nlc.hu
Életmód

Nincs topless fürdőzés Magyarországon

Berlinben már lehet, itthon viszont nincs esély a félmeztelen uszodázásra a nőknek

A berlini uszodákban már nem muszáj bikinifelsőben úszni, lehetnek félmeztelen nők az uszodában, úgyhogy utánajártunk, mi a helyzet a magyar fürdőkben a toplesskedéssel.

Berlinben nem szórakoznak a diszkriminációval, a hatóságok nemrég úgy döntöttek, hogy most már nemcsak a férfiaknak, hanem mindenkinek joga van topless fürdőzni az uszodákban. Akkor pattant ki a botrány a kérdésben, amikor egy nőt kiküldtek egy berlini uszodából, mert félmeztelenül, bikinifelső nélkül, egy szál bugyiban (tudjuk még fokozni) napozott az uszoda kültéri medencéjénél.

Miután emiatt kiutasították az uszodából, a nő jogi útra terelte a kérdést, majd csatlakozott hozzá egy másik hölgy is, aki ugyanígy járt egy másik berlini uszodában még decemberben, őt is kiküldték a félmeztelenkedés miatt. A két beadvány meghozta gyümölcsét, a hatóságok elismerték, hogy diszkrimináció történt mindkét esetben, és elrendelték, hogy mindenki, bármilyen nemű is legyen, ha akar, akkor topless mehet a berlini uszodák bármelyikébe. Azt azonban az uszoda üzemeltetője sietve hozzátette, hogy a teljes meztelenség nem engedélyezett, még mielőtt valaki vérszemet kapna.

1918-ban még a férfiak sem topless fürödtek (Forrás: Fortepan / Fortepan)

Az ügy apropóján megkerestük a Magyar Fürdőszövetséget, hogy megtudjuk, mi a félmeztelenséggel kapcsolatban a hazai uszodák és fürdők álláspontja. A Fürdőszövetség honlapján egyébként megtalálható az a dokumentum is, amiben olvashatjuk a hazai szabályozást az uszodai öltözékkel kapcsolatban egy mondat erejéig: „A medencét csak megfelelő, fürdési célú ruházatban lehet használni.”

Elég egyértelmű a fenti mondat, hogy mindenkinek fel kell öltözni, intim részeket eltakarni, ha uszodába vagy más közösségi fürdőbe megy, de ennél részletesebben is válaszolt a kérdésünkre Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára:

A német példa alapján felvetett kérdés nem akut ma hazánkban. Először is, az uszodákban a sport jelleg miatt egyáltalán nem életszerű a kérdés. Strandokon már most is előfordul, de kizárólag napozás céljából, hason fekvő állapotban. Sajnos a magyar nép prűdnek nevezhető hozzáállása miatt még a szaunázás egészséges (fürdőruhamentes, de textiles verziója) is nehezen hódít teret, s még nem tekinthető általánosnak kis hazánkban.

A németek meztelenséghez való viszonya valóban más, mint az itthoni hozzáállás, elég, ha csak a gyermekkorunkban, a 90-es években a Balaton partján topless napozó német turistákra gondolunk, akiknek már akkoriban sem okozott gondot, hogy ledobják a bikinifelsőt. De sajnos ezennel le kell lomboznunk minden lelkes topless úszásra vágyó magyar nőt, mert itthon még nem elég nyitottak az emberek arra, hogy kövessük a berlini példát. Annak azért örülhetünk, hogy nem 100 évvel ezelőtt élünk, amikor nemhogy a nők, de a férfiak sem nagyon lehettek félmeztelenül az uszodákban. Ha mostanában a magyar nők közül valaki félmeztelenül szeretne az úszómedence vagy az uszoda külső medencéjének partján pihenni, akkor bizony Berlinig kell mennie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top