nlc.hu
TV-sztárok

Tehetséges fekete színészek

Fiatalok, gyönyörűek, tehetségesek és feketék – Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Ahogy Hollywood egyre több szerepet szán a kisebbségeknek a filmekben és a sorozatokban, úgy kapnak egyre több lehetőséget a fekete színészek, és lassan már most látjuk, kiknek van esélye arra, hogy átvehessék a stafétabotot Denzel Washingtontól és Halle Berrytől.

Denzel Washington, Halle Berry, Eddie Murphy, Kevin Hart, Kerry Washington, Regina King, Viola Davis, Octavia Spencer, Samuel L. Jackson, Will Smith, Jamie Foxx… Eddig az évezred során ők voltak a legnagyobb fekete sztárok Hollywoodban, és ha megfigyeljük, az utánpótlás csak nagyon lassan érett be. Szerencsére mostanában – nem utolsósorban az egyre több tévésorozatnak, valamint a Black Lives Matter mozgalomnak köszönhetően – Hollywood egyre több lehetőséget biztosít a fiatal fekete tehetségeknek a kamera előtt és mögött is, és lassan már látjuk, kiknek lehet esélye arra, hogy az egész világ rajongjon értük. Mivel valahol húzni kellett egy határt, a listába csak a harmincöt éves kor alatti színészek és színésznők kerülhettek be. Bocsi, Donald Glover és Lupita Nyong’o!

John David Washington (35)

Éppen csak befért a listába, de meg is érdemli, hogy itt van, ugyanis sok pályatársával ellentétben ő nem színészként, hanem sportolóként képzelte el a jövőjét. A profi amerikai futballkarrier azonban nem hozott nagy dicsőséget, és idővel be kellett látnia, hogy a vér nem válik vízzé: apja, Denzel Washington mintájára ő is színésznek állt, és eleinte a Nagypályások című HBO sorozatban próbálgatta a szárnyait. Végül némi nepotizmusra is szükség volt a sikerhez: családi barátjuk, Spike Lee gyakorlatilag casting nélkül adta oda neki a Csuklyások – BlacKkKlansman főszerepét, amivel egyből berobbant. De az igazi nagy dobás csak most jön: a főszerep Christopher Nolan Tenet című gigantikus akciófilmjében, ami tényleg egy csapásra világsztárt csinálhat belőle.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

John David Washington a BlacKkKlansman c. filmben (Fotó: UNIVERSAL PICTURES / PHOTO12 VIA AFP)

Zendaya (23)

Egykori Disney tévésztár, divatikon, énekesnő, Pókember szerelme és az Eufória című HBO sorozat sztárja. Az afroamerikai édesapától és német anyától származó Zendayaról csak azért nem írunk hosszabban, mert tavaly már kapott tőlünk egy saját portrét. Most ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a kisasszony a karantén alatt pont a fenti John David Washington társaságában összedobott egy játékfilmet az Eufória alkotói segítségével, ami a hatvanas években játszódik, és szinte teljes egészében egy házban vették fel, szigorú covid-19 biztonsági szabályok betartásával.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Zendaya a 2020-as Critics Choice Awards-on (Fotó: FULL PICTURE AGENCY VIA AFP)

Michael B. Jordan (33)

Teljesen érthető egy ilyen összeállításban, hogy ha az adott sztár gyereke is ott van, őt kiáltjuk ki az adott sztár új reinkarnációjának, de valójában az a helyzet, hogy Michael B. Jordan sokkal inkább tűnik az új Denzel Washingtonnak, mint John David Washington. Még külsőre is jobban hasonlít hozzá, a sármja pedig tényleg egy az egyben a fiatal Denzel. A fickó olyan karizmatikus, hogy A Fantasztikus Négyes eget rengető bukása sem tudta magával rántani a karrierjét, a Creed filmekben pedig el tudta érni, hogy ne csak a Rockys jelenetek érdekeljenek bennünket, és el tudjunk képzelni további folytatásokat Sylvester Stallone részvétele nélkül is. Jordan népszerűségét végül a Fekete Párduc főgonoszának szerepe lőtte ki a világűrbe. Azóta elárasztják szerepekkel, és ha ma Amerikában megkérdeznéd valakitől, ki a legszexibb fekete férfi színész, válaszként jó eséllyel az ő nevét hallanád.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Michael B. Jordan a Beverly Hills-i Black Lives Matter tüntetésen (Fotó: Rich Fury/Getty Images/AFP)

