nlc.hu
TV-sztárok

Vadállatok vs. emberek

Ezek a vadállatok halálosak és ijesztőek, de most az életükért küzdenek (x)

Az emberek és állatok között kiéleződött a konfliktus, a globális felmelegedés miatt a legnagyobb és leghalálosabb vadállatok is veszélybe kerültek már.

A globális felmelegedés, az erdők kiírtása, az emberek folyamatos