású öltözék. Az ilyen vonalú egészruháktól kezdve akár egy rövid, fűzőszerű felsőrész és egy bővülő szárú csípő nadrág párosítása is kiadhatja ezt a sziluettet. 
  • Pasztell színvilág: Az irányzat uralkodó árnyalatai egyértelműen a pasztellszínek, ezen belül is a neutrális natúr, illetve a vízre utaló, kékes-zöldes-türkizes tónusok. Nem zárja ki ugyanakkor az erőteljesebb vagy sötétebb színek alkalmazását sem, főképp kontrasztként. 
  • Anyaghasználat: Jellemzői egyrészt a légiesen könnyed, áttetsző anyagok, mint például a tüll, másrészt a vizes hatást keltő fényes, illetve csillogó – szatén, selyem, bőr, műbőr – ruhaanyagok, illetve a pikkelyeket jelképező flitteres díszítések alkalmazása is. Ugyanakkor nem stílusidegen az olyan anyagok használata sem, mint a vászon vagy a farmer – persze az irányzatra utaló szabásvonalakkal, illetve kontextusban.
  • Tengeri motívumok: Printeken, a ruhákra kerülő díszeken, illetve ékszereken és más kiegészítőkön is megjelennek a vízi élővilág motívumai, így a kagylók, csigák és más tengeri élőlények, a pikkelyek vagy épp a hullámok. 
H&M
Megnézem
Összes kép (14)

Szépséges hableány

Az mermaidcore irányzat az öltözködés mellett a smink- haj- és körömtrendeken is érezteti a hatását. A cél mind sminkek, mint frizurák esetében a nedves és egyfajta éteri hatás. 

Chloe, 2023. tavasz-nyár
Megnézem
Összes kép (5)
  • Az alapozást fényes tónusú alapozóval készítjük el, highlighterrel pedig tovább fokozhatjuk ezt a hatást.
  • Szemsminkekben dominálnak a pasztellek, főképp a kékes és zöldes árnyalatok, illetve az irizáló és csillámos pigmentek.
  • Az ajkakra nedves hatású vagy csillogó szájfény vagy fényes, akár gyöngyházas rúzs kerül.
  • A hajat hajzselével tehetjük nedves hatásúvá. A legautentikusabb a hosszú és enyhén hullámos haj, ami úgy néz ki, mintha a víztől „ugrott volna be”.
  • A körmökre kerülhetnek neutrális vagy pasztell árnyalatok, gyöngyházas vagy csillámos kivitelben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top