nlc.hu
Trend

Nyári cipők az ortopéd szakorvos szerint

Így válassz nyári cipőt az orvos szerint!

Elmondjuk, milyen fazonokat kerülj inkább, és mi mindenre figyelj, amikor nyári cipőt vásárolsz.

Nyári cipőkből hatalmas a választék, a döntés pedig nehéz: szuperkecses gazellaként nagyon szexi vonulni egy tűsarkú szandálban, isteni a hőségben egy flipflop szellőzése, a balerinák pedig örök kedvencek már hosszú ideje. Igen ám, de mindannyian bántunk már meg cipővásárlást. Megvan az az élmény, amikor vízhólyagokkal lesz tele a lábad, és amikor a kényelmetlen lábbelitől begörcsöl a talpad, vagy amikor egész nap feszengsz, és a tökéletesnek hitt darabot végül soha többé nem veszed fel? 

Dr. Moghaddam Amin Maysam ortopéd sebészt, a Menta Ortopédiai Egészségközpont szakorvosát kérdeztük arról, hogyan kerülhetők el az ilyen kellemetlen meglepetések. A kollégái és betegei által is Dr. Maysamként ismert ortopéd sebésznek a térd-, a csípő és a lábfájdalmak, lábdeformitások kezelése a fő érdeklődési területe, akinek elmondása szerint gyakran jelentkeznek láb- és talppanaszokkal a páciensek a nyári időszakot követően. 

Nagyon fontos odafigyelnünk a jelekre, amikor felpróbáljuk a cipőt. Fontos, hogy már akkor is kényelmes legyen. Ha bárhol is nyom egy kicsit, nem szabad megvásárolni és abban reménykedni, hogy utána jobb lesz, mert általában nem lesz jobb

– fogalmazta meg el első tanácsát az ortopéd sebész. 

A flipflop hadüzenet a lábnak

Lábunknak rendkívül fontos a stabilitás. Éppen ezért okoz komoly problémát a flipflop, valamint azok a szandálok, amelyek mindössze néhány, jelképes pántból állnak, és azok is inkább díszként szolgálnak. Az egyik legnagyobb gond; hogy az egész lábfejünk próbál valamilyen fogódzkodót találni magának. Szinte kapaszkodnak a lábujjak minden egyes lépésnél, hogy megpróbálják megtartani a tangapapucsot. „Emiatt járáskor a lábfej és a talp izomzatát is megfeszítjük, ami hosszú távon fájdalmat okozhat a talp középső és a sarok területén (talpi bőnye gyulladást). Ezt a fájdalmat gyakran reggelente, az első lépések alkalmával érezhetjük is, mely pár perc múlva ugyan elmúlhat, de akár krónikus fájdalom is kialakulhat” – hívta fel a szakorvos a figyelmünket arra, hogy tényleg érdemes komolyan venni a lábbeli választását. 

„A flipflopok problémája többek között az is, hogy többségének nem megfelelő a lábboltozat-támasztása” – figyelmeztetett dr. Maysam, hozzátéve, hogy ez hosszú távon a boltozat süllyedéséhez is vezethet. 

Így válassz nyári cipőt az orvos szerint!

Fotó: Getty Images

Dr. Moghaddam Amin Maysam

Dr. Moghaddam Amin Maysam ortopéd sebész, traumatológus, egyetemi tanársegéd

A lapos talp csak látszatra ideális

A lapos talpú cipők – beleértve a flipflopokat is – hiába tűnnek kényelmesnek, valójában egyáltalán nem kedveznek a lábnak, sőt. „A sarok és az előláb ilyenkor egy szintben van. Az Achilles-ín ezáltal folyamatosan terhelődik, ami hosszabb távon Achilles-ín gyulladást vagy akár krónikus fájdalmat is okozhat, melyet fizikoterápiával és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel lehet kezelni” – osztja meg azt a szempontot dr. Maysam, amely érvényes a balerinákra és minden egyéb, teljesen lapos talpú cipőre és szandálra egyaránt. A megfelelő támasztás híján pedig akár még olyan boltozatsüllyedés is kialakulhat, ami sajnos már visszafordíthatatlan, és akár talpbetét rendszeres viselését is szükségessé teheti. 

A magas sarkú cipők veszélyei

A túlzottan magas sarok extrém terhelést ró többek között a láb első felére, ami mellett a testtartásunk is megváltozik, olyannyira, hogy a tűsarkú tartós viselése akár gerinctáji panaszokat is okozhat egy idő után. A talpi oldalon kialakuló bőrkeményedésekről és tyúkszemekről már nem is beszélve!

Mint kiderül, az ideális sarokmagasság 2-3 centiméter, de legfeljebb 4-5 centiméter, hiszen az ennél magasabb sarok hosszú távon okozhat lábdeformitásokat (például: bütyök, kalapácsujj), de megfelelő bokatartás hiánya miatt akár bokaficamunk is lehet, ami visszatérő panaszokat is okozhat hosszú távon.

A hegyes orrú cipők kihívásai

Ha pedig úgy döntünk, hogy nyitott helyett zárt cipőt viselünk, akkor a hegyes orrú cipő választása előtt gondoljunk a fájdalmas vízhólyagokra, illetve arra is, hogy hosszú távon akár lábdeformitásokat (például: bütyök) is okozhatnak a szoros, keskeny, divatos lábbelik. 

A hegyes orrú cipők helyett válasszunk a mindennapokra kényelmes, kerek orrú cipőt, hiszen ezzel biztosítunk lábunknak elegendő mozgásteret.

Így válassz nyári cipőt az orvos szerint!

Fotó: Getty Images

Milyen cipő lenne ideális?

Az ortopéd szakorvos leszögezi, hogy az óvatosság nem annyira az esetenkénti viselésre, hanem a rendszeres, napi használatra vonatkozik. Szó sincs tehát arról, hogy örökre búcsút kellene intenünk egy magas sarkú körömcipőnek, csinos balerinának vagy néhány pántos szandálnak. Csak hordjuk őket megfontoltan és mértékkel! Dr. Maysam szerint például a telitalpú szandálok ideális választások a láb egészsége szempontjából. Különösen azok, amelyek pántjai fix támasztást adnak a lábnak és bokának. Választhatunk olyan változatot is, ahol a talp enyhén elemelkedik. A mostanában nagyon divatos sportcipő pedig azért jó választás, mert legtöbb esetben megfelelő a belső kialakítása és stabil tartást biztosít a lábnak és a bokának. Ha pedig mégsem, akkor kényelmesen elhelyezhető benne egy egészséges tartást adó talpbetét is.

Dr. Maysam ortopéd szakorvos tanácsa: „Ha már komolyabb lábdeformitások alakultak ki – például boltozatsüllyedés, bütyök, kalapácsujj – mielőtt cipőt választanánk, érdemes ortopéd szakorvossal egyeztetni az ideális lábbeli kiválasztásról, amivel elkerülhetőek az esetleges komolyabb és hosszú távú kezelések a későbbiekben.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top