nlc.hu
Trend

Inspiráló tanácsok nőktől, akik rengeteget fogytak

Soha többet nem kell diétáznod, ha megtanulsz életmódot váltani! – Nők a nagy fogyás után

Olyan nők osztották meg tapasztalataikat és tanácsaikat velünk, akik tiszteletreméltóan sokat fogytak. És mint kiderült, fontosabb az életmódváltáshoz a lélek, mint gondolnánk.

Bár évente több alkalommal is felmerül sokunkban, hogy jó lenne megszabadulni a plusz kilóktól, jellemzően mégis két olyan időszak van, amikor a legtöbben ebbe belevágnak: év elején az újévi fogadalmak hoznak sokaknál elhatározást, tavasszal pedig a nyári szezonra igyekeznek szintén rengetegen rákészülni. Kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik nagy súlyfeleslegtől szabadultak meg, vajon mit tanácsolnak nekünk, mik a tapasztalataik és mi a titkuk, mellyel elérték a vágyott sikert. Az ő történeteik következnek.

Soha többet nem kell diétáznod, ha megtanulsz életmódot váltani

Krénn Diána 90 kilósan döntött úgy, hogy más életet szeretne. 30 kilótól szabadult meg. „2021. november 4-én úgy éreztem, itt a vége. Magas volt a cukrom, a pulzusom, a vérnyomásom, sokszor volt pánikrohamom is, ráadásul a Covid lezárásait éltük, engem pedig rendezvényszervezőként különösen megviselt ez az időszak. Úgy döntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, és az volt a célom, hogy 35 éves koromra elérjem önmagam legjobb formáját. 1,5 évet adtam magamnak erre” – meséli. Az eredmény kulcsának azt tartja, hogy valóban változtatott az életén, nem pedig csupán azon, hogy mit eszik. „Nagyon könnyelműen használjuk azt a szót, hogy életmódváltás. Pedig az nem a tányérunkon kezdődik. Az étel és a mozgás mellett a fejünkben és a lelkünkben van sok munka, mellyel számolnunk kell! Rájöttem, hogy meg kell találnom, mi okozza a túlsúlyt, amit magamon cipelek: terápiára kezdtem járni, rengeteg önfejlesztő könyvet elolvastam, szakemberek segítségét kértem a traumáim felderítésében és megoldásában, és magam is meglepődtem mindazon, amit közösen találtunk, amiket a segítségükkel felismertem. Ennek a munkának köszönhetem, hogy az étel már táplálék a testemnek, nem pedig gyógyír a lelkemnek” – magyarázza Diána, és elmondása szerint ez egyben az ételek és alapanyagok megválasztásában is segíti őt. Képes tudatosabban étkezni, hiszen élményeire és érzéseire már nem étellel reagál. Így sokkal könnyebben kivitelezhető számára a napi ötszöri étkezés és a minőségi alapanyagok.

Mostanra Tiktokon már 150 ezren követik őt, de nem esik bele jól ismert csapdákba. „Fontosnak tartom, hogy közösségként segítjük egymást. És azt is, hogy 30 kilós fogyástól én még nem lettem életmódtanácsadó vagy táplálkozástudományi szakember. Én nem fogok tápanyagkiegészítőket piacra dobni vagy étrendeket összeállítani. Szakértőket tudok ajánlani, közösséget teremteni és megmutatni a tapasztalataimat. Ezek közül pedig az egyik legfontosabb a belső munka fontossága, amely fájdalmas ugyan, de minden alkalommal a lelkünkről is levesz egy-egy súlyt a testünk mellett, és segít bennünket abban, hogy valóban új életet kezdhessünk. Soha többet nem kell diétáznod, ha megtanulsz életmódot váltani!”.

Téged elhagyhatnak, de te nem hagyhatod el magadat

„Egész életemben a súlyommal küzdöttem. Már kamaszkoromban kialakult bennem egy testképzavar, többször is fogytam viszonylag sokat, mégsem sikerült korábban megtartanom azt. Most 20 kilónál járok, később pedig ugyanennyit szeretnék még leadni “– mondja Bagi Violetta, aki jelenleg az eredmény megtartására koncentrál. Nagy motiváció volt számára a változás, amit a tükörben látott. Ez volt az, ami igazán erőt adott számára nap mint nap a folytatáshoz. „Fejben kell erősnek lennünk, tudatosítani magunkban a célunkat, az elhatározásunkat és azt, hogy bár a változtatás sok lemondással jár, de ezeket a lemondásokat önmagunkért tesszük. Ahogyan mondani szoktam: Téged elhagyhatnak, de te nem hagyhatod el magadat” – osztja meg tapasztalatait.

