nlc.hu
Trend
Szinkronúszók sminkje és haja a vízben az olimpián

Így marad sértetlen a szinkronúszók sminkje és haja a vízben

Elárulták a szinkronúszók, mi a titka annak, hogy még verseny után is makulátlan, gyönyörű a sminkjük és frizurájuk.

A szinkronúszás rejtélyei közül az egyik legnagyobb kérdés az, hogyan marad a sportolók haja és sminkje is teljesen sértetlen. Egyenesen elvarázsolják a közönséget produkcióikkal, szinte képtelenségnek tűnik még hosszú évek kemény edzései árán is az a könnyedség, súlytalanság és összehangoltság, amellyel kivitelezik a cseppet sem egyszerű mozdulatsorokat. De mégis hogyan lehetséges, hogy mindemellett mindig tökéletes frizurával és sminkkel lépnek ki a medencéből?

Mindannyiunk számára, akik még egy párás napon sem mindig tudunk eljutni a buszmegállóig anélkül, hogy a szempillaspirálunk elkenődne, vagy akik rendszeresen megéljük, hogy a gondosan hátrafésült kontyunk már félórával indulás után szétesik, a szinkronúszók haja és sminkje ugyanolyan varázslatosnak tűnhet, mint csodás, víz alatti koreográfiájuk. Pedig a titkuk nagyon is jól jönne, különösen nyáron.

Miért viselnek sminket a szinkronúszók?

Az első kérdés, amely joggal felmerülhet, hogy egyáltalán miért nem merülnek smink nélkül a víz alá, mint ahogy például az úszók teszik. Nos, a szinkronúszás a gimnasztika, a balett és a vízilabda elemeit ötvözi a hagyományos úszással. Ahogy a gimnasztikában és a balettben, úgy itt is a bemutató része a pontozási rendszernek. Végül is „művészi” úszásról van szó. Ezek az esztétikai szempontok az okai annak is, hogy a szinkronúszók nem viselnek úszószemüveget vagy úszósapkát. A cél az, hogy úgy nézzenek ki, mintha egy könnyed, víz alatti balettet adnának elő. Természetesen a hibátlan haj és smink is része ennek az illúziónak.

Fotó: David Balogh/Getty Images

Fotó: David Balogh/Getty Images

Zselatint használnak a hajukhoz

Egy szinkronúszó szépségkellékei között nem találunk erős tartású hajzselét vagy lakkot. Ehelyett a lányok zselatint használnak a kontyukhoz, amely igazi „sisak hajat” biztosít számukra a víz alatti gyakorlatok során. Akárcsak a balerinák, a szinkronúszók is szorosra font kontyban viselik a hajukat, sok hajgumival, hullámcsattal és hálóval rögzítve. Miután elkészült a frizura, rétegekben kenik rá a zselatint, és sziklakeménységűre szárítják. Ez szuper stabil hatást ad, eltávolítani viszont meglehetősen fáradtságos: forró zuhanyt és rengeteg türelmet igényel.

Primer és vazelin

Bár sokan azt gondolnák, hogy minden sminkterméknek vízállónak kell lennie, ez nem feltétlenül szükséges. A smink alapjaként elegendő egy jó primer vagy korrektor, míg a vízálló termékekre csak a szempillaspirál és szemhéjtus esetében van igazán szükség. Az alapozók közül a matt hatású termékek a legjobbak a profik szerint, mivel nedves állapotban könnyebben elkenődhetnek a fényesebb alapozók. Befejező lépésként minden szinkronúszó bevet egy fixáló spray-t, hogy a smink a vízben is tartós maradjon, rengetegen pedig arra esküsznek, hogy vazelint visznek zárórétegként szemfestékükre, mely segít megakadályozni az elmosódást, ráadásul még ápolja is a bőrt. (via 1, 2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top