nlc.hu
Egészség

A 20 legkínzóbb testi fájdalom, amit érezhetünk

Az övsömörtől az endometriózisig: a 20 legkínzóbb testi fájdalom, amit ember érezhet

A listán vannak egészen „hétköznapi” állapotok, és olyanok is, amik súlyos komplikációhoz vezethetnek. Tehát a tanulság: keresd fel az orvosod, ha panaszaid vannak!

A fájdalomküszöb trükkös téma, van, aki egy szúnyogcsípésbe is bele akar halni, más egy komolyabb fejfájást vagy menstruációs fájdalmat is átvészel fájdalomcsillapító nélkül. Nyilván nagyon szélsőséges példákról beszélünk, de azt tökéletesen leképezik, hogy a fájdalom mennyire szubjektív fogalom – egy bizonyos szintig. Vannak ugyanis olyan testi fájdalmak, amik már bőven túlmutatnak ezen, és olyan szintű kellemetlenséggel járnak, hogy a mindennapi létezést is ellehetetlenítik.

Az NHS, vagyis a National Health Service (ez a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot jelenti) 20 olyan fájdalomtípust azonosított be, amik ebbe a kategóriába tartoznak. A csonttörések okozta kínt senkinek nem kell bemutatni, aki valaha is törte már el valamijét, de konkrétan olyan állapot is a listára került, amit nem lehet más jelzővel leírni, minthogy kínszenvedés.

Doktor House

Fotó: Profimedia

A lista így néz ki, a felsorolás nem a fájdalom mértékét tükrözi.

