nlc.hu
Trend

Hatóidők az arcápolási rutinban

Arcápolási rutin? Ennyit számít az idő!

A hatóanyagok és a sorrend mellett a termékek hatóideje sem elhanyagolható!

Ahhoz, hogy az arcápolási rutinodból a legtöbbet hozhasd ki, fontos, hogy a bőrtípusodnak, az életkorodnak és az esetleges bőrproblémáidnak megfelelő hatóanyagokat tartalmazó termékeket használd, illetve az is, hogy azokat a helyes sorrendben alkalmazd. Ez azonban nem minden, a  harmadik faktorról azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, ami pedig nem más, mint az idő. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időt hagysz a  hatóanyagoknak arra, hogy behatoljanak a bőrödbe. Egyes molekuláknak ugyanis csupán másodpercekre, másoknak több percre is szükségük lehet, hogy elérjék az epidermiszt anélkül, hogy egy másik termék megváltoztatná azok hatékonyságát. Bár bizonyos termékeknél az optimális hatóidőt feltüntetik a csomagoláson, ám nem mindegyiken. Most összefoglaljuk, hogy milyen típusú termékre mennyi időt érdemes szánni.

Arclemosó

Akár viseltél sminket, akár nem, a bőrödnek a nap végén szüksége van egy alapos tisztításra. Az arclemosó célja, ahogy a neve is mutatja, hogy segítsen alaposan kitisztítani a pórusokat. Eltávolítja a bőrödön megtelepedett szennyeződéseket, ezért ez az első lépés az arcápolási rutinban. Hogy biztos legyél benne, hogy megfelelően eltávolítottál minden szennyeződést, alkalmazd a 60 másodperces szabályt! Ez a bőrgyógyászok által ajánlott technika, amely a közösségi médiában is nagyot ment, abból áll, hogy 60 másodpercig tisztítsd az arcodat – se hosszabb, se rövidebb ideig!

Bőrradír

A bőrradírozás olyan rituálé, amelyet nem szabad elhanyagolni a szépségápolási rutinban. Serkenti a sejtek anyagcseréjét, ami fényesebb, simább, egységesebb bőrfelületet eredményez, emellett segít megelőzni a mitesszerek és pattanások kialakulását. Akár saját készítésű, akár bolti hámlasztót használsz, legfeljebb egy percig masszírozd vele az arcodat körkörös mozdulatokkal! Bőrradírt azonban hetente legfeljebb két alkalommal hazsnálj, a túlzásba vitt hámlasztás ugyanis gyengítheti a bőrt, bőrpírt okozhat, és tönkreteheti a bőr természetes barrierjét.

Arcmaszk

Minden maszk egyedi, ezért fontos elolvasni a termék csomagolásán található utasításokat, hogy tudd, mennyi ideig kell a bőrödön hagyni, de 20 percnél tovább általában egyiket sem szabad alkalmazni, mivel akkor akár ellenkező hatást is kiválthat, mint amire törekszel. Lnyeges az is, hogy arcmaszkokat nem kell, spt nem is ajánlatos minden nap alkalmazni, elegendő hetente egyszer vagy kétszer.

Szépségápolás

(Fotó: Getty Images)

Toner

A toner egy vízalapú bőrápoló termék, amely segít kiegyensúlyozni  és fenntartani a bőr természetes,  5,5 körüli pH-értékét, valamint hidratálja és védi a bőrt. Teljessé teszi a tisztítást, hidratál és hámlaszt is. Ha toner spray-d van, egyszerűen fújd közvetlenül az arcodra, és várj néhány percet, amíg megszárad! Ha folyékony tonerről van szó, nedvesíts át vele egy vattapamacsot, majd finoman paskold át vele az arcodat! A vattapamacsra enyhe nyomást is gyakorolhat, hogy a toner beszívódjon a felhámba. A toner a néhány másodpercnyi felvitel és néhány perc várakozási idő alatt kifejti a hatását.

Szérum

A szérumokat úgy tervezték, hogy egy adott hatóanyagot nagy koncentrációban juttassanak a bőrbe, hogy az egy adott feladatot lásson el, legyen az a hidratálás, az antioxidáns védelem vagy épp a kollagén-stimulálás. A szérumo arra hivatottak, hogy mélyebben behatoljanak az epidermiszbe, ezért a felvitelt követően várd meg, hogy teljesen felszavódjanak és csak akkor alkalmazd a következő terméket, ha a bőröd már száraz. A bőröd igényeitől függően több szérumot is alkalmazhatsz. Mivel azonban a bőröd nem szivacs, nem tud mindent egyszerre felszívni. Ezért két vagy több különböző szérum használata között is tarts szünetet!

Szemránckrém

A szemránckrémet az esti rutin részeként ajánlott alkalmazni, mivel más termékek használata csökkentheti annak hatékonyságát. A bőr ráadásul éjszaka regenerálódik, ezért az este a legideálisabb időpont a szemránckrém felvitelére. Ahhoz, hogy az összetevők beszívódjanak a bőrbe, masszírozd a területet körülbelül 30 másodpercig, majd várj egy percet, mielőtt folytatnád a rutinodat, a szemkörnyéken azonban lehetőleg már ne alkalmazz más terméket!

Hidratáló

A nappali, illetve az esti szépségápolási rutinodban is kötelezően ott a helye a hidratáló krémnek. A felvitele, bemasszírozása nagyjából két percet vesz igénybe, de ha száraz a bőröd, akkor vastagabb rétegre lesz szükséged, és ennek következtében kicsit tovább is kell várnod, hogy a krém behatoljon a bőrbe. 

Fényvédő

A szépségápolási rutinba beépítve a fényvédő krémnek a sminkelés előtti utolsó lépésnek kell lennie. Ahhoz, hogy az egész arcot megvédjük, a fényvédőt mindenhová fel kell vinni, beleértve a nyakat, a füleket és az áll alatti területet is. A fényvédő krém felvitele legalább 5 percet vegyen igénybe! A krém felvitelét követően, a maximális hatékonyság érdekében várj 10 percet, mielőtt sminkelnél vagy kimennél a napra. Abban az esetben ugyanis, ha közvetlenül utána sminkelsz, összekeveredhet az alapozóddal, ami csökkenti a hatákonyságát.

Olajok

 Az olajok tucatnyi különböző formában léteznek. Úgy érdemes tekinteni rájuk, mint egy fedőrétegre, ami úgy működik, hogy az összes terméket, ami alatta van, mélyen a bőrbe zárja.  Legyen szó argán-, sárgarépa-, olíva- vagy jojobaolajról, ezeket  este, lefekvés előttcélszerű alkalmazni. Amint ugyanis az olajat felvittük, az egyfajta gátként működik, és semmi más nem tud már behatolni a bőrbe, ezért fontos, hogy az esti rutin végén alkalmazzuk. Az olajok közvetlenül a bőrbe hatolnak, így gyakorlatilag nincs szükség várakozásra, azonban a hatást fokozhatjuk, ha arcrollerrel vagy vagy gua sha-val masszírozzuk az arcba.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top