Amandla Stenberg (21)

Először Az éhezők viadala kis Rue-jaként figyelhettél fel a ragyogóan tehetséges Amandla-ra, de abban a filmben még nem az övé volt a reflektorfény, és akkoriban még tényleg csak gyerek volt. A gyerek azóta felnőtt, és a színészi karrierjét még tinilányként csinálta meg olyan filmekkel, mint a Minden, minden vagy A gyűlölet, amit adtál című húsba vágó dráma, ahol egy rendőri erőszak által traumatizált gimnazistát alakít elemi erővel. Stenberg nemcsak szép és tehetséges, hanem vérbeli feminista, aki nem fél a politikai témák kapcsán megszólalni, és a melegségét is bátran hangoztatja. Legutóbb a The Eddy című Netflix sorozatban láthattuk. Minden megvan benne ahhoz, hogy pár év (vagy inkább egy-másfél évtized) múlva egyfajta új Oprahként láthassuk a fekete közösség egyik nagy vezetőjeként.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Amandla Stenberg a The Eddy c. filmben (Fotó: Netflix)

John Boyega (28)

John Boyega aranyszívű végtelenül közvetlen, jó fej és humoros fickó, amit két éve volt alkalmam megtapasztalni egy interjú során, de kétségtelen, hogy ami a szívén, az a száján, és ha nem talál valakit szimpatikusnak, annak ezt meg is fogja mondani. Az Idegen arcok című bájos, low key sci-fi/vígjátékban ismerhették meg a nézők, de a legújabb Star Wars-trilógiában vált sztárrá, bár sok néző volt, aki nem kedvelte annyira a bajkeverő, nagyszájú Finn karakterét. A londoni srác nem szereti a hollywoodi bájolgást, és a Black Lives Matter mozgalomban is a keményebb arcát mutatta, felvállalva azt is, hogyha erre rámegy a karrierje, hát legyen. A stúdiók szerencsére biztosították, hogy nem megy rá. Vajon lesz számára élet a Star Wars után is?

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

John Boyega a 2020-as British Academy Film Awardson, a londoni Royal Albert Hallban (Fotó: Robin Pope/NurPhoto)

Issa Rae (35)

Nem sok afroamerikai mondhatja el magáról, hogy 35 éves korára van egy saját, már négy évadot megélt népszerű sorozata egy vezető streaming szolgáltatónál (HBO), melynek egyszerre a főszereplője, írója és producere is. Issa Rae nem tett mást, csak a saját életét, huszonéves kora élettapasztalatait, párkapcsolati és munkahelyi nehézségeit írta át egy félig önazonos, félig fiktív karakter kalandjaivá, és már meg is született a Bizonytalan című sorozat, melynek nemrég rendelte be az ötödik évadát az HBO. Rae azonban nem elégszik meg egy csajos sorozattal: ő be akarja mutatni a Los Angeles-i afroamerikaiak életét annak minden szépségével és nehézségével együtt, ám nála a kultúrharc sosem zárja ki a szórakoztatást. Vicces és ragyogóan tehetséges nő, akit legutóbb a Netflix Szerelemben, bűntényben című vígjátékában láthattunk.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Issa Rae egy New York-i divatbemutatón (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Michael Kors/AFP)

Yahya Abdul-Mateen II (33)

Az impozáns méretű (191 cm magas) Abdul-Mateen II-nek már kiskorában ambiciózusnak kellett lennie, hogy egyáltalán odafigyeljenek rá: hat gyerek között nőtt fel legkisebbként, de ez nem törte őt le. A gimi után az egyetemen várostervező szeretett volna lenni, ezért építész szakra járt a Berkeleyn, ám itt jött rá, hogy ez nem az ő útja, és elment drámát tanulni a Yale-re. Gyerekként Michael Jackson szeretett volna lenni, így nem csoda, hogy egy zenés sorozatban, a Netflix The Get Downjában találkoztunk vele először. Sztárrá azonban nem ez, hanem az Aquaman tette, ahol a főgonosz szerepét úgy vállalta el, hogy még nem tudott úszni, de piszok gyorsan megtanult. Már abban a filmben, ahogy később a Watchmen című sorozatban is láthattuk, mennyire kigyúrt, pedig állítása szerint egyáltalán nem élvezi, hogy sok időt kell töltenie a konditeremben. Legközelebb a Kampókéz remake-jében, illetve a Mátrix 4-ben láthatjuk majd viszont.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Yahya Abdul-Mateen II, az Aquamen sztárja

