nlc.hu
Trend
Körmöket károsító szokás

Ezzel a szokással többet ártasz a körmeidnek, mint ha rágnád őket

Sokan művelik és látszólag ártalmatlan szokás, valójában azonban a legkevésbé sem az.

Te is azok közé tartozol, akik hajlamosak egyben lekapargatni, lehúzogatni a körömlakkot a körmeikről, ahelyett, hogy lemosóval távolítanák el azt? Mindez nem tűnik különösebben veszélyesnek vagy ártalmasnak, ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nagyon is az

„Gondolj úgy a körmeidre, mint egy jegyzettömbre, és képzeld el, hogy minden alkalommal, amikor lehúzod a lakkot, lapokat tépsz ki a jegyzettömbből” – magyarázta Vanessa Sanchez McCullough Los Angeles-i manikűrös a Huffpost cikkében. 

Kopott körömlakk

Fotó: Getty Images

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bár azt hihetjük, hogy csak a körömlakkot húzzuk le, valójában a természetes köröm darabkáit is lehámozzuk, ennek következtében pedig a körömágy szabadon marad, ami pedig sebezhetőbbé teszi a környezeti hatásokkal szemben. 

„A körömlakk leválasztásakor a körömsejtek felső rétegei is véletlenül eltávolíthatók a lakkal együtt, így a köröm felülete egyenetlen lesz és fehér foltok, úgynevezett keratingranulátumok maradnak rajta” – mutatott rá dr. Dana Stern bőrgyógyász. 

A körömlakk ily módon való eltávolítása ráadásul egy onycholysis nevű állapotot okozhat, mely során a körömlemez elválik a körömágytól.  

Abban az esetben, ha a körmöd már sérült a lakk lekapargatása miatt, érdemes egy időre felhagynod a lakkozással és lenöveszteni a sérült részeket. A regenerálódást segítheted kutikulaolaj rendszeres használatával is, mely táplálja a körmöket és serkenti az egészséges növekedést. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top