nlc.hu
Trend
Génhiba is lehet oka a túlsúlynak

Génhiba is lehet oka a túlsúlynak

Egy kutatás során arra jutottak, hogy a túlsúly oka egyes embereknél genetikai jellegű, ez a probléma pedig úgy tűnik, kezelhető egy pajzsmirigy-gyógyszerrel.

Világszerte rengeteg ember küzd a plusz kilókkal, és azt is nagyon sokan tapasztalják meg, hogy bizony néha kifejezetten gyötrelmesnek tűnik ezektől megszabadulni. Most kiderült, hogy a túlsúlyról olykor egy genetikai hiba is tehet, mely nagyobb valószínűséggel okoz elhízást. Jó hír, hogy állítólag talán már meg is van rá a gyógymód!

Ez a génprobléma a ludas

Az Exeteri Egyetem szakértői felfedezték, hogy azok az emberek, akik egy úgynevezett SMIM1 nevű gén problémájával rendelkeznek, kevesebb energiát égetnek el nyugalmi állapotban, így hatalmas hátrányba kerülnek, amikor egészséges testsúlyt próbálnak meg fenntartani. Az ezzel a problémával küzdő nők átlagosan 4,6 kg, míg a férfiak átlagosan 2,4 kg extra zsírt raktároznak azonos életmódot folytató társaikhoz képest. A génhibát olyan egyéneknél találták, akik egy ritka vércsoporttal, az úgynevezett Vel-negatív vércsoporttal rendelkeznek. Ez körülbelül minden 5000 emberből egy embert érint.

Meglévő gyógyszer lehet a megoldás

A kutatók reményei szerint egy olcsó és széles körben elérhető, pajzsmirigy-rendellenesség kezelésére használt gyógyszer, a levotiroxin segíthet az SMIM1 génhiánnyal járó elhízás kezelésében.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Mattia Frontini, az Exeteri Egyetem Orvostudományi Karának sejtbiológia professzora így nyilatkozott: „Az elhízás aránya az elmúlt 50 évben közel háromszorosára nőtt, és 2030-ra több mint egymilliárd ember világszerte elhízottnak fog számítani”. Mint elmondta, azt remélik, hogy vizsgálatuk kideríti, vajon az említett pajzsmirigy-gyógyszer valóban hasznosnak bizonyul-e a kezelésben. „Eredményeink hangsúlyozzák az elhízás genetikai okainak vizsgálatának szükségességét, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbb és leghatékonyabb kezelést, de azt is, hogy csökkentsük a hozzá kapcsolódó társadalmi megbélyegzést” – emelte ki.

A legújabb kutatásban a csapat közel 500 000 egyén genetikai adatait elemezte, és azonosítottak 104 embert, akiknél az SMIM1 gén funkcióvesztését okozó variáns található. A vérminták felhasználásával mind Vel-negatív, mind Vel-pozitív egyéneknél azt is megállapították, hogy az SMIM1 hiányos emberek gyakran más, az elhízáshoz kapcsolódó állapotokkal is rendelkeznek. Ezek közé tartozik a magas vérzsírszint, a zsírszövet működési zavarának jelei és az alacsonyabb pajzsmirigy-hormonszint is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top