TV-sztárok

Akkor és most – így néznek ki ma a Rex felügyelő sármos nyomozói

Ki ne emlékezne a Rex felügyelő sármos nyomozóira? Ez volt a legnépszerűbb sorozat hazánkban az ezredforduló környékén.

Az ezredfordulón kétfajta tévénéző létezett Magyarországon, az egyik imádta a Rex felügyelő című sorozatot, a másik pedig szívből utálta, és nem volt hajlandó egy epizódot sem megnézni belőle. Az német-osztrák, majd később olasz krimisorozatot hazánkban először a TV2 sugározta 1998 januárja és 2005 márciusa, majd 2008 és 2009 között. A kilencvenes évek végén, kétezres évek elején a Rex felügyelő volt a legnézettebb sorozat Magyarországon. Volt olyan része, amit közel 3 millió tévénéző követett.

A Rex felügyelő születése egészen érdekes történet. Az alkotók arra kaptak megbízást, hogy készítsenek egy új német sorozatot, amit majd sokan néznek. Hosszas ötletelés után végül a kocsmában döntötték el, miről fog szólni a sorozat. Úgy határoztak, hogy aki belép először a kocsma ajtaján, arról fog szólni a történet. Ez végül egy német juhász kutya volt. Így született tehát meg a Rex felügyelő ötlete.

A főszereplő kutyát összesen öt eb játszotta. A széria 1994-től egészen 2015-ig volt képernyőn, az első 10 osztrák-német évad után a sorozat forgatásai átkerültek Rómába, ahol Rex olasz nyomozótársat kapott. Mi most azt mutatjuk meg, mi lett a sármos osztrák és német főszereplőkkel, akik a kutyák mellett szolgáltak. 

Tobias Moretti

Richard Moser felügyelő négy évadon keresztül dobogtatta meg a női szíveket, és lett legjobb barátja Rexnek. Kapcsolatuk nehezen indult, idő kellett mire megszokták egymást. Talán még emlékeztek, hogy Moser mindig szendviccsel etette Rexet, aki ha valamiért nem kapott, akkor lopott magának a kollégák asztaláról. Tobias Moretti saját kérésére hagyta ott a sorozatot. Az utolsó epizódot, melyben szerepelt, több millióan nézték Ausztriában és hazánkban is. Távozását sokan meg is siratták. 

Az osztrák színész rengeteget köszönhet a sorozatnak. Több tucatnyi német nyelvű filmben szerepelt, melyekkel jó néhány díjat bezsebelt. A 60 éves színész nős, és alig változott az évek során.

Tobias Moretti és felesége, Julia Moretti (Fotó: Felix Hörhager / Getty Images)

Tobias Moretti és felesége, Julia Moretti (Fotó: Felix Hörhager / Getty Images)

Gedeon Burkhard

Gedeon Burkhard a Rex felügyelőben 1997-ben (Fotó: Moenkebild/ullstein bild via Getty Images)

Gedeon Burkhard a Rex felügyelőben 1997-ben (Fotó: Moenkebild/ullstein bild via Getty Images)

Moser halála után Alexander Brandtner lett Rex hűséges nyomozótársát. Többször úgy jött le, hogy a kutya a főnök, nem pedig a nyomozó. A rajongók is Mosert tekintik a kutya egyetlen és igazi nyomozótársának, de Gedeon Burkhard népszerű lett azért a sorozattal, tekintve, hogy a 7. évadig szerepelt benne.

A Rex felügyelő után több filmben feltűnt, 2017-ben pedig Leon Richthofent alakította A hegyi doktor – Újra rendel című sorozatban. A német színész hatvanéves, elvált, egy 16 éves lány édesapja.

Gedeon Burkhard és az édesanyja, Elisabeth von Molo a "B.Z. Kulturpreis" díjátadón idén januárban Berlinben  (Fotó: Tristar Media/Getty Images)

Gedeon Burkhard és az édesanyja, Elisabeth von Molo a “B.Z. Kulturpreis” díjátadón idén januárban Berlinben  (Fotó: Tristar Media/Getty Images)

Alexander Pschill

Alexandre Pschillre valószínűleg már nagyon kevesen emlékeznek. Ő mindössze két évig bújt Marc Hoffmann nyomozó szerepébe. Ez volt a most 49 éves osztrák színész legismertebb alakítása, bár Ausztriában azóta is több sorozatban és filmben feltűnt.

Kíváncsi vagy, mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top