nlc.hu
Trend

Kozmetikai probléma vagy bőrbetegség?

Meddig kozmetikai probléma és mikortól bőrbetegség? – Válaszol a bőrgyógyász

Vannak bőrproblémák, melyeket magunk is megpróbálhatunk kozmetikumokkal kezelni, és vannak olyanok is, melyekkel minél előbb irány az orvos. Arról, hogyan különböztessük meg ezeket, szakembert kérdeztünk.

Nem létezik makulátlan bőr, ahogyan két egyforma sem. Abban viszont rengetegen hasonlítunk egymásra, hogy időről-időre szinte mindannyiunknál előfordul valamiféle probléma. Annak jártunk utána, mik a leggyakoribb gondok, mit tehetünk házilag, és mikor érdemes már inkább orvoshoz fordulnunk segítségért.

Az esztétikai problémák és a betegség között nehéz éles határvonalat meghúznunk 

– mondja dr. Olasz Kitti bőrgyógyász, amikor arról kérdezem, mik lehetnek a legfőbb intő jelek. – „Enyhe tünetek esetében bátran érdemes gyógyszertárban segítséget kérnünk, nagyszerű és hatásos dermokozmetikumokhoz férhetünk már hozzá.”

Mint kiderül, a gyógyszerészek mostanra valóban szakértői a kérdésnek, a kínálat pedig igazán bőséges, az utóbbi években ezek a cégek nagyon komoly innovációt fektettek a készítmények fejlesztésébe. Ha azonban nem használnak ezek a termékek, akkor érdemes orvosi véleményt kérnünk, akkor pedig még inkább, ha azt tapasztaljuk, hogy a tünetek egyre súlyosbodnak.

Pattanások

A pattanásos bőr más betegségek tünete is lehet (Fotó: Getty Images)

Pattanásoknál a nagyobb és heges példányok tartoznak abba a kategóriába, amikor már nem érdemes otthon kísérleteznünk. Lehet többek között akár hormonális oka, akár inzulinrezisztencia is, érdemes tisztában lennünk vele, hogy a bőr tulajdonképpen egy jelzőszerv, sokszor olyan betegségre hívja fel a figyelmet, amelyet ki kell vizsgálni” – avat be minket a szakértő. Nem csupán látványos jelekre hasznos felkapnunk a fejünket, hanem akár egy erősödő bőrszárazságra is, amely egy idő után már viszketéssel jár. Meghúzódhat a hátterében pajzsmiriggyel kapcsolatos probléma, cukorbetegség vagy kezdődő ekcéma is. Egy bőrgyógyász azonban tudja, szükségesek-e háttérvizsgálatok, és ha igen, akkor merre induljon el a folyamat.

Amikor már feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk

Van pár olyan kórkép, tünet, amivel azonnal érdemes orvoshoz fordulni. Az orbánc például nagyon kifejezett, fájdalmas, meleg, tapintható, bő pirosodással jár, lázzal és rossz közérzettel. Leggyakrabban lábon fordul elő, de jelentkezhet az arcunkon is.

A nagy méretű, erősen göbös, mély csomóval járó pattanásból sajnos kialakulhat arci tályog, melyet otthoni nyomkodással csak még rosszabbá tehetünk, arról már nem is beszélve, hogy a fertőzés így a véráramba is kerülhet még komolyabb problémákat okozva.

Talán nem is gondolnánk, hogy az ótvar, mely során nem gyógyuló sebek alakulnak rajtunk, egyre szaporodva arcunkon és testünkön, ma is mennyire gyakori. Elsősorban gyerekközösségekben, ezáltal pedig értelemszerűen előbb vagy utóbb az érintett gyerekek családjában is. „A bakteriális bőrbetegségek hatásosan kezelhetők célzott antibiotikummal, elkerülhetők a szövődmények, ráadásul az esztétikai problémák is megelőzhetőek, mérsékelhetőek. Vírusos hátterű betegség, például övsömör megjelenésekor, amit a bárányhimlő vírusának aktiválódása okoz immunrendszerünkben: piros, hólyagos, fájdalmas kiütéseket észlel magán a páciens, amely kifejezetten a test vagy az arc egyik oldalán jelenik meg, általában  kifejezett fájdalommal jár, irány az orvos, a krém nem elegendő – hívja fel a figyelmünket dr. Olasz Kitti.

Övsömör

Övsömörrel irány az orvos (Fotó: Depositphotos)

Mielőbbi orvosi ellátást igényel, ha arcunkon, szemek környékének, szájnak ödémás, vizenyős duzzanatát észleljük, mely allergiás tüneteket leggyakrabban étel- vagy gyógyszerallergia, méh- vagy darázscsípés-allergia okozhatja, és ritkán a torokképletek duzzanata is társulhat hozzá, mely orvosi ellátás nélkül fulladáshoz vezethet.

Anyajegyet sose kezeltessünk lézerrel!

Dr. Olasz Kitti viszont megnyugtat azt a régóta terjengő mendemondát illetően, hogy az anyajegyeket „nem szabad megbolygatni”. Figyeljük a bőrünkön levő anyajegyeinket, mielőbb forduljunk orvoshoz, ha egy anyajegyük megváltozik, színe sötétebbé válik, mérete növekedik, nem szabályos kerek az alakja – ez az anyajegy „megmozdulására”, esetleg festékes bőrdaganat, melanoma kialakulására utalhat, amelyeket bőrgyógyászati vizsgálatot követően mielőbb sebészi úton el kell távolítani. 

Ha csupán esztétikai problémát okoz egy anyajegy, és nincs okunk veszélyesnek tartani, akkor sincsen akadálya annak, hogy azt a páciens eltávolíttassa, bár azzal érdemes számolnunk, hogy a beavatkozás után heg maradhat. Amire feltétlenül figyeljünk oda: csakis bőrgyógyásszal való konzultáció után végeztessünk el bármilyen beavatkozást, és semmiképpen se válasszuk festékes anyajegy esetén a lézeres kezelést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top