nlc.hu
Trend

Ezért változhat felnőttként a lábunk mérete

Segítség, megnőtt a lábam – mi lehet az oka, ha felnőttként nem férünk bele a cipőnkbe?

Nem képzelődsz, felnőttként is változhat a lábunk mérete, csak nem feltétlenül úgy, ahogyan elsőre gondolnád.

Az ember lába általában 20-21 éves koráig nő, bár van, akinél picit tovább tart ez a folyamat, sok függ a genetikától, vagy hogy éppen mikor kezdődött a pubertás, az milyen gyorsan zajlott le. Mindez nem jelenti azt, hogy később ne változhatna a lábunk mérete, sok tényező van, ami befolyásolhatja ezt. Persze itt most nem arra gondolunk, hogyha folyamatosan talpon vagyunk vagy éppen beköszönt a melegebb, nyárias idő, akkor estére bedagad a lábunk, bár ez is létező jelenség. 

Egy férfi méretet vesz egy nő lábáról

Fotó: Getty Images

Azt talán sokan tudják, hogy a várandósság is hatással van a lábméretre, ahogyan a Gyerekszoba írja cikkében, hogy kismamák többsége – egyes kutatások szerint 60-70 százalékuknál – tapasztalja azt terhesség során, hogy lába megnő, mégpedig akár egy cipőméretet is. Ráadásul a lábméret növekedése mellett a lábboltozat magassága csökken, azaz süllyed. Hogy mi ennek az oka?

A várandósság alatt a szervezet relaxin hormont is termel, amitől lazábbak lesznek a szalagok és ízületek, ezzel párhuzamosan, ahogy a magzat nő, nagyobb nyomás helyeződik a talpakra, a hosszanti boltozat lejjebb nyomódik, ez is hozzájárul a lábméret növekedéséhez. Mind a láb formája, mind méretének megváltozása megmaradhat a szülés után is, azaz nem feltétlenül alakul vissza, a folyadékvisszatartás miatti duzzanat, dagadás azonban nagyjából a szülés után 4-6 héttel megszűnik. 

Nemcsak a várandósság, a jelentős súlynövekedés miatt megnyúlhatnak a lábunkban lévő inak és szalagok, aminek a méretre is hatása van, de állítólag a fogyással ismét csökkenhet a láb szélessége. Ami a lábhosszat illeti, abban nincsen valóban változás, csak úgy tűnhet, mintha megnyúlna, ugyanis a lábukra nehezedő többletsúly lúdtalp alakulhat ki, alacsonyabb lehet a lábboltozat, amitől úgy tűnik, mintha nemcsak a szélesség nőtt volna.

Ahogyan idősödünk, öregszünk, szintén szélesebbé, nagyobbá válhat a lábfejünk, hiszen a tartást biztosító szövetek megereszkednek, megnyúlnak. Emellett a kor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bütyök és kalapácsujj, ami miatt szintén lehet, hogy más kialakítású, más méretű cipőre van szükségünk, ahogyan az ödéma és a nyiroködéma miatt is lehet, hogy más lábbelik lesznek kényelmesek. 

Idősebb nő olvas egy kanapén macskával

Fotó: Getty Images

Sokan tapasztalhatták, hogy amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon enyhítettek és végre újra szabadabban mozoghattunk, mintha a cipőik, amiket előtte mindennap hordtak, kényelmetlenebbek lettek volna. Erre is megvan a magyarázat, ami pedig a következő, több időt töltöttünk mezítláb vagy kényelmes lábbeliket, papucsokat, mamuszokat hordva, és ehhez alkalmazkodott a lábunk is, pontosabban szélesebbek lett a lábfejünk. 

Egyes szakértők szerint más oka is van annak, hogy a régi cipőink szorítani kezdtek, az otthon töltött idő alatt sokan felszedtek néhány kilót, és ahogyan írtuk, a súlynövekedésnek is hatása van a lábunkra, a fokozott terhelés miatt a hossza és a szélessége is nőhet. És állítólag az sem segített, hogy a mozgásszegény életmódunk miatt valószínűleg törzsizomzatunk is gyengébb lett, és ez is ahhoz vezethet, hogy a lábfej mérete megváltozik.

Egy nő laptopozik a kanapén kutyájával

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top