nlc.hu
Trend

Cápafok nyaklánc lelet a Titanic roncsai között

Elveszett nyakláncot találtak a Titanic roncsai között

Hihetetlen, hogy milyen különleges darabról van szó! Nem, nem egy kék gyémánt, de ennek ellenére is csodálatos.
Titanic nyaklánc

Ki ne emlékezne a Titanic ikonikus jelenetére, amikor Rose a vízbe dobja a kék gyémántot, ezzel is maga mögött hagyva a múltját? A jelenet nyilvánvalóan a fantázia szüleménye, az azonban nem, hogy rengeteg értékes kincs odaveszett a hajóval együtt.

A nemrégiben felfedezett nyakék egy Megalodon cápa fogából készült, és arany kiegészítést kapott, kék gyémánt nem függött rajta. Azonban ez senkit ne tévesszen meg, egy drága és ritka darabról van szó, ami a Titanic 1912-es tragédiájakor az Atlanti-óceán fenekére süllyedt.

A nyaklánc 111 éven át a roncsok között feküdt, de a technológiai fejlődésnek és a történelem legnagyobb víz alatti szkennelési projektjének köszönhetően nem olyan régen megtalálták.

A nyakláncról készült képeket a Magellan cég osztotta meg, amely két tengeralattjáróval 700 ezer képet lőtt a hajóroncsról, és mozgóképbe sűrítették a kész fotókat, mint egy kisfilmet. Így bukkantak rá a törmelék között a nyakláncra, amelyet a már említett cápafog miatt ismertek fel.

Richard Parkinson, a Magellan vezérigazgatója „elképesztőnek, gyönyörűnek és lélegzetelállítónak” minősítette a leletet. „Amit nem ismernek széles körben, az az, hogy a Titanic két részből áll, és egy három négyzetmérföldes törmelékmező van az orr és a tat között. A csapat olyan részletesen térképezte fel a terepet, hogy ki tudtuk venni ezeket a részleteket.

Sajnos a nyakláncot nem lehet eltávolítani a roncsból, hogy közelebbről is megvizsgálhassák, mert az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti megállapodás megakadályozza, hogy bárki eltávolítsa a műtárgyakat a helyszínről. Parkinson azonban most abban reménykedik, hogy mesterséges intelligencia segítségével felkutathatja a családot, akik az ékszerek jogos tulajdonosai.

Az AI ugyanis elemezni fogja a Titanic több mint kétezer utasáról készült felvételeket, különös tekintettel az arcfelismerésre és az általuk viselt ruhákra, annak reményében, hogy azonosítani tudják a tulajdonost.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top