nlc.hu
Baba

Hajfestés terhesség alatt

Veszélyes-e terhesség alatt hajat festeni?

Megrémiszt minket a terhesség alatti hajfestés? Tartunk tőle, hogy ártunk a babának, ha terhesen toxinok kerülnek bőrünkre? A cikkből mindent megtudhatunk!

Bár bizonyos tevékenységeket kerülni kell a terhesség alatt, a hajfesték használata valószínűleg nem tartozik ezek közé. A rendelkezésre álló kutatások alapján a hajfestés terhesség és szoptatás alatt biztonságosnak tekinthető. Azonban hajlamosabb lehetünk az irritációra és az érzékenységre, ha ekcémánk, pikkelysömörünk vagy valamilyen bőrbetegségünk van.

A cikkből megtudhatunk mindent, amit a terhesség és szoptatás alatti hajfestésről és szőkítésről tudni kell.

Biztonságos-e hajat festeni terhesség alatt?

A rendelkezésre álló kutatások alapján a rövid válasz: igen; biztonságos a hajfestés terhesség alatt. A hajfestés legfeljebb négyszer jöhet szóba terhesség alatt.

Terhes nő haját festi egy idősebb nő otthon.

Otthon is biztonságos lehet a terhesség alatti hajfestés

Egyesek aggálya, hogy a hajfestékek mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és ezek a vegyi anyagok a fejbőrön keresztül felszívódhatnak a véráramba, ami vetélést, veleszületett fogyatékosságot vagy egyéb komplikációkat okozhat. A hajfestékek toxicitásával kapcsolatban azonban ellentmondásos kutatások állnak rendelkezésre.

Egy tanulmány megemlíti, hogy egy szakértői testület értékelte a hajfestékekben lévő vegyi anyagok biztonságosságát, és ezt követően betiltotta a festékekben lévő rákkeltő vegyi anyagokat, de a festékek összes összetevőjének átfogó felülvizsgálatát nem dokumentálták. A kérdéses hajfestékhez használt kémiai anyagokat az alkalmazás során olyan kis dózisban használják a tömeges mennyiségben előforduló toxikus szintekhez képest, hogy általában biztonságosnak tekintik őket.

A rendelkezésre álló bizonyítékok azt is mutatják, hogy a festék minimális mértékben szívódik fel a szervezetben, bár a kutatások korlátozottak. Sok szakértő úgy véli, hogy a félig tartós és tartós festékekben lévő vegyi anyagok nem erősen mérgezőek és biztonságosak a terhesség alatt.

Az olyan alkalmazások, mint például a melír, még kisebb kockázatot jelentenek, mivel a színt csak a hajra viszik fel, a fejbőrre nem. A tiszta növényi festékek, mint például a henna, szintén biztonságos alternatívák.

Hajfestés közelről.

Biztonságosabb úgy hajat festeni, ha nem ér a fejbőrünkhöz a festék

Mikor a legjobb hajat festeni terhesség alatt?

Az első trimeszter érzékeny időszak, amikor a baba a legérzékenyebb az olyan méreganyagokra, mint az alkohol és bizonyos gyógyszerek. Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy a hajfestéssel várjunk a második vagy harmadik trimeszterig. Egyesek még azt is tanácsolják, hogy magas kockázatú terhesség esetén várjunk a baba születése utánig.

Miért ne fessünk a hajat az első trimeszterben?

A terhesség első hónapjaiban nem ajánlott hajat festeni. Számos kritikus fejlődési mérföldkő történik ebben a trimeszterben. Például a baba agya az első trimeszter hatodik és hetedik hete körül kezd fejlődni, ezért a legjobb, ha ebben az időszakban kerüljük a kémiai festékeket.

Óvintézkedések bőrbetegségben szenvedők számára

Egy másik figyelembe veendő tényező, hogy az bőrünk hogyan reagál a festékre. A terhesség változásokat okozhat a bőrön, például érzékenységet és kiütéseket. Emellett olyan genetikai alapbetegségeket is felszínre hozhat, mint az ekcéma. Előfordulhat, hogy újonnan allergiásak vagy érzékenyek leszünk olyan festékre, amely korábban nem váltott ki semmilyen allergiás reakciót.

Ha már meglévő bőrbetegségeink vannak, mint például ekcéma vagy pikkelysömör, akkor ebben az időszakban hajlamosabbak lehet az irritációra és érzékenységre.

Óvintézkedések terhesek számára

Hajfestéket keverő fodrász.

Nézzünk utána a hajfestéket tartalmazó anyagoknak, a legnagyobb biztonság érdekében

Akár otthon, akár szalonba megyünk, győződjünk meg arról, hogy a következő biztonsági óvintézkedéseket betartjuk, amikor hajfestésbe kezdünk:

  • Végezzünk foltpróbát: a terhesség változásokat okozhat a bőrünkben. A foltpróba elvégzése biztosítja, hogy a bőrünk nem reagál rosszul a hajfestékre.
  • Megfelelő szellőztetés: az erős szagok hányingert vagy fejfájást okozhatnak. Nyissunk ablakot, vagy kapcsoljunk be egy elszívó ventilátort, ha otthon festünk hajat.
  • Viseljünk kesztyűt: a bőr érzékenyebb lehet a terhesség alatt, ráadásul a kesztyű kiküszöböli a festékek bőrre kerülését.
  • Kövessük a csomagoláson lévő utasításokat: ha otthon színezzük a hajunk, alaposan öblítsük ki a hajunkat és mossuk le a fejbőrünket. Illetve soha ne hagyjuk a festéket az ajánlottnál tovább hatni.

Lehet-e szoptatás közben hajat festeni?

Jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok a szoptatás alatti hajkezelésekről. A szakértők szerint a festékből származó vegyi anyagok kis mennyisége (vagy egyáltalán nem) kerül be a véráramba. Ezért nem valószínű, hogy a tejbe is kerülne.

Mint mindenki, a terhesek is tudtukon kívül naponta ki vannak téve mérgeknek. Az egyéb mérgező vegyi anyagok, például a PFAS-ok (per- és polifluorozott anyagok) valószínűleg megjelennek az anyatejben, ezért az összes ismert és potenciális kockázat, például a hajfesték korlátozása megfontolandó.

Szőkíthetünk-e hajat terhesség alatt?

Ha orvosunk megengedi, akkor a terhesség második vagy harmadik trimeszterében a hajszőkítés nagy valószínűséggel biztonságos. A szőkítőszer általában ammóniát és hidrogén-peroxidot tartalmaz, ezért ajánlott, hogy szakember alkalmazza jól szellőző helyiségben.

Összefoglaló

A hajfestés terhesség és szoptatás alatt általában biztonságosnak tekinthető. Bár nincs végleges tanulmány vagy kutatás, amely ezt alátámasztaná, a szakértők úgy vélik, hogy a bőrön keresztül felszívódó festékmaradványok (ha egyáltalán felszívódnak) nem valószínű, hogy egészségügyi problémákat okoznának.

Minden terhesség esetén óvintézkedések javasoltak. Várjunk hajunk megfestésével a második vagy harmadik trimeszterig. Ha magas kockázatú terhességünk van, vagy nyugtalanít a terhesség alatti vegyi anyagokkal való érintkezés, fontoljuk meg alternatívaként a növényi alapú festékeket. Konzultáljunk orvosunkkal a számunkra és a baba számára legbiztonságosabb módszerről.

(Forrás: verywell health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top