Zoë Kravitz (31)

Az apja a csodálatos Lenny Kravitz, az édesanyja a csodás Lisa Bonet, a nevelőapja pedig a férfiisten Jason Momoa, így nem csoda, hogy Zoë Kravitz nemcsak kivételesen gyönyörű, hanem kivételesen tehetséges lett. Egyszer Los Angelesben volt alkalmam találkozni vele: hihetetlen, milyen erő sugárzik egy amúgy pici, törékeny nőből. El is mondta akkor, hogy kicsit idegesíti, hogy mindenki alternatív, vegán hippinek hiszi, aki alig eszik valamit, miközben imádja két pofára zabálni a steak-et, és messze nem annyira alter, mint amilyennek gondolni szokták őt. Fiatal kora ellenére már tizenhárom éve a pályán van, és ugyan sok-sok filmben (A beavatott, Mad Max: A harag útja, Legendás állatok és megfigyelésük…) feltűnt, istenigazából a Hatalmas kis hazugságok című HBO sorozat tette őt igazán ismertté, de a színészi kvalitásait eddig csak a Pop, csajok satöbbi sorozatváltozata tudta csak kihasználni. Hamarosan a Robert Pattinson-féle Batman filmben láthatjuk viszont Macskanőként.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Zoe Kravitz a 2019-es Párizsi Divathéten (Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Daniel Kaluuya (31)

Az ugandai szülőktől származó Kaluuya Londonban nőtt fel, ezért kapott is néhány kritikát, amikor ő játszotta az afroamerikaiak problémáiról szóló Tűnj el! főszerepét, mondván ő nem amerikai, így nem értheti meg azokat, akik az országban nőttek fel. Szerencsére ez gyorsan lepergett róla, és a játékát is Oscar-jelöléssel jutalmazták. A Skins című brit sorozattal, a Black Mirror egyik epizódjával és egy színdarabbal befutott színészt a Tűnj el! sikere után tárt karokkal fogadta Hollywood: szerepelt a Fekete Párducban, és fenyegető gonoszként is meggyőző volt a Nyughatatlan özvegyekben. Íróként is legalább olyan ügyes, mint színészként, így ne csodálkozzunk, ha hamarosan szuper forgatókönyvek írójaként is barátkozhatunk a nagy Arsenal-szurkoló hírében álló Kaluuya nevével.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Daniel Kaluuya a Fekete Párduc c. filmben (Fotó: imdb)

Michaela Coel (32)

Ghánai szülők gyermeke, akinek a szülei már a születése környékén elváltak. Ragyogó tehetsége már egészen kis korában kiviláglott: ömlöttek belőle a szavak és a versek, és egyre nagyobb sikereket ért el open mic előadóként. Bár nem származott gazdag családból, mindig olyan jól teljesített, hogy el tudott nyerni olyan ösztöndíjakat, amikkel például a Birminghami Egyetemen tanulhatott angol irodalmat, és színházművészetet a Guildhall School of Music and Drama-n. Utóbbi helyen ő volt öt év után az első fekete nő, aki felvételt nyert. Chewing Gum Dreams című színdarabja nagy sikert aratott, és a Channel 4 tévétársaság berendelte tőle a darab tévésorozat-változatát, ahol a főszerepet is ő játszotta. A három évadot megélt sorozat a Netflixnek köszönhetően lett mindenütt látható, de Coel igazán átütő erejét csak idén bizonyította a Tönkretehetlek című drámai BBC/HBO sorozatban, amit a saját élményei alapján írt arról, amikor egyszer egy bulin elkábították és eszméletlen állapotban megerőszakolták.

Ők lesznek Denzel Washington és Halle Berry trónkövetelői

Michaela Coel és Tenki Réka az ígéretes tehetségeknek járó European Shooting Stars díjával, a 2018-as Berlinalén (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Az nlc cikkei #blacklivesmatter témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top