nlc.hu
Trend

Színek és mentális egészség

Optimizmust, nyugalmat vagy energiát keresel? Így válaszd ki hozzá a ruhád!

Sokat tehetsz lelkiállapotodért, hangulatodért és mentális egészségedért is, ha olyan színű ruhát viselsz, mely támogatóan hat rád.

A színek képesek arra, hogy befolyásolják hangulatunkat. Több kutatás is foglalkozott már a kérdéssel, hogy vajon mennyire hatnak önbizalmunkra, általános közérzetünkre, viselkedésünkre az egyes színek, és jó hírünk van, ugyanis akár a kiválasztott ruháinkkal is tudjuk támogatni érzéseinket vagy csökkenteni például szorongásunkat. Télen többnyire sötét árnyalatokat választunk, a tavasz közeledtével pedig szinte automatikus reakciónk, hogy világosabb és üdébb ruhadarabokra vágyunk. Ez a vágy valójában egy ösztönös reakció a napfény mennyiségének változására, így alkalmazkodunk a környezetünk tónusaihoz. Ahogyan alkalmazkodunk hozzá, ugyanúgy ellensúlyozhatjuk is persze: a borongósabb és esősebb napokon erősebb, látványosabb színekbe öltözve például ellensúlyozhatjuk a környezet kissé lehangolóbb hatásait, erősebb és dominánsabb árnyalatokkal adhatunk magunknak egy önbizalomfröccsöt, bizonyos színek pedig segítenek abban, hogy nyugottabbá vagy kiegyensúlyozottabbá tegyenek.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Stresszcsökkentés és nyugalom

A kék és a zöld szín is a természettel kapcsolódik össze pszichénkben, talán éppen ez az oka annak, hogy mindkettő alkalmas a nyugalom érzésének megteremtésére, a stresszoldásra. A kék állítólag a relaxáció gyakorlásában is segít, míg a zöld pedig a szorongást és a hiperaktivitást is képes csökkenteni. Így mindkettő rendszeres viselése kiváló választás, ha szeretnénk támogatni belső nyugalmunkat és harmóniánkat.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Energia és motiváció

A pirosat és a sárgát is kifejezetten energetizáló színként tartják számon. A piros szín lendületet, magabiztosságot ad, a szenvedély és a dinamizmus társul hozzá, sokat képes segíteni egy-egy bizonytalanabb, sutább szituáció során lelkünk támogatásában. Arra érzékenyeknél a túlzott használata viszont akár szorongást is kiválthat. A sárga az energia mellett határozottan a vidámságot képes támogatni, erősíti az optimizmust, jó hatással lehet a depresszió tüneteire. Élénksége miatt itt is érdemes figyelni az arányokra, hogy túlzott használatával elkerüljük a túlstimulált, már-már szorongó állapotot.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Stabilitás

A fekete, a fehér és a szürke szín is elősegítik, támogatják a stabilitás érzését. Amikor úgy tűnik, hogy kezd kicsit kicsúszni a lábunk alól a talaj és jól esne valamilyen kapaszkodó, akkor támogatást adhat, ha ezekhez a színekhez nyúlunk. Érdemes viszont színes kiegészítőkkel kombinálni, mert túlzott használatuk akár a depressziót és a magunkba zárkózást is erősítheti.

Kreativitás

A lila szín is képes arra, hogy inspirációt adjon, támogassa a kreativitásunkat, állítólag azért tudja elérni ezt, mert egyszerre foglalja magában a kék szín által képviselt nyugalmat, illetve a pirosból fakadó energiát. Ezek ötvözete pedig valódi dopping a gondolatok szabad áramlásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top