nlc.hu
Trend

Középkori aranyékszereket találtak

1000 éves meseszép ékszereket talált a 27 éves férfi

Egy 27 éves holland fiatalembernek köszönhető a középkorból származó aranyékszerek felderítése.

Egy holland srác gyakorlatilag élete álmát teljesítette be, amikor rábukkant azokra a szuperritka aranyékszerekre, amik az érett középkorból maradtak ránk. A 27 éves Lorenzo Ruijter ugyanis már 10 éves kora óta nagy kincskereső – fém detektorral kutatja a talajt értékes tárgyakért már másfél évtizede –, felnőttkorára pedig történész lett. Az 1000 éves ékszereket Hoogwoud kincsének nevezték el a város után, ahol Ruijter megtalálta őket még anno, 2021-ben. Hogy miért csak most derült fény a felfedezésre? Lorenzónak két éven át titokban kellett tartania, ugyanis eddig tartott, amíg a holland Nemzeti Régiségek Múzeuma megtisztította, keltezte és beazonosította a tárgyakat. „Nagyon különleges érzés ilyen értékes dologra bukkanni. El sem tudom mondani. Sosem számítottam ekkora felfedezésre” – mondta a srác a Reautersnek.

Lorenzo Ruijter

Lorenzo Ruijter, aki megtalálta a kincset (Fotó: Profimedia)

A kincs 4 díszített, félhold alakú függő fülbevalóból, illetve két aranylevélből áll, melyek összeilleszthetők. Emellett 39 apró ezüstérmét is találtak, ezek alapján sikerült megállapítani, hogy az ékszerek 1000-1250 körülről származhatnak. „Az ezüst filléresek, ahogy az érméket hívják utal arra, mikor temették el a kincset: 1248-ban, vagy röviddel utána” – olvasható a múzeum közleményében. „Apró textildarabokat is találtunk az érmék körül, melyek azt mutatják, hogy ruhába csomagolták őket, vagy táskában tárolták.” Az is kiderült, hogy az utrechti egyházmegyéből származnak a Német-Római Birodalom idejéből, a legfiatalabb darabokat 1247-ben vagy 1248-ban, II. Vilmos uralkodása alatt verték.

Aranyékszerek rekonstuálva

Rekonstruálva így nézhettek ki az ékszerek anno (Fotó: Profimedia)

Ehhez képest az ékszerek 200 évvel idősebbek, és miután az inkább ezüstben Észak-Európában akkoriban meglehetősen kevés volt az aranybánya, nagyon értékes tulajdona lehetett ez a gyűjtemény valakinek. Két holland tartomány között komoly polgárháború folyt a kincs elásásának idejében, melynek az epicentruma épp Hoogwoud volt. A holland gróf és II. Willem (aki a holland történelem egy jelentős alakja volt) elesett a csatában, így a kincs akár országos jelentőséggel is bírhat. Az ékszerek és az érmék jelenleg a Rijksmuseum „Az 1000-es évek” című kiállításán látható, melynek vége után visszakerül Lorenzo Ruijter tulajdonába, akinél biztosan jó kezekben lesz a szajré.

Arany ékszerek és pénzérmék

Fotó: Profimedia

 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top