nlc.hu
Trend
8 módszer, mellyel természetes módon szőkítheted hajad

8 módszer, mellyel természetes módon szőkítheted a hajadat

Olcsó és hatásos megoldások, melyek bevált praktikák és amelyek még abban is segítenek, hogy hajad szebb és egészségesebb legyen.

A nyár közeledtével rengetegen szeretnénk megújulni, lehetőleg kissé üdébb és vidámabb megjelenéssel tükörbe nézni, ehhez pedig magától értetődő, hogy sokan világosabb, szőkébb tincsekre vágynak. A változáshoz nem feltétlenül szükséges kemikáliákhoz fordulnunk, léteznek olyan természetes megoldások, melyek nem csak világosítják, de fényesebbé és egészségesebbé is teszik hajad.

Citromlé

A citromlé természetes fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik magas citromsav-tartalmának köszönhetően, ez pedig segít kivilágosítani a hajat. Keverj össze egyenlő arányban frissen facsart citromlevet és vizet, öntsd egy szórófejes flakonba. Fújd be vele a hajadat, különösen a részeket, amiket szőkíteni szeretnél. Tölts néhány órát a napfényen, hogy aktiválódjon a világosító hatás, majd mosd meg a hajad. Ezt a módszert akár rendszeresen is használhatod, de nem javasoljuk, hogy heti 1 alkalomnál többször vesd be, mert túlzott gyakoriság esetén a haj károsodhat és túlzottan kiszáradhat. Minden alkalmazás után fordítsd gondot arra, hogy öblítés után balzsammal, még jobb esetben pedig hajpakolással hidratáld hajad!

Citrom

Fotó: Getty Images

Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj világosító hatása a benne található linolsavnak és E-vitaminnak köszönhető, amelyek a világosításon túl a haj általános egészségének javításában is segítenek. A felmelegített szőlőmagolajat masszírozd bele a hajadba és a fejbőrödbe, hagyd hatni legalább egy órán át, vagy akár hagyd rajta éjszakára, ezután pedig alaposan öblítsd ki. Mint szinte más módszernél, itt is érdemes bőrpróbát végezned, mielőtt alkalmazod, de akár heti 1-2 alkalommal is használhatod. A világosítás, melyet tapasztalhatsz fokozatos lesz, hajad azonban már első kipróbálást követően hidratáltabbá válik.

Méz és ecet

A mézben található enzimek egyike kisebb mennyiségű hidrogén-peroxidot termel, mely világosító hatással bír, az ecet pedig segít megnyitni a haj kutikuláit, hogy a méz mélyebben behatoljon a hajszálakba. Keverj össze egy rész mézet három rész vízzel és 1/2 rész ecettel. Alkalmazd a keveréket tiszta, nedves hajadon: vidd fel tincseidre, hagyd hatni egy órán át, majd öblítsd le alaposan langyos vízzel. Hetente több alkalommal is bevetheted, a méz a világosításon túl táplálni is fogja hajad, érdemes azonban az ecetet csak minden második esetben a keverékhez adni.

Fahéj

A fahéj természetes oxidáló hatása nagyszerű partnered lehet abban, hogy világosítsa néhány árnyalattal tincseid, miközben ápolja fejbőröd. Keverj össze egyenlő arányban őrölt fahéjat és balzsamot, a keveréket pedig vidd fel nedves, megmosott hajadra. Jól dolgozd el a keveréket a hajtövektől a hajvégekig, majd tekerj egy törölközőt a fejed köré, és hagyd hatni ezt a pakolást egész éjszakán át, másnap pedig öblítsd ki alaposan. Mivel a fahéj egyeseknek irritálja a bőrét, fontos, hogy végezz bőrpróbát, mielőtt ilyen sok órára egész fejbőrödre felviszed. A művelethez hasznos, ha a fejünkre tekert törölközőre zuhanysapkát húzunk, párnánkat pedig leterítjük: így nem kell komplett ágyneműt cserélned amiatt, hogy esetleg megfogja a fahéj a huzatot. Hetente alkalmazhatod a módszert, annál gyakrabban viszont nem ajánlott, nehogy túlzott irritációnak tedd ki fejbőrödet.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Kamillatea

A kamilla természetes világosító hatásának köszönhetően rendszeres használat esetén segít abban, hogy hajad enyhén világosabbá váljon. Akár 2-3 árnyalatnyi változást is elérhetsz a használatával. Fél liter forró vízbe áztass 10 gramm kamillavirágot, hagyd kihűlni. Hajmosást követően öblítsd át vele hajad, hagyd hatni rajta 15-20 percet, mielőtt újra átöblíted, ezután pedig most ki tincseidből hideg vízzel. Rendszeresen használhatod, akár heti több alkalommal is, a kamilla ugyanis a világosításon túl gyengéden gondoskodik is hajadról és fényt, csillogást kölcsönöz neki.

Sör

A sörben található élesztő és B-vitamin segít világosítani a hajat, sőt még táplálja is azt és javítja általános egészségét. Nem is kell különösebb trükköket bevetned az alkalmazásához, egyszerűen csak ragadj meg egy doboz világos sört, hajmosás után a már tiszta hajadat öblítsd át vele, hagyd hatni nagyjából 5 percig, majd hideg vízzel mosd ki hajadból. A fényesebb és erősebb haj mellett számíthatsz arra, hogy tincseid enyhén világosabbak is lesznek, érdemes akár heti rendszerességgel ismételned.

Sör

Fotó: Getty Images

Rebarbara

A citromhoz hasonlóan a rebarbara is tartalmaz olyan természetes vegyületeket, melyek világosító és fehérítő hatásúak, ezért jó társunk lehet hajunk természetes szőkítésében is. Főzz meg egy maréknyi közepesre vágott rebarbarát két csésze vízben. Szűrd le a keveréket és használd hajmosás után öblítő folyadékként. Miután hajadra öntötted, engedd hatni néhány percig, ezután pedig most ki hideg vagy langyos vízzel. Hetente egyszer érdemes ismételned, így elérhető a fokozatos szőkülés anélkül hogy a haj túlzott kiszáradása fenyegetne.

C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, hajunkon alkalmazva látványosan képes világosítani tincseinket akár még akkor is, ha hajunk feketére van festve. Használj gyógyszertárban vásárolt aszkorbinsavat vagy finomra tört tablettát, mindkét megoldás tökéletesen megfelelő. Keverj össze belőle 200 grammot annyi balzsammal, hogy teljesen feloldódjon benne, vidd fel hajadra és hagyd rajta szétoszlatva egy órán keresztül, ezután pedig öblítsd ki. Fontos, hogy az öblítést követően újra kend be balzsammal a hajad, mert a C-vitamin szárító hatású lehet, éppen ezért havonta mindössze 2 alkalommal vesd be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top