nlc.hu
Trend
Plus size lány lett Alabama legszebbje - kiakadt a net

„Ezzel az erővel egy láncdohányost is díjazhatnánk” – Minősíthetetlen stílusban támadják a plus size lányt, aki Alabama legszebbje lett

Sara Milliken hat évet várt a pillanatra, hogy egy szépségversenyen korona kerüljön a fejére, a sikert mégse élvezheti maradéktalanul.

Úgy látszik, nem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban – már ami a szépségversenyeket illeti. Röviddel azután ugyanis, hogy gyors egymásutánban két királynő (Miss USA és Miss Teen USA) is lemondott az őt megillető címről a versenyeken és a felkészülés idején tapasztalható toxikus légkör miatt, most egy harmadik is meglehetősen mérgező, megalázó és a mentális egészséget alaposan próbára tevő helyzetben találta magát.

A 23 éves Sara Milliken a napokban egy csapásra világszerte ismert lett, miután több tucat vetélytársát maga mögé utasítva, a National American Miss versenyen megnyerte a Miss Alabama 2024 címet. A fiatal plus size modell, aki közösségi oldalain harcos szószólója egymás elfogadásának, a pozitív testképnek, és rendszeresen kiáll a mentális egészség fontossága mellett, egy pillanatig sem titkolta, hogy hosszú évek óta vár arra, hogy a megmérettetésen korona kerüljön a fejére.

Ez a győzelem nem egyszemélyes sikertörténet, számomra ez a korona egy nagyon fontos mérföldkő abban az érzékenyítő munkában, amit naponta végzek.

„Alabamára nézve ez szégyen”

Csakhogy hiába örülnek sokan tiszta szívből Sara győzelmének, a hírekkel nagyjából egy időben előkerültek az önjelölt kritikusok, a megmondóemberek és a lelketlen trollok is, akik azóta minősíthetetlen stílusban ekézik a szépségkirálynőt, de nem csak őt: a kritikából jut a zsűrinek és a versenynek is, ahol Sara királynő lett.

„Képtelen vagyok elhinni, hogy ez a lány lett Miss Alabama. Azzal, hogy őt választották, a zsűri egyértelműen az egészségtelen életmódot népszerűsíti.”

„Ez olyan, mintha egy láncdohányost díjaztunk volna…”

„Fel nem foghatom, miért jó így reklámozni a túlsúlyt és az elhízást. A tény, hogy ebből a lányból Miss Alabama lehetett, arcul csapás minden olyan fiatal lánynak, aki keményen dolgozik azért, hogy formában maradjon.”

„Ez a szépségkirálynő szégyen az államunkra nézve…”

Íme, néhány azok közül a bántó megjegyzések közül, amik az utóbbi napokban születtek Sara Milliken győzelme kapcsán. És, ha mindez nem lenne önmagában is elég visszataszító, a The US Sunnak nyilatkozott a Miss Alabama cím korábbi, 1994-es győztese, aki nem is annyira a győztest, mint inkább a szépségversenyt kiíró szervezetet vette célba. Amie Beth Shaver a lapnak arról beszélt, szerinte az ő 94-es címe nem mérhető össze azzal a címmel, amit a National American Miss szervezésében Sara Milliken most megnyert. „Fogalmam sincs, milyen verseny ez. Még életemben nem hallottam erről a szervezetről” – tette hozzá.

Miss USA – Miss American – National American Miss

Nem mintha bármi is magyarázhatná azt, amin Sarának az elmúlt napokban keresztül kellett mennie csak azért, mert megnyert egy szépségversenyt, a helyzetet azért némiképp árnyalja, hogy még az Államokban is félreértés van, tulajdonképpen mit is várnak az egyes – egyébként teljesen párhuzamosan megrendezett – szépségversenyek a jelentkezőiktől.

A három országosan is ismert szépségverseny közül a legnépszerűbb és leginkább a külsőre fókuszáló megmérettetés a Miss USA. A kiírás szerint ez a szépségverseny elsősorban a jelentkezők külső megjelenését veszi górcső alá: hogy a zsűri minél behatóbb képet kaphasson a versenyzők fizikai fittségéről, minden jelentkezőnek meg kell mutatnia magát fürdőruhában és sportfelszerelésben is.

A Miss American szépségverseny jelentkezőinek ezzel szemben nincs fürdőruhás bemutatkozása, és a kiírás szerint a zsűri a jelentkezők külseje helyett a személyiséget és a tehetséget figyeli árgus szemekkel. A három közül a Miss American az a verseny, ahol a versenyzők megjelenése számít igazán, no és az, milyen ügyesen táncolnak vagy énekelnek.

A harmadik megmérettetést, a National American Misst (amit Sara Milliken nemrég megnyert) túlzás is szépségversenynek nevezni, itt ugyanis a versenyzők külseje egyáltalán nem számít bele a helyezésbe. A kiírás szerint a NAM zsűrije elsősorban olyan értékekre figyel, mint a nyilvános diskurzusban való aktív részvétel, a szemléletformálás. Vagyis ezen a megmérettetésen mindennél fontosabb az, hogy kik versenyeznek, az pedig, hogy ők hogy néznek ki, egy sokadlagos tényező.

„Nem vagyok hajlandó elbújni”

Milliken az őt ért támadásokkal kapcsolatban elárulta, több olyan kommentet is kapott a közösségi oldalain, amik megrengették az önbizalmát. 

Nem fogom tagadni, hogy a kritikák egy része valamilyen mértékben traumatizált, de nem fogok elbújni. A gonoszságra kedvességgel válaszolok majd

– mondta, majd hozzátette, megtehette volna, hogy megadja magát és visszaadja a trófeát, ő mégis úgy döntött, kiáll a világ elé és folytatja a munkát, amit elkezdett. Immár egy nagyobb színpadon.

Azzal, hogy kiállok, és vállalom a gonoszkodó, bántó megjegyzéseket, bebizonyítom a követőimnek, hogy sokkal többek a testüknél. Sőt, sokkal többek, mint azok a gonosz dolgok, amiket a trollok mondanak a testükről.”

Milliken a The US Starnak elárulta, évekig nem mert elindulni a National American Miss alabamai fordulóján, mert rettegett attól, mit fognak szólni hozzá az emberek. „Hat évre félretettem a legnagyobb álmomat, mert féltem a gonosz megjegyzésektől. Most itt vagyok, és állom a sarat” – zárta a fiatal lány, aki Miss Alabama 2024-ként képviseli majd államát a szépségverseny november, floridai fordulóján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top