nlc.hu
Trend

A szépészeti beavatkozások következményei

Le lehet állni a szépészeti beavatkozásokkal?

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne tűnne fel valamilyen ismert ember fényképe a neten, akinek a sok plasztikától, szépészeti beavatkozástól már-már rémisztővé válik az arca. Szakértőt kérdeztünk arról, mit okoznak valójában a kezelések.

Dr. Altmayer Anita allergológus, bőrgyógyász, immunológus klinikai főorvosként több mint húsz éve foglalkozik esztétikai kezelésekkel. Tapasztalata szerint rengeteget változtak az évek alatt a lehetőségek, a felhasznált anyagok, a technikák és persze a páciensek is. Mint mondja, a világjárvány alatt és közvetlenül azt követően nőtt meg ugrásszerűen az érdeklődők száma nemcsak itthon, hanem világszerte.

„Próbálták analizálni retrospektív vizsgálatok, hogy mi lehet ennek a lelki háttere. Az egyik elmélet szerint nem csupán az áll a háttérben, hogy a járvány alatt több idejük volt az embereknek az internetet böngészni, illetve több információhoz is jutottak, hanem sokat számított a home office, az online meetingek és a maszkviselés hatása” – fejti ki a szakértő. Ahogy elmagyarázza, teljesen logikusnak is tűnik a társadalmi reakció: a laptopok kamerájában sokkal többször láttuk önmagunkat, mint korábban, ráadásul nem is feltétlenül előnyös testtartással és fényviszonyok között. Ezen felül a maszk viselése kihangsúlyozta a szem és homlok környékének hibáit, arról már nem is beszélve, hogy a maszk egyúttal eltakarta azokat a frissebb hegeket, bevérzéseket, melyek egy-egy esztétikai kezeléssel járnak, és ami miatt a normál hétköznapokban sokszor csak halogattunk egy feltöltést vagy éppen arcliftinget.

Dr. Altmayer Anita

Dr. Altmayer Anita

Ha az ember egyszer elkezdi…

Még folyamatban van a felmérés, hogy a járvány időszakában beavatkozást végzők inkább csak alkalmi látogatók voltak, vagy visszatérő páciensekké válnak majd, hiszen egyelőre nem telt el elegendő idő a következtetések levonásához. A botoxot 3-6 havonta, a szálbehúzásokat 1-2 évente, a feltöltéseket pedig egyéni adottságoktól függően 8-12 havonta szükséges ismételni a hatás és eredmény megőrzéséhez. De mi történik akkor, ha valaki néhány, esetleg sok alkalom után úgy dönt, hogy inkább nem szeretne több kezelést? Megereszkedik, összeesik a bőr?

„A botox egy izomlazító kezelés, a ma használt anyag nem idegméreg, ahogyan a köztudatban él, semmilyen maradandó károsodást nem lehet vele okozni, hiszen mindenkinél minden körülmények között elbomlik – mondja dr. Altmayer. – A botox ma már prevenciós kezelés, megelőzésre használjuk. A megtört bőrt nem állítja tökéletesen helyre, a mély ráncokat nem tudja eltüntetni, de szép, sima hatás érhető el vele. Vannak, akik szeretik, ha tükörsima a bőrük, ez előidézhet egy merevebb összhatást, de a legtöbb, ilyen kezelésen részt vett emberről meg sem mondanánk, hogy botoxoltatott.”

Ha valaki rendszeresen jár és abbahagyja, akkor szépen visszaáll az eredeti mimikája, lényegében annyi járulékos hatása van, hogy mivel az ember a botox ideje alatt az érintett izmait nem használja, hanem pihenteti azokat, tulajdonképpen némi időt nyer az öregedésben és a mikroráncok kialakulásában a szakértő elmondása szerint. A feltöltés viszont már teljesen más téma. Azzal tényleg lehet nagyon sokat hibázni. „A jó kezeléshez nagyon jól kell ismerni az anatómiát, a rétegeket, a feltöltéshez használt anyagokat – kezdi a magyarázatot a főorvosnő. – A rossz minőségű anyagok használata, a nem megfelelő technika akár örökre maradandó torzulást okozhat. A feltöltés befolyásolja a mimikát, az arc karakterének egészét, éppen ezért nagyon felelősen kell vele bánni.”

És mint kiderül, nem csupán orvosnak, hanem magának a páciensnek is. Sok páciens ugyanis egyik orvostól a másikig látogat, esetleg titkolja orvosa előtt, hogy volt már ilyen jellegű kezelése. Pedig ezzel önmagának árthat. „Minden orvos másképpen dolgozik, mást lát szépnek, más a technikája. Az eltérő kezelések összeadódnak, az eltérő anyagok akár össze is veszhetnek az arcon belül. A vágyott szépség és harmónia helyett így a végeredmény éppen ellenkező is lehet” – hívja fel a figyelmünket a szakember. Megfelelő eljárások esetében viszont a helyzet itt is hasonló, mint a botoxnál, sőt a szálbehúzással történő arclifting is ebbe a családba tartozik: semmi baj nem történik akkor, ha abbahagyjuk sok ismétlés után a kezeléseket.

Ez történik az arcoddal, ha leállsz a botoxszal

Fotó: Getty Images

Veszélyes buktatók

Mindhárom említett eljárásban közös, hogy felszívódó anyagokról van szó. Ezért nem kell attól tartani, hogy a rabjává válunk, elindítunk egy olyan folyamatot, amelyet később akkor sem hagyhatunk abba, ha már nem szeretnénk folytatni. Feltéve legalábbis, hogy minden rendben zajlott. Hogy ez min múlik? Az orvoson. Sajnos előfordul, hogy egy orvos nem felszívódó szálakat tesz valaki arcába, mely örökre ott marad. Ez a bőr öregedésével egyre inkább látszani fog, csak műtéttel távolíthatók el a csíkok, ami bizony komoly traumát okoz. Szintén probléma, hogy hiába tilos világszerte, mégis sokan alkalmaznak szilikon és lassan felszívódó anyagokat.

„Ilyen esetben csomók képződnek a bőrben, melyeket sajnos nem lehet eltávolítani, tulajdonképpen maradandó a károsodás. Éppen ezért veszélyes ezenfelül a kontrollálatlan kollagénstimuláció is” – teszi hozzá dr. Altmayer Anita, aki azt javasolja, merjünk bátran kérdezni, hiszen joggal várhatjuk el orvosunktól a korrektséget. A konzultáció során nem csak megkérdezhetjük, milyen anyagot javasol a választott szakember, de akár arra is kérhetjük, mutassa meg azt. Mi pedig tartsunk ki a felszívódó variánsok mellett, már csak azért is, mert a hialuronsavnak minden más töltőanyaggal szemben létezik kioldóinjekciója. Ha tehát bármi rosszul sül el, akkor eltávolítható, helyreállítható a terület.

Mindezek mellett pedig két dologra feltétlenül figyelnünk érdemes. Egyrészt bármilyen csábító ajánlattal is találkozunk, legyünk tisztában vele: ezeket a kezeléseket csak és kizárólag diplomás orvosok végezhetik el. Másrészt pedig minden laikus híresztelés ellenére tény, hogy az olyan, igazán drasztikus eljárást, mint a felvarrás, életünkben egyetlen, legfeljebb két alkalommal csináltathatunk meg biztonsággal, ennél többször semmiképp. 55-60 éves korunk előtt éppen ezért nem is érdemes belevágnunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top