Violetta szerint az egyensúly és a mérték a lényeg

Violetta szerint az egyensúly és a mérték a lényeg

Ételadagjainak mennyiségét felére csökkentette a cél érdekében, krumpli és rizs helyett inkább zöldségeket fogyaszt, ezen felül fehérjedúsan táplálkozik és él az időszakos böjttel is. Fontosnak tartja, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához az ember, valamint az alvására is odafigyeljen. „Az embert sokszor becsapja az agya. Gyakran azt hisszük, hogy éhesek vagyunk, pedig valójában innunk ellene. És amikor kialvatlanok, álmosak, fáradtak vagyunk, akkor is könnyen nyúlunk étel után, pedig jobban járnánk a megfelelő pihenéssel. Ha pedig még többet szeretnénk segíteni magunknak, akkor ezek mellett érdemes étkezési naplót is vezetni, na és persze mozogni”. Violetta a gyaloglásban találta meg az örömét. Volt rá példa, hogy akár 20-22 kilométert is megtett egy nap. Azóta is heti 3-4 alkalommal sétál 10-15 kilométert, mert meggyőződése, hogy a kulcs az egyensúlyban rejlik: az étkezés, a mozgás és az alvás háromszögében, emellett pedig a lelkünk terén is, mivel az elhízás sokszor érzelmi evésnek az eredménye.

Nagyon szomorú voltam a gyerekeim miatt

Adriana Križová 85 kilóról indult, most pedig 55 kiló. „7 hónap alatt fogytam le azzal, hogy naponta kétszer tornáztam és egészséges életmódra váltottam. Azért szerettem volna lefogyni, mert van két kisgyerekem, és már nehezen bírtam utánuk szaladni, játszani velük a játszótéren. Nagyon szomorú voltam ettől, rossz volt a közérzetem, fontosnak tartottam változtatni. Nem sanyargattam magam, hanem próbáltam motiválni magam, örülni az eredménynek, sikernek megélni azt, hogy hetente fogytam 1 kilót. Le is fotóztam folyamatosan a változást.” – meséli. Adriana szerint igenis kell ennünk, semmi értelme koplalással fogyni, az ugyanis csak átmeneti megoldás.

Életmódváltása óta sokkal fittebb és boldogabb

Életmódváltása óta sokkal fittebb és boldogabb

„A koplalás hosszabb távon még hízást is okozhat, tapasztalatból mondom. Nekem rengeteget segített a napi 5 étkezés, így soha nem voltam éhes, soha nem éreztem azt, hogy este legszívesebben felfalnám a hűtőszekrényt. Beépítettem az életembe a mozgást is, ami korábban hiányzott. Két gyermek mellett is sikerült nekem: ha nagyon akarja az ember, akkor napi 10 perc megoldható akár akkor, amikor ők éppen alszanak” – mondja saját módszerét. És megoszt még néhány trükköt is. Olaj helyen zsíron főz azóta, a cukrot, a fehér lisztet és a péksüteményeket kiiktatta étrendjéből, ha pedig szendvicset kíván, akkor a kenyeret paprikával, uborkával, cukkinivel helyettesíti.

Soha többet nem akartam azt a fájdalmat érezni

Először 50 kilót,  majd egy időközben kialakult inzulinrezisztencia miatt 30-at adott le Kun Gabi. 10 évvel ezelőtt kezdődött története. Mint mondja, már terhességei előtt is bőven 100 kg fölött mozgott, végül 127-re hízott meg, ennek pedig, most már egyértelmű számára, hogy lelki okai voltak. „A gyerekeim elmentek bölcsibe és óvodába, én pedig visszamentem dolgozni. Addig is láttam, hogy kövér vagyok, voltak sikertelen próbálkozásaim is, de mindent megváltoztatott, amikor mentem az első állásinterjúmra és ki kellett mozdulnom a megszokott, szűk környezetemből. Végigsöpört rajtam, mennyire szégyellem magam, a kinézetem, ahogyan megjelenek a térben, hogy mennyivel nagyobb vagyok, mint mindenki más, egyáltalán mekkora helyzet foglalok el. Letaglózott az érzés. Soha többet nem akartam átélni ez a fájdalmat. Belekezdtem az életmódváltásba” – meséli a kezdeteket Gabi.

Hatalmas a változás, mintha nem is ugyanaz az ember lenn a kép két oldalán!

Hatalmas a változás, mintha nem is ugyanaz az ember lenn a kép két oldalán!

Dietetikus segítségét kérte, teljes kiőrlésű és cukormentes étrendre állt át, de sikerének elsődleges titkát nem is a táplálkozásban látja. „Elmentem pszichológushoz is, komplexen kezeltem a problémát. Ez volt a kulcs. Akkoriban napi 5-szer ettem kevesebbet, most inkább az időszakos böjtölést alkalmazom. És nem csorgott soha a nyálam, amikor a gyerekeket cukrászdába vittem, süti helyett pedig gyümölcstálat ettem. Mert az egészet önmagamért tettem. Korábban szenvedésnek éreztem mindezt, mert úgy értékeltem, hogy lemondok dolgokról. Most megváltozott minden, mert úgy értékeltem, hogy önmagamért teszek” – fejti ki a szerinte legfontosabb kérdést. Hozzáteszi azt is, hogy nagyon jó dolog sorstársakkal beszélgetni, megosztani a változásokat, tanácsokat adni, akár arról beszélni, hogy vajon ki mit tervez főzni aznap. És normális érzés, hogy bizony a lelki munka és a változások hatására az emberi kapcsolatok is változnak. Hiszen a körülöttünk lévők sokszor nem szeretik látni, hogy mások vagyunk, mint korábban voltunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top