nlc.hu
Trend

AZ orosz manikűr kockázatai

Megbetegíthet a népszerű manikűr

Az orosz manikűr hatalmasat megy a közösségi médiában, számos szakember szerint azonban érdemes vigyázni vele.

Az úgynevezett russian manicure, vagyis az orosz manikűr néhány éve már jelen van az iparban, azonban különösen felkapottá az elmúlt hónapokban vált, a közösségi oldalaknak, kiváltképp a TikToknak köszönhetően. Egy körömápolási technikáról van szó, mely számos elemében eltér a hagyományos manikűrtől: száraz manikűrként, illetve e-manikűrként is emlegetik.

A technika arra törekszik, hogy a lehető legtöbb bőrt távolítsák el a körmökről, hogy így minél nagyobb felületen lehessen azokat kilakkozni. Ezzel letisztultabb megjelenés érhető el és lassabban is nő le, mint egy szokványos módszerrel készült manikűr. Az orosz manikűr végig szárazon készül, a körmök áztatása elmarad, de körömlakklemosót sem használnak a lakk leoldásához. A körmökön lévő lakkot elektromos körömcsiszoló segítségével szedik le, majd szintén a csiszolóval teljes egészében eltávolítják a kutikulát, azaz a körömágybőrt is. Az esetlegesen megmaradt bőrt ezek után még sterilizált ollóval levágják, majd következik a köröm formázása és a géllakkozás.

Manikűr

Áztatás nélkül, géppel végzik a csiszolást (Fotó: Getty Images)

Az orosz manikűr szakmai körökben nagyon megosztó, míg jócskán akadnak elkötelezett hívei, addig számos szakember arra figyelmeztet, hogy bizony nagyon kockázatos az alkalmazása, éppen a kutikula maradéktalan eltávolítása miatt. A körömágybőr ugyanis fontos funkciót lát el: védi a körmöt a fertőzésektől. 

„Nem egészséges eltávolítani a kutikulát, és a bőrgyógyászok általában még attól is óva intenek, hogy visszatoljuk. Hiányában ugyanis megnő az élesztőgomba- és baktériumfertőzések, valamint egy nagyon nehezen kezelhető és fájdalmas állapot, a  bőrgyulladást okozó paronychia kockázata” – magyarázta dr. Claire Wolinsky bőrgyógyász a People magazin riportjában. Hozzátette: a technika alkalmazása következtében a köröm mátrixa is sérülhet. 

A mátrix a köröm bőr alatti része, itt képződnek a körmöt alkotó sejtek, amelyek folyamatos termelődésével mintegy tolják maguk előtt a mátrixsejteket, amelyek a folyamat során ellaposodnak, kiszáradnak és elhalnak, hogy aztán létrejöhessen az áttetsző szarulemez. A mátrix széle fehér félholdként jelenik meg, amelyet lunula néven is ismerünk.

„Soha nem ajánlanám az orosz manikűrt” – szögezte le a bőrgyógyász. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top