nlc.hu
Trend

Trendek a plasztikai sebészetben

Angelina Jolie állíve és az örök fiatalság – Így plasztikáztatnak a magyarok

Plasztikai sebészeket kérdeztünk, milyen kérésekkel fordulnak hozzájuk mostanában a páciensek.

A celebritások és a közösségi média jelenléte mindennapjainkban erősen befolyásolja számtalan cselekedetünket, ízlésünket, sőt döntésünket is, akár anélkül, hogy tudatosan tisztában lennénk ezzel a befolyásoló tényezővel. Egyes külföldi felmérések szerint az utóbbi években egyre inkább jellemző, hogy konkrét hírességek fotójával érkeznek a páciensek a plasztikai sebész rendelőjébe azt kérve, ők maguk is nézzenek ki a műtét után hozzá hasonlóan. Kíváncsiak voltunk, e tekintetben vajon mik a trendek itthon, illetve mit tapasztalnak a változásokból a hazai orvosok.

Diszkréten és finoman

Dr. Rácz András plasztikai sebész, adjunktus tapasztalatai szerint valóban sokan érkeznek konkrét fényképekkel, bár nem jellemző, hogy hazai hírességek lennének a fotókon.

„Inkább a külföldi celebritásokat hozzák fel a páciensek. Angelina Jolie-nál a kicsit behúzottabb középarc és kiemelkedő állív az, amit sokan szeretnének magukének tudni, Brad Pitt állcsontja pedig szintén gyakori kérés, hiszen sokkal markánsabb arcának ez a területe az átlagénál” – mondja a szakértő, aki azt is megemlíti, előfordult már, hogy valaki a vágyott eredmény megmutatásakor Cristiano Ronaldót mondta példaként.

Angelina Jolie és Brad Pitt

Angelina Jolie és Brad Pitt 2009-ben, Cannes-ban (Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images)

Dr. Rácz véleménye szerint nehéz egyetlen, konkrét emberre azt mondani, hogy tökéletes. Készítettek már például nem egy alkalommal ismert emberek tökéletes vonásaiból montázst, hogy megtalálják az ideálisan szép nőt. A végeredmény mégsem lett szép, inkább furcsa és bizarr. Ugyanakkor a sok asszimetria ellenére is lehet valaki kifejezetten vonzó és attraktív. A megkeresések gyakorisága és módja azonban valóban sokat változott az utóbbi években.

Régebben sokkal jellemzőbb volt, hogy a beavatkozással látványos eredményt szeretett volna elérni a páciens. Most már sokkal diszkrétebb és finomabb eredményt szeretnének a vendégek. Emellett a kifejezetten szikár és sovány arc, illetve test ideálja megszűnt létezni.

Lényegesen több a páciens, a plasztikai sebészet fejlődésével sokkal egyszerűbbek, hatásosabbak, biztonságosabbak, sőt megfizethetőbbek a beavatkozások, mint tizenéve, ráadásul informáltabbak is az emberek. „30-40 éve még kuriózum volt repülni, most már rengetegen megengedhetik maguknak” – említi példaként, hangsúlyozva, hogy a beavatkozások már nem csupán elérhetők, de a legtöbb esetben a páciensek által tudatosan alkalmazott, átgondolt kezelések.

Inkább menjen maszkmesterhez

Dr. Tóth András plasztikai sebész benyomása szerint ma már célzottan, határozott szándékkal érkeznek a páciensek. A korábbi időszakhoz képest lényegesebben tudatosabbak a vendégek, sokkal kisebb az „impulzusvásárlók” aránya, most már jóval jellemzőbb, hogy a hozzá érkezők hosszan érlelik magukban a beavatkozás gondolatát, utánajárnak a kérdésnek, tájékozódnak, és csak ezt követően kérnek időpontot.

„A legtöbb esetben az arc fiatalítása áll a központban. Az általam alkalmazott technika során ráadásul nincsen véraláfutás és feldagadás, csupán annyiban preparálom az arcot, amennyi éppen szükséges az eredményhez. Így a műtéti sebzés mértéke alacsony, nem változnak meg a karakterek, tulajdonképpen nagyjából három nap alatt visszaállhat a munkába a vendég” – magyarázza.

