nlc.hu
Trend

Félmeztelen úszás az uszodákban

Már bikinifelső nélkül is úszhatnak a nők az amszterdami uszodákban

Engedélyezett a félmeztelen úszás és a napozás.

Nem kötelező a bikinifelső viselése, mindenki számára engedélyezett a félmeztelen úszás és a napozás Amszterdam uszodáinak medencéiben és a csatornákban, valamint mindenütt, ahol az úszás és a fürdés megengedett – számolt be az MTI az NL Times című angol nyelvű holland hírportál nyomán.

Májusban Ilana Rooderkerk városi tanácsnok arra szólította fel az amszterdami városvezetést, hogy követve Berlin példáját, szüntesse meg a bikinifelső kötelező viselését a nyilvános fürdőhelyeken. Sofyan Mbarki, Amszterdam város gazdasági ügyekért, valamint sportért és a munkaerőpiaci integrációért felelős polgármester-helyettese azt ígérte, hogy megvizsgálja a vonatkozó jogszabályokat. Mbarki most azt jelentette be, hogy a bikinifelső nélküli úszás és napozás engedélyezéséhez nincs szükség jogszabályi módosításra.

Egész Hollandiában elfogadott

„Lehetséges volt, így most is lehetséges, hogy a nők felső nélkül úszhassanak Amszterdam medencéiben” – fogalmazott Mbarki, majd hozzátette: Amszterdam tehát az egész Hollandiában érvényes szabályt követi. Elmondta továbbá: felhívták az uszodák vezetőségének figyelmét az érvényes jogszabályra, és emlékeztették őket arra, hogy a bikinifelső viselése október 4-től nem tehető kötelezővé.

félmeztelen

Nem kötelező többé a bikinifelső az amszterdami uszodákban – Fotó: illusztráció, iStock

Egykor természetes volt

Az elmúlt években a nők több európai városban is kiálltak a félmeztelen úszáshoz és napozáshoz való jogukért. A nyolcvanas évek Hollandiájában még teljesen természetes volt, hogy a nők félmeztelenül úsztak. Ez a szokás azonban a társadalmi normák változásával háttérbe szorult.

Sofyan Mbarki közölte még: továbbra sem valószínű, hogy a városi uszodákban a nők bikinifelsők nélkül úsznak majd. Az uszodák és fürdőhelyek látogatói megosztottak e kérdésben – jegyzi meg a holland hírportál.

Liberális németek

Berlin amúgy már hónapokkal ezelőtt lazított a szabályokon. Ott az egész onnan indult, hogy egy nőt ezért küldtek el egy berlini uszodából, mert topless napozott a kültéri medencénél. Nem hagyta annyiban a dolgot: jogi lépéseket indított az üzemeltető ellen. Később egy másik nő is így tett, aki még 2022-ben egy fedett uszodában járt hasonlóan. A hatóságok egyetértettek abban, hogy a két nő diszkrimináció áldozata lett, és közölték: a berlini uszodák minden látogatójának joga van topless fürdőzni. 

Magyarországon nem lesz követendő példa

Az ügy apropóján az nlc nemrég megkereste a Magyar Fürdőszövetséget, hogy megtudjuk, mi a félmeztelenséggel kapcsolatban a hazai uszodák és fürdők álláspontja, Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára akkor a következőket nyilatkozta a portálunknak: „A német példa alapján felvetett kérdés nem akut ma hazánkban. Először is, az uszodákban a sportjelleg miatt egyáltalán nem életszerű a kérdés. Strandokon már most is előfordul, de kizárólag napozás céljából, hason fekvő állapotban. Sajnos a magyar nép prűdnek nevezhető hozzáállása miatt még a szaunázás egészséges (fürdőruhamentes, de textiles verziója) is nehezen hódít teret, s még nem tekinthető általánosnak kis hazánkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top