nlc.hu
Trend
A Nobel-díjak átadási ünnepsége 2023

Meseszép ruhában jelent meg Karikó Katalin lánya a Nobel-díjak átadási ünnepségén – fotók

A tudományos élet legrangosabb elismerését vehette át Stockholmban Karikó Katalin és Krausz Ferenc.

Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus – tudósított az MTI. A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián.

Nobel-díj átadása

Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédet mond a díjátadási ünnepségen – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Karikó Katalin

Karikó Katalin a kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannal (j) – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tudóst a lánya, a kétszeres olimpiai bajnok evezős, Francia Zsuzsanna (Susan Francia) is – aki a Pennsylvaniai Egyetemen szerzett diplomát, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen pedig MBA-diplomát – elkísérte a rendezvényre.

Karikó Katalin lánya

Mesés ruhában jelent meg Karikó Katalin lánya – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Krausz Ferenc

Krausz Ferenc a munkatársaival – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán gratulált a díjhoz

A Nobel Alapítvány szeptember közepén jelentette be, hogy 2023-ben 1 millió svéd koronával (mintegy 90 ezer dollárral) 11 millió koronára (986 270 dollárra) emeli a friss Nobel-díjak összegét. Személyi jövedelemadót nem kell fizetni az összeg után Magyarországon, mert az szja-törvény 2002-es módosítása óta a Nobel-díjjal járó pénzösszeg adómentes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top