Ezeket kérik a plasztikai sebészektől a magyarok

Fotó: Getty Images

Véleménye szerint most a természetes hatás lett a főbb szempont, a páciensek leginkább attól félnek, hogy úgy járnak, mint sok híresség, akit a médiában látunk amiatt, mert alapvetően változott meg az évek és műtétek során a sok beavatkozás következtében. Ugyanakkor megesik vele is, hogy valaki markáns és túlzó változtatási igénnyel érkezik, igaz, nála is külföldi sztárok neve és arca merül fel igényként, nem pedig magyar hírességeké.

Volt már rá példa, hogy valaki konkrét fényképet hozott. Erre nem tud az ember mit mondani.  Bizonyos karakterjegyeket meg lehet változtatni, de természetesen a teljes arcot nem. Ha valaki nagyon hasonlítani akar másra, akkor úgy gondolom, inkább menjen maszkmesterhez. Az jóval olcsóbb, ráadásul kevésbé fájdalmas

– mondja viccesen a szakértő, aki fontosnak tartja hangsúlyozni azt is, hogy rengeteget számít az arc meglévő karaktere.

„Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem mindenkinek ugyanaz áll jól. Lehet, hogy Jennifer Lopez állkapcsa különleges, de cseppet sem biztos, hogy adott páciensnek éppen ez fog jól állni. Az összhang, az összkép az igazán fontos. Nézzük meg például Lady Gagát. Külön elemezve arcának részeit nem hinném, hogy ő az ideál. Összességében nézve pedig mégis különleges és vonzó nő” – teszi hozzá.

Az anatómia egy nagyon masszív dolog

Dr. Urszán Albert plasztikai sebész szakorvos szerint jelentősen kezd szétválni a hagyományos, műtéti beavatkozás és a non-invazív eljárás iránt érdeklődők köre. „Az utóbbiak iránti igény nagyon megnőtt, kezd is szétválni a szakma. Ezekkel nagyon szép eredményt lehet elérni, kérdés, hogy mennyi ideig” – teszi hozzá. Korábban ő maga is élt ezekkel a módszerekkel, most már azonban a műtéti eljárásokra specializálódott.

Tapasztalata szerint a könnyedebb beavatkozásokkal elsősorban a fiatalságot próbálják megőrizni a vendégek, akik számára gyakran egy-egy ilyen alkalom tulajdonképpen társasági esemény is, gondoljunk csak az utóbbi években sokszor hallott botox-party kifejezésre. Veszélyesnek tartja azonban a feltöltéseket olyan esetekben, amikor a páciens átesik a ló túloldalára, és újabbnál újabb alkalmakra jelentkezik be, így érve el végül azt a furcsa eredményt, mint amit például Madonna vagy Mickey Rourke esetében láthatunk.

Persze ehhez két ember kell: az, aki szeretné és az, aki megcsinálja

– teszi hozzá, hangsúlyozva, hogy ezek természetesen végletes helyzetek, voltaképpen testképzavarnak nevezhetők, akárcsak a túlzott fogyókúra vagy a túlzott izomtömeg-növelés esetén.

Madonna arca

Madonna a 65. Grammy díjátadó gálán (Fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

„Marilyn Monroe-nak 100 százalék, hogy volt narancsbőre. Csak senkit nem érdekelt. A szépségipar viszont egy milliárdos üzlet, amihez megadja a mintaképet a filterek által nyújtott illuzorikus mintaképek nagy csoportja is. A férfiak nem is feltétlenül veszik észre a nő arcán vagy testén a részleteket, sokkal inkább az egészet, az összképet figyelik – fejti ki a szakember. – Ha valaki megkérdezi tőlem, mit kéne változtatnia magán, akkor azt mondom semmit. És megkérdezem, hogy mi az, ami őt zavarja.  Hogy jövök én ahhoz, hogy bármi olyasmire felhívjam a figyelmét, ami addig neki nem okozott problémát, vagy rábeszéljem, vagy befolyásoljam? A hozzám érkezőkkel mindig nyíltan beszélek arról, mi várható, az elképzeléseit hogyan és milyen következményekkel lehet megvalósítani, milyen szövődmények merülhetnek fel, illetve az elvárásaiból a valóságban mi teljesíthető. Az anatómia egy nagyon masszív dolog, egy bizonyos szinten felül ezt nem lehet és nem is kell átalakítani.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top