nlc.hu
Trend
A leggyakoribb körömbetegségek

Körömgomba, fellevegősödés, zöld köröm szindróma – Ha ezeket látod a körmeiden, irány a szakember!

A körmön megjelenő elváltozásokra soha nem szabad legyinteni! Az időben megkezdett kezelés sokkal nagyobb bajoktól kímélhet meg.

A körmökön számos dolog, így többek között a fokozott igénybevétel, a nem megfelelő ápolás, a nem szakszerűen végzett beavatkozások, illetve különböző fertőzések is okozhatnak elváltozásokat, rendellenességeket. Szálkai Hajnalka, a NAILSPA tulajdonosának segítségével mutatjuk be a leggyakrabban előforduló körömbetegségeket, illetve ezek kezelésének lehetőségeit.

Körömgomba

A körömgomba (onychomycosis) általában egy körmön kezdődik, ám ha a szakszerű kezelés nem kezdődik meg időben, akkor továbbterjedhet a többi körömre is.

Tünetei:

  • a körömlemez megvastagodik
  • a körömlemez alatt sárgás színű szaruvastagodás látható
  • a köröm töredezővé válik.

Előfordulhat a kéz és a láb körmein is, de a lábon sokkal gyakoribb. Többszöri körömsérülés, túl szoros lábbeli viselése, túlzott lábizzadás, cukorbetegség vagy az életkor miatt is kialakulhat, de a kockázatot növeli a nyilvános zuhanyzó, gyógyfürdő, uszoda, szauna látogatása is. 

(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

Lábkörömgomba-kezelést speciális lábápoló végezhet, már elhanyagolt esetben pedig csak a bőrgyógyász. Azért is érdemes azonban időben, már a kezdeti tünetek megjelenésekor megkezdeni a kezelést, mert a durva fertőzést kiegészítő gyógyszeres kezeléssel kombinálják, ami a májat eléggé leterheli. Fontos, hogy speciális lábápoló szakembert keressünk, mert a kezelés végén szakszerű tanácsokkal is ellát az otthoni utóápolással kapcsolatosan, ami szintén elengedhetetlen. A körömgomba legyőzéséhez, még akkor is, ha időben elkezdjük, több hónapig tartó rendszeres kezelés szükséges. Ebben az időszakban pamutzokni viselése ajánlott, melyet minden mosáskor magas hőfokon fertőtlenítünk.

Körömágy-gyulladás

A körömágy-gyulladás a körmöt körülvevő bőr gyulladása, érzékenysége, gennyes gyulladása. A gyulladás kézen és lábon is gyakori és minden esetben valamilyen sérüléshez köthető, például körömvágás során vagy egy kis bőrdarab „letépése” után alakulhat ki, mert egy kis bőr vagy körömdarabtüske bent maradt.

(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

Ami fontos, hogy ne várjuk meg, hogy a gyulladás gennyessé váljon, inkább keressünk fel egy szakembert, aki fertőtlenítés után egy speciális eszközzel a bent maradt kis köröm- vagy bőrdarabot kiszedi, kitisztítja és a gyulladás már másnapra szépen lehúzódik. A kezelés kb. 15 percet vesz igénybe, ami után azonnali megkönnyebbülés tapasztalható.

Zöld köröm szindróma

A zöld köröm szindróma a természetes körömlemez egyik leggyakoribb felületi fertőzése. Jellemzően szagtalan, színe zöldes árnyalatú. A Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium okozza, ami gyakorlatilag bárhol megtalálható, így embereken, növényeken, állatokon, uszodákban, mosógépben. A fertőzés a műkörmöt viselők körében is elterjedt, sokan mégsem veszik komolyan, pedig komoly megbetegedés is lehet a következménye, például szembe kerülve súlyos esetben vakságot is okozhat.

„A szolgáltatás megkezdése előtt egy manikűrös mindig szemrevételezi a kezet és a körmöt, azaz diagnosztizál, ennek során pedig egyértelműen láthatóvá válik a köröm alatt lévő elszíneződés. Ilyen esetben a legfontosabb a fellevegősödött rész és a műköröm anyagának teljes eltávolítása. Sajnos ilyen esetben a körömre bármilyen anyagot tenni szigorúan tilos, és a beteg körmön használt reszelőt is azonnal ki kell dobni, hiszen további használatával a többi körmöt tovább fertőzhetjük – magyarázta a szakember.

Zöld köröm szindróma

Zöld köröm szindróma

Műkörömviselés esetén a zöld köröm szindróma kialakulását vagy az okozhatja, hogy a köröm fellevegősödött, vagy pedig már az előző kezelésnél ott volt a baktérium, csak nem lett szakszerűen zsírtalanítva, fertőtlenítve a köröm felülete, esetleg a fellevegősödött rész nem lett megfelelően eltávolítva, épp ezért lényeges, hogy a szakember nagy hangsúlyt fektessen a felválás elkerülésére, vagyis a felhordás, építés, töltés során az anyag a bőrre ne kerüljön, és az összereszelésnél a körömágynál is szépen reszelje át. Fontos megjegyezni, hogy ehhez idő kell: egy alapos, minőségi műkörömtöltés, -építés átlagban 90 percig tart.

Milyen egy alapos, jó manikűrös?

