nlc.hu
Trend

Haj megóvása télen

Egészséges haj télen is? Ezekre figyelj!

Télen mindig kiszárad a hajad? Íme a fájó igazság: valamit nagyon rosszul csinálsz. Most meg is mutatjuk, hogy mit, így megmentheted hajad!

A hideg időjárás mellett extrém fontos, hogy vigyázzunk hajunk egészségére. A szeles, fagyos időben mindennél fontosabb, hogy hajunk megkapja a kellő törődést és védelmet, hogy a zord időjárás ne kezdje ki a hajszálakat. Hogyha száraznak érezzük a hajunk, hámlik a fejbőrünk vagy forró hajszárítót használunk, akkor itt az ideje, hogy átgondoljuk hajápolási rutinunk. Ehhez nem feltétlenül kell új termékeket vásárolnunk.

Vizes haj kontyba felkötve.

A vizes haj a legsérülékenyebb!

Amit Angela Onuoha nem tud az egészséges hajról, azt nem is érdemes tudni. Mint okleveles trichológus, a haj tudománya az ő dolga – és ő biztosan nem fél elmondani, ha rosszul csinálunk valamint.

Itt van minden, amit Onuoha szeretne, hogy tudjunk a hajunk hidegben való gondoskodásról, beleértve azokat a szokásokat, amelyeket ő maga is felrúg.

Légszárítás a hidegben

Nyáron vírusszerűen terjedt el a trend, hogy az emberek levegőn szárították hajuk. Ez valahol érthető, hiszen a hajszárító használata meglehetősen kínszenvedés volt. Azonban nem biztos, hogy a légszárítás a legjobb gyakorlat, ha odakint hideg van.

„Ha tehetem, akkor mindig kerülöm, hogy hagyjam a nedves hajam a levegőn száradni – mondja Onuoha. – Nemcsak, hogy örökké tart megszáradni, de a haj nedves állapotában a legtörékenyebb, így nagy a veszélye annak, hogy roncsolódhat a hajvég. De ez még nem minden. Ha hideg időben vizes hajjal mész ki, szó szerint megfagyhat a hajad, és ez törést okozhat”. Ez megmagyarázza, miért vehetünk észre ilyenkor rövidebb, felálló hajdarabokat (amelyeket könnyen összekeverhetünk a göndörséggel).

Sapkás lány a mezőn.

Télen érdemes lehet befektetnünk egy jó sapkába

Ha igazán meg akarjuk védeni a hajunk a hidegben, akkor fektessünk be egy sapkába, amely selyemmel vagy szaténnal van bélelve. „Más esetben a sapkák okozta súrlódás tovább károsítja a hajat” – mondja Onuoha.

Túl sok kondicionáló használata

„Néhányan hetente háromszor mélykondicionálják a hajukat, vagy sok olajat használnak. Ilyenkor az történik, hogy a végén leterheljük a hajat, még akkor is, ha a legjobb termékeket használjuk”. Onuoha szerint a haj túl sok érintése hosszú távon hajkárosodáshoz és töredezéshez vezethet.

Szeretem a szendvicsmódszert használni, amikor úgy érzem, hogy a téli időszakban a hajam szárazabb és törékenyebb” – magyarázza Onuoha. Egyszerűen csak vigyük fel a kiválasztott kondicionálót a nedves hajra, hagyjuk, hogy néhány percig tegye a dolgát, majd öblítsük ki. Ezután mossuk meg a hajunk samponnal, majd ezt is öblítsük ki.

Az is kulcsfontosságú, hogy pontosan hogyan alkalmazzuk a kondicionálót vagy a hajmaszkot. „Először mindig nyomjuk ki a vizet – tanácsolja Onuoha. – Ez megakadályozza, hogy a kondicionáló lefolyjon, mert a víz gátként hathat”. Hogyha rendesen kinyomjuk a vizet, akkor a kondicionáló be tud szívódni. Ellenkező esetben szó szerint a pénzünket mossuk le a lefolyón.

A vizes haj szárítása

Az utolsó dolog, amit bármelyikünk szeretne hidegben csinálni, az a törölközőben való ácsorgás. Megbocsátható, hogy a hajszárítót ragadjuk meg, amint kilépünk a zuhany alól, de forró levegő nem a legjobb megoldás.

Ha ekkora hőt használunk a vizes hajon, a hajszálakon lévő víz felmelegszik, mielőtt az el tudna párologni – magyarázza Onuoha. – Ez forróvá teszi a hajat”. Így nem csak a hajszálakat „főzzük” meg, hanem a fejbőrt is kiszárítjuk, ami viszketést és hámlást okozhat.

Mit tegyünk tehát? Használjunk egy mikroszálas törülközőt, és győződjünk meg arról, hogy a víz nagy részét felszívtuk. Használjunk hővédőt is, mielőtt elkezdenénk szárítani.

Haját rázó nő, hajápoló termékkel a kezében.

Mindig használjunk hővédőt!

Túl gyakori sörtekefe használata

Sok frizura megkívánja a sörtekefével való formázást a kívánt eredmény eléréséhez. Hogyha rendszeresen vágatjuk a hajunk, használunk hővédő sprayt, illetve használunk minden hajmosáskor kondicionálót, akkor megfelelő a rutinunk. Már csak néhány finomítás hiányzik.

„Személy szerint nem én vagyok a vaddisznósörtéjű kefék legnagyobb rajongója – mondja Onuoha. – Látványos frizurákat lehet velük készíteni, de csak hő és rengeteg fésülés miatt. Ehhez hozzájárul még a sörték anyaga is, és így már komoly károkat okozhatunk, és hosszú távon gyengíthetjük a hajat.

Onuoha azt javasolja, hogy a kemény sörtéjű kefék helyett válasszunk gyengédebb, rugalmas fogakkal rendelkező kefét. „Ez korlátozza a haj feszülését és súrlódását, és valóban a leggyorsabb (és ebben az esetben kevésbé káros) hajszárításra összpontosít.”

(Forrás: Refinery29, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top