A körte és a homokóra alkaton túl: ismerd meg a Kibbe testtípusokat!

Megyeri Nikolett | 2023. Október 18.
Az elmúlt két-három évben a közösségi oldalaknak köszönhetően vált felkapottá az egyébként már a nyolcvanas évek óta létező Kibbe testalkattípus-rendszer. De miről is van szó pontosan és hogyan határozhatod meg a típusodat?

A stílustanácsadásban a legelterjedetebb testalkattípus-rendszer alma, körte, oszlop, fordított háromszög, valamint homokóra kategóriákba sorolja be az alkatokat. Bár ez a szisztéma kétségkívül hasznos támpontokat ad a legelőnyösebb fazonok megválasztásában, azonban tény, hogy meglehetősen leegyszerűsítő, és így számos egyéb, a külső megjelenés szempontjából nagyon is meghatározó tényezőt – így többek között a testmagasságot, vagy épp a kisugárzást – nem vesz figyelembe. 

David Kibbe amerikai stílustanácsadó egyenesen úgy vélte, hogy a hagyományos testalkattípus-besorolás borzasztó és lebutított. Éppen ezért kidolgozott egy sokrétűbb rendszert, melyet David Kibbe’s Metamorphosis: Discover Your Image Identity and Dazzle as Only You Can című 1987-ben megjelent könyvében tárt a világ elé.  

A Kibbe-féle rendszer összesen 13 típust, pontosabban imázsidentitást definiál.

Ezen belül az öt fő típus:

  1. drámai,
  2. természetes,
  3. klasszikus,
  4. fiús, 
  5. romantikus.

Az altípusok – melyek a fő típusok átmenetes, finomabb vagy épp intenzívebb verziói – pedig ezek:

Az egyes imázsidentitásokat a bennük jelenlévő jin-jang arányok mentén határozta meg, figyelembe véve a testforma, illetve a testmagasság mellett olyan szempontokat is, mint a csontozat, az arcvonások, valamint a karakter és a kisugárzás.

A jin ebben az értelmezésben a nőiességgel, míg a jang a férfiassággal azonosítható tulajdonságokat jelenti.

A főbb jin jegyek: a lágyság, a puhaság, törékenység, a filigrán alkat, a kerekded formák. A jang jegyek pedig: a magasság, szikárság, a szögletes, illetve egyenes vonalak, élek. 

Az öt fő típus, vagyis a „tiszta” típusok a jin-jang spektrumon a következőképp helyezkednek el:

JANG

JIN

A nyolc altípus, azaz a vegyes típusok esetében viszont a jin és a jang jellemzők akár egyetlen fizikai tulajdonságon belül is keverednek vagy épp kontrasztban állnak. 

Most pedig ismerjük meg a 13 típust részletesebben!

Drámai

Illusztráció: Getty Images

A drámai típus az extrém jang. Jellemzői a magas, csontos alkat, az inas, hosszú végtagok, a szögletesebb, hűvös arcvonások, összességében véve a maszkulin vagy androgün megjelenés, karizmatikus kisugárzás.

Tilda Swinton (Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Drámai típusú sztárok: Tilda Swinton,  Kristen Wiig, Keira Knightley, Olivia Culpo, Cate Blanchett, Lauren Bacall, Joan Crawford, Katherine Hepburn

Lágy drámai

A lágy drámai típus szintén erőteljes jang energiákkal rendelkezik, melyet azonban jin jegyek lágyítanak. Eme kategória képviselői is általában magasak, de minimum középmagasak, ugyanakkor kerekded alkatúak, a leghangsúlyosabb testtájaik általában a mellkas és a váll, valamint a csípő, és gyakran érzéki, buja arcvonásokkal rendelkeznek.

Ashley Graham (Fotó: JP Yim / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Lágy drámai típusú sztárok: Ashley Graham, Adele, Sofía Vergara, Sophia Loren, Rachel Weisz, Christina Hendricks

Természetes

Illusztráció: Getty Images

A tiszta természetes típus a lágy jang. Jellemzően középmagas, alapvetően szögletes sziluett jellemzi, melyet puhább vonalak tompítanak. Karcsú, izmos, tónusos alkatú, gyakran szögletes, karakteres arccal. 

Jennifer Aniston (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Természetes típusú sztárok: Jennifer Aniston, Jennifer Lawrence, Priyanka Chopra

Lágy természetes

A lágy természetes típus alapja a lágy jang, némi jin áramlással. Középmagas vagy valamivel alacsonyabb, kerekded formákkal, homokóra jellegű sziluettel. Az arc általában kerekebb vagy egzotikus, kicsi orral, telt ajkakkal.

Jennifer Lopez (Fotó: Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Lágy természetes típusú sztárok: Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Chloe Sevigny, Viola Davis, Sandra Oh

Élénk természetes

Az élénk természetes testtípus magasabb termetű, hosszúkás, függőleges, de a drámai típusnál szélesebb, izmosabb alkatú, különösen a vállak, illetve a hát területén. Arcvonásaik szélesek, feszesek, kiemelkedő, ám tompa állkapocsvonallal, illetve hangsúlyosabb orral.

