TV-sztárok

Kulka János a Nagy utazással és a Hallelujával tanult újra beszélni

Kulka János a Nagy utazással és a Hallelujával tanult újra beszélni

Megnyugodtam. Megvilágosodtam

– mondta Kulka János a Klubrádiónak adott, szerdai interjújában. A színész először vállalt ilyesmit azóta, hogy két és fél évvel ezelőtt stroke-ot kapott, amelynek következtében a beszédközpontja is sérült. Kulka Lang Györgyivel és Falusi Mariann-nal, valamint logopédusával, Varga Saroltával beszélgetett a műsorban.

Varga Sarolta arról mesélt a műsorban, hogyan segített Kulkán a zeneterápia, aminek köszönhetően részlegesen visszanyerte beszédképességét, és lassan, de biztosan tud már beszélni.

A logopédus elmondása szerint afáziának hívják, amikor agyi sérülés következtében beszédzavar alakul ki a betegben. Ez az állapot azzal jár, hogy a betegnek ugyanolyan tiszták a gondolatai, mint korábban, ám azokat nem képes szavakba önteni. Az ilyen állapoton általában korábban ismert versek szavalásával, dalok eléneklésével szoktak segíteni. Kulkán elsősorban a zeneterápia segített.

A zenével sikerült beindítani a beszédfunkcióját. Ott ültem az ágyánál, és a telefonomon őt hallgattuk: ahogy a Halleluját énekli Leonard Cohentől, meg a Nagy utazást, s az ember, akinek a hangja egykor áradt, de most ott feküdt az ágyon beszédképtelenül, egyszer csak kiadott egy hangot magából. Énekelni kezdett

– idézi Vargát a 168 óra.

A műsorban az is elhangzott, hogy lehet, hogy Kulka János soha többé nem játszhat már a színpadon, de a filmvászonra hamarosan visszatér: november 1-től az X – A rendszerből törölve című krimiben láthatjuk majd a moziban.

Kulka János az X – A rendszerből törölve forgatásán. Fotó: Kallos Bea, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top