A top 20 testi fájdalom

  1. Övsömör: a bárányhimlő kórokozója által okozott ideg- és bőrgyulladás, amely bármelyik életszakaszban előjöhet. A hólyagok duzzadtak, fájdalmasak, és még kezelés mellett is hetekbe telhet a gyógyulás.
  2. Cluster-fejfájás: a szem környékén kialakuló, majd homloki, halántéki, de sokszor a nyaki és az állkapocs területére is átterjedő fájdalom, ami rohamokban jelentkezik. Úgy tartják róla, hogy még a szülésnél is nagyobb fájdalommal jár.
  3. Befagyott váll szindróma: a váll fájdalmas mozgáskorlátozottsága, melynek legtöbb esetben a karban kialakuló ínhüvelygyulladás az oka. Fagyott váll esetén az olyan hétköznapi tevékenységek is gondot okoznak, mint a fésülködés, az öltözködés.
  4. Törött csontok: nem igazán szorul magyarázatra. A törött csontok fájdalomcsillapítása a jó gyógyszeren és a megfelelő rögzítésen múlik.
  5. Komplex regionális fájdalom szindróma, avagy CRPS: idegrendszeri megbetegedés, mely sokszor a kezelésekre sem reagál sajnos. Tünetei a végtagokat érintik, és olyan kínzó fájdalommal jár, ami a szakértők szerint egy amputációval ér fel.
  6. Szívroham: a szorító érzés, vagy nyomó érzés a szegycsont felett, ami a karba is kisugárzik az enyhétől az egészen gyötrő fájdalomig előfordulhat. Ha csak egyetlen pillanatig is felmerül a gyanú, azonnal mentőt kell hívni!
  7. Porckorongsérv: a porckorongsérv leggyakrabban a gerinc alsó szakaszát érinti, és a zsibbadás és izomgyengeség tünetei mellett komoly fájdalommal és mozgásképtelenséggel is járhat.
  8. Sarlósejtes vérszegénység: ennél a genetikai betegségnél nemcsak a vérszegénység a probléma, hanem, hogy a vörösvérsejtek nagyobbak és rugalmatlanabbak a normál vörösvérsejteknél, ezért elzáródást okozhatnak. Ha pedig a sejtek nem jutnak elég oxigénhez, az nagyon súlyos fájdalommal jár együtt.
  9. Reumatoid arthritis: ízületi gyulladás esetén a szervezet saját maga ellen fordul, az immunrendszer gyulladásos folyamatot indít be, aminek tünetei közé tartozik a duzzanat és a fájdalom.
  10. Migrén: a szaggató fejfájásnak ez a formája akár napokig is húzódhat, és hányingerrel, hányással, fény-és zajérzékenységgel, valamint látászavarral is együtt járhat.
  11. Isiász: vagy más nevén idegzsába az ülőideg fájdalmát érinti, és az enyhe érzéskieséstől egészen a bénulásig terjedhet.
  12. Vesekő: a vesekő lehet tünetmentes, de okozhat kíméletlen görcsöket, amit nők a szülési fájdalom mértékéhez hasonlítanak, férfiak esetében a herékbe kisugárzó fájdalom okozza a legkellemetlenebb panaszokat.
  13. Vakbélgyulladás: a féregnyúlvány gyulladása erős gyomorszáj környéki fájdalommal indul és a jobb csípő felé sugárzik le. Hányinger, hányás, fokozott izzadás, láz is kísérheti. A kezeletlen vakbélgyulladás halálos kimenetelű lehet.
  14. Arcidegzsába: akárcsak az ülőideg esetében, az arcidegzsába is hatalmas fájdalommal és sok esetben bénulással is jár, általában más betegség kísérő tüneteként lép fel. Tünete a szájüregi fájdalom, de akár egy szimpla borotválkozás is hatalmas kínokkal járhat.
  15. Heveny hasnyálmirigy-gyulladás: normális esetben az emésztőenzimek csak a bélrendszerben kezdenek aktiválódni, azonban ebben az állapotban már a hasnyálmirigyben megtörténik a folyamat, ez okozza a gyulladásos reakciót és a vele járó fájdalmat, ami a köldök tájékán érződik általában, és előre hajlás során csökken.
  16. Köszvény: a köszvény ritka betegség, de annál kellemetlenebb. A vér húgysavszintje emelkedik az egekbe, amik lerakódnak az ízületekben, ez okozza a fájdalmat. Különösen a nagylábujjak érintettek ilyenkor, ami elviselhetetlen fájdalommal társul.
  17. Endometriózis: a méh nyálkahártyájának méhüregen kívüli előfordulása a rengeteg következmény mellett, menstruációs problémák és meddőség – többek között – olyan fájdalommal is járhat, ami a mindennapokra is hatással lehet.
  18. Gyomorfekély: a gyomorfekély jellegzetes tünete a has felső szakaszában érezhető fájdalom, ami a megéhezés során felerősödik, de étkezés után gyengül, hogy aztán ismét visszatérjen. Bizonyos esetekben a refluxhoz is hasonlíthat, súlyosságát tekintve pedig vérzést okozhat a gyomorban.
  19. Fibromialgia: ez nemcsak egy szimpla nyak- és hátfájás, hanem a karba, hátba kisugárzó fájdalom, ami akár hónapokig is fennáll. A panaszokat a mozgás enyhítheti, de nagyon fontos, hogy a stresszfaktor is kiiktatásra kerüljön a beteg életéből.
  20. Műtét utáni fájdalom: ez nem szorul különösebb magyarázatra, minden beavatkozás esetében felmerül, szerencsére fájdalomcsillapítókkal, a gyógyulási folyamat függvényében gyorsan csökkenthető.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Gary LeRoy az Independentnek úgy nyilatkozott, hogy minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, ha az befolyásolja a képességeinket a „társadalomban való működésre”, vagy ha a munkában, alvásban netán az étkezésben akadályoztatva vagyunk. Hangsúlyozta, hogy az elhúzódó fájdalomnak komoly következményei lehetnek, ha pedig úgy ítéljük meg, hogy életveszélyes állapot tüneteit produkáljuk – lásd szívroham vagy vakbélgyulladás –, azonnal riasszuk a mentőket.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top