nlc.hu
Trend

Ezért vannak ellentétes oldalon a gombok a női és a férfi ingeken

Ezért vannak ellentétes oldalon a gombok a női és a férfi ingeken

A női és a férfi ruhadarabok ellentétes gombolásának hagyománya évszázadokkal ezelőttre vezethető vissza, ám a mai napig is stabilan tartja magát.

Míg a férfi ingek gombjai hagyományosan a ruhadarab jobb oldalán helyezkednek el, addig a női ingeken, blúzokon bal oldalon van a gombsor. Hogy miért, arra hivatalos magyarázat nem létezik, a divattörténet azonban választ adhat a kérdésre. Az Encyclopedia Brittanica szerint a gomblyukakat a 13. században találták fel, és a 14. századra közvetve közvetítették viselőjének társadalmi helyzetét.

Az Encyclopedia Brittanica szerint a gomblyukakat a 13. században találták fel, és a 14. századra már közvetítették viselőjük társadalmi helyzetét is: az arany, ezüst és elefántcsont gombok viselése a gazdagság és a rang jele volt.

A szakértők azt feltételezik, hogy a gombsor elhelyezkedése is összefügghetett a ruhadarab viselőjének társadalmi helyzetével, illetve nemével. Az előkelő hölgyeket általában szolgáló öltöztette, a bal oldali gombok pedig megkönnyítették a jobbkezes segítő munkáját. A férfiak viszont többnyire maguk öltöztek fel, számukra ezért a jobb oldali gombok voltak a kényelmesek.

Inggomb

Illusztráció: Getty Images

A magyarázat logikusnak tűnik, ugyanakkor jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a gombok ily módon való elhelyezésének szokása hogyan is maradhatott fenn évszázadokon át, egészen napjainkig. 

Nos, a divattörténészek úgy vélik, hogy bár a stílusirányzatok folyamatosan fejlődnek, azonban bizonyos alapok, mint például az inggombok nemenként ellentétes oldalra való varrása, a mai napig is a hagyományokat követi. Még annak ellenére is, hogy semmiféle társadalmi vagy gyártástechnológiai akadálya nem lenne annak, hogy akár a női holmikon is a – jobbkezesek számára – jobban kézre álló jobb oldalra kerülhessen a gombsor.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top