Charlize Theron (Fotó: ROB KIM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Élénk természetes típusú sztárok: Charlize Theron, Tracee Ellis Ross, Amy Adams, Cameron Diaz, Cindy Crawford 

Klasszikus

Illusztráció: Getty Images

A tiszta klasszikus típus talán a legritkább imázsidentitás, melyben pontos egyensúlyban van jin és a jang. Testének, karakterének minden jegye egyszerre éles és lágy. Általában középmagas, az alkata karcsú, izmos, a mell-derék-csípő vonala arányos, a végtagjai se nem túl hosszúak, se nem túl rövidek. Az arcvonásai harmonikusak és szimmetrikusak. Karaktere hűvösen szofisztikált. 

Isabelle Huppert (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Klasszikus típusú sztárok: Isabelle Huppert, Grace Kelly, Cybill Sheperd

Lágy klasszikus

A lágy klasszikus típust is a jin és a jang egyensúlya határozza meg, kissé a jin felé hajolva. Általában középmagas termetű, arányos, kecses, puha sziluettel. A karok és a lábak inkább rövidebbek. Az arc finom vonású, szimmetrikus, kerekebb. 

Kirsten Dunst (Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Lágy klasszikus típusú sztárok: Kirsten Dunst, Dakota Johnson, Lupita Nyong’o 

Drámai klasszikus

A drámai klasszikus testtípusra szintén a jin-jang egyensúlya jellemző, némileg a jang felé mozdulva. Legfeljebb középmagas, szimmetrikus, szögletesebb, izmos alkat, inkább egyenes mell-derék-csípő vonallal. A karok és a lábak átlagosak vagy hosszabbak. Jellemzői továbbá a szögletesebb, élesebb arckontúrok.

Maggie Siff (Fotó: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Drámai klasszikus típusú sztárok: Maggie Siff, Olivia Munn, Courteney Cox, Jackie Kennedy

Fiús

Illusztráció: Getty Images

A fiús típust a jin és a jang ellentétei határozzák meg, ezek ugyanis itt nem együttesen, hanem vagy-vagy alapon, kontrasztokat adva vannak jelen a különböző tulajdonságokban. Jellemzői az alacsony termet, a szögletes, filigrán, izmos alkat, és a bájos arcvonások. 

Audrey Tautou (Fotó: Peter White/Getty Images)

Fiús típusú sztárok: Audrey Tautou, Dascha Polanco, Heather Locklear, Mia Farrow, Edith Piaf 

Lágy fiús 

A lágy fiús típusban szintén a jin és a jang kontrasztjai a meghatározók, azonban némileg több jin áramlással. Ezen imázsidentitás képviselői alacsony, filigrán termetűek, alapvetően szögletes csontszerkezettel, de puhább, kerekdedebb alkattal, általában rövid karokkal és lábakkal. Jellemző rájuk a babaarc, a nagy szemek, kerek vagy kissé szélesebb állkapoccsal. 

Winona Ryder (Fotó: Profimedia)

Lágy fiús típusú sztárok: Winona Ryder, Mindy Kaling, Octavia Spencer, Thandiwe Newton, Reese Witherspoon, Halle Berry, Judy Garland 

Élénk fiús

Az élénk fiús típust is a jin és a jang ellentétei határozzák meg, azonban kicsivel több janggal. Alacsony termetű, szögletes csontozatú, legtöbbször vékony és izmos. A lábai sokszor az alkatához viszonyítva arányaiban hosszabbak. Éles, szélesebb, feszes arckontúrok, nagy szemek, határozott arcvonások jellemzik.  

Julia Garner (Fotó: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Élénk fiús típusú sztárok: Julia Garner, Lucy Liu, Jennifer Love Hewitt, Penelope Cruz, Audrey Hepburn 

Romantikus

Illusztráció: Getty Images

A romantikus testtípus meghatározója a túláradó jin. Alacsony vagy legfeljebb középmagas, finom csontszerkezetű, homokóra alkatú, kerekded formákkal, rövid karokkal és lábakkal. Érzéki arcvonások, puha orcák, nagy szemek, pici orr, telt ajkak jellemzik.  

Drew Barrymore (Fotó: Dimitrios Kambouris/”Getty Images for Empire State Realty Trust)

Romantikus típusú sztárok: Drew Barrymore, Mila Kunis, Doja Cat, Christina Ricci, Marilyn Monroe

Teátrális romantikus

A teátrális romantikus típus esetében is a jin energia dominál, némi jang áramlással. Szintén jellemző rá az alacsonyabb termet és a homokóra sziluett, hangsúlyosan telt keblekkel, húsosabb karokkal, combokkal és darázsderékkal. Mindezekhez azonban élek is társulnak, melyek legtöbbször az arccsonton, az orron, az állon, a vállakon mutatják meg magukat.

Salma Hayek (Fotó: JB Lacroix / Full Picture Agency / Full Picture Agency via AFP)

Teátrális romantikus típusú sztárok: Salma Hayek, Selena Gomez, Jada Pinkett-Smith, Rihanna, Vivien Leigh

Via 1, 2, 3

Exit mobile version