  • Mindig megkér, hogy moss kezet a szolgáltatás megkezdése előtt.
  • Bőr- és eszközfertőtlenítőt használ.
  • Az egyszer használatos eszközöket részesíti előnyben.
  • Sterilizálógépet használ és több fémeszközzel rendelkezik.
  • Kellő időt szán a szolgáltatásra, nem futószalagon dolgozik.

Fellevegősödött körmök

Ez a körömbetegség leggyakrabban lábon fordul elő, ezért nagyon fontos a rendszeres szakszerű lábápolás, mert a lábon lévő körmök sokkal gyorsabban felválnak. A zárt és szűk cipők a lábkörmöket nem kímélik, mivel folyamatos nyomásnak vannak kitéve, ez pedig a köröm fellevegősödését okozza. Fontos kiemelni, hogy ez nem gombás fertőzés, bár gyakran minden elszíneződött körömre ezt mondják, ám ez nem igaz. A fellevegősödésnek az okát kell megkeresni. Futóknál, teniszezőknél például gyakori ez a körömbetegség a lábkörmöket érő folyamatos nyomás miatt.

Normál esetben a körömlemez tökéletesen a körömágyhoz tapad, ha viszont folyamatosan éri egy nyomás felülről vagy oldalról, akkor ez a tapadás fellazul, hiszen a körömlemez nem rugalmas, hogy bírja a terhelést, ezért a körömlemez valamelyik sarkán megjelenik egy sárgás rész, ami levegős és esztétikailag nem szép. A megoldás ilyenkor soha sem a sötét lakk felvitele, hogy eltakarja a beteg részt, hanem a köröm kezelése. A fellevegősödött körömlemez alá ugyanis mindenféle szennyeződés bekerülhet, könnyen beakadhat, berepedhet, ezért fokozottan figyelni kell rá.

(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

A fellevegősödés kezelésével sem szabad házilag próbálkozni, ugyanis például egy nem megfelelő körömvágó ollóval sokkal nagyobb kárt okozhatunk magunknak. A megoldás egy féléves, szakszerű kezelés és otthoni utóápolás, mely során a körömlemez visszatapad. A folyamatot ajánlott ősszel elkezdeni, így tavaszra szép, egészséges körmünk lesz. A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy vannak olyan esetek, amikor sajnos már csak a körömprotézis az, ami segít, amivel gyönyörűen fel tudják építeni, pótolni a fellevegősödött részt. 

Benőtt körmök

A köröm széle benő a körömsánc alá és folyamatosan nyomja azt, aminek a következménye a gyulladás. Ilyenkor a legapróbb tapintásra is nagyfokú érzékenység alakulhat ki.

A benőtt köröm kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen körömvágás, de a túl szűk cipő viselése, a lábboltozat süllyedése is okozhatja. 

A benőtt körmöket sokan szintén házilag próbálják kezelni, kivagdosva a körömsarkakat, ám általában ez csak részben sikerül, ami átmenetileg enyhíti ugyan a panaszokat, de a helyzet valójában csak romlik. Ha nem fordulunk időben szakemberhez, elképzelhető, hogy végül már csak a műtét lesz a megoldás. A gyógypedikűrösöknek speciális eszközeik vannak a körömszél kiemelésére és fontos, hogy a körmöt ilyenkor mindig egyenesen kell vágni.

(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

A körömdeformitás megoldása lehet a köröm szabályozása is, mely a fizika törvényszerűségein alapul. A körömdeformitás jellemzői alapján a speciális lábápoló választja ki a megfelelő szabályozó módszert. Megvizsgálja a körömlemez keresztirányú görbületét és a legmagasabb pontját, alaposan szemügyre veszi a körömlemez általános adottságait, szerkezetét és ezek alapján dönti el, hogy melyik körömszabályozási technikát alkalmazza majd. Lehet ez egy kész spange vagy egyéni körömszabályzó, ami anyagát tekintve titán vagy acélszál. Ezeknek a felhelyezésére a fogászatban is használt bond, kompozit és speciális lámpa szükséges, valamint nagyfokú szakmai tudás, ez ugyanis nagyban befolyásolja majd az eredményt. A kezelés során lakk vagy géllakk viselése nem megengedett, mert jelentős mértékben merevebbé teszi a körömlemezt. A körömszabályozást épp ezért célszerű a zárt cipős időszakra időzíteni.

Mi okozza az elváltozásokat?

A lábkörmökön és a lábon megjelenő elváltozások sokféle okból származhatnak, és a megfelelő kezelés módja attól függ, mi okozza a problémát. Először is fontos megérteni, hogy a futás és a sportolás nem feltétlenül okoznak problémát a körmökön, hacsak nincsenek rosszul illeszkedő cipők, sérülések vagy más tényezők, amelyek hatással lehetnek rájuk.

Fontos megfelelően kiválasztani a cipőket, amelyek kényelmesek és megfelelően illeszkednek a lábhoz. A rosszul illeszkedő cipők hozzájárulhatnak a láb problémáihoz, például a tyúkszemhez vagy a bőrkeményedéshez is.

A cipők rendszeres fertőtlenítése szintén fontos a lábak egészségének megőrzése érdekében, különösen ha hajlamos vagy a lábgombásodásra. 

Ha a fenti körömbetegségek tüneteit tapasztalod, akkor első lépésként keress fel egy jó szakembert, ha pedig a problémád kicsit komolyabb szaktudást igényel, akkor fordulj gyógy- vagy speciális lábápolóhoz!

Nyitókép: Depositphotos

Ez is érdekelhet Őszi kézápolás Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top