nlc.hu
Trend

Cipők, amik ártanak a lábaknak

Ezek a cipők ártanak a legtöbbet a lábaidnak

Még a kényelmes sportcipők között is akad olyan típus, ami nem tesz jót a lábaid egészségének.

A most következő cipőfajták közül több is ott van a szezon legtrendibb stílusai között. Ettől azonban még tény, hogy a lábaid számára nem a legegészségesebb viselni azokat. 

Flipflopok

A teljesen lapos talpú papucsok, különösképp pedig a flipflopok nem adnak megfelelő alátámasztást a talpnak, a lábfejnek pedig extra keményen kell dolgozina, hogy „belekapaszkodjon” a lábbeline. Ez a rossz mechanika az Achilles-ín gyulladását okozhatja, illetve sípcsont-, térd- és és hátfájáshoz vezethet, illetve lábujjdeformitást is eredményezhet. 

Flip-flop papucsok

Flipflopok (Fotó: Getty Images)

Balerinák

A lapos papucsokhoz hasonlóan a balerinacipők sem adnak kellő tartást a lábaknak, nincs megfelelő mélységük, illetve hiányzik belőlük a boltív egészséges alátámasztása. A lábak ebben az esetben is fokozott igénybevételnek vannak kitéve, hogy magukon tartsák a cipőt. Emellett gond az is, hogy az ilyen típusú lábbelik többsége szűkebb, lekerekített orral rendelkezik, így nem biztosít elegendő mozgásteret a lábujjaknak. Mindezek pedig íngyulladás, illetve kalapácsujj, vagy más deformitások kialakulását okozhatják. Ha a balerina pántos kivitelű, az javít némileg a helyzeten a stabilitást illetően, ám ettől még az ilyen változat viselése sem egészséges.

Balerinacipők

Balerinacipők (Fotó: Getty Images)

Zoknicipők

A sneakerek legnépszerűbb típusai közé tratoznak a zoknicipők, melyek szuperkényelmesnek tűnnek, azonban sem a lábfej felső, sem pedig külső részét nem támasztják meg kellőképpen, emiatt pedig bizony könnyen kaphatunk bennük bokaficamot.

Zoknicipők (Fotó: Getty Images)

Zoknicipők (Fotó: Getty Images)

Magas sarkú lábbelik

A magas sarkú lábbelik viselése – minél magasabbak, annál inkább – megváltoztatja a test súlypontját és a testtartást, ami extra terhelést jelent a lábaknak, a csípőnek és a hátnak is. Ha rendszeresen hordasz magassarkút, az idegbecsípődéseket és az inak megrövülését is okozhatja, ez pedig hosszabb távon akár a lapos cipők viselését is fájdalmassá teheti. A magassarkúk emellett nagy nyomást gyakorolnak a lábfejre, amitől annak természetes párnázata elvékonyodik és bőrkeményedések alakulhatnak ki. 

Magas sarkú cipők

Magas sarkú cipők (Fotó: Getty Images)

Hegyes orrú cipők

A hegyes orrú lábbelik orrában, függelenül attól, hogy azok lapos talpúak vagy magas sarkúak, a lábbujjak kényelmetlen, természetellenes módon zsúfodnak össze. Ennek következményeképp egyrészt bütykök, tyúkszemek keletkezhetnek, másrészt a lábujjak tartósan deformálódhatnak, többek között kalapácsujj alakulhat ki.

Hegyes orrú cipők

Hegyes orrú cipők (Fotó: Getty Images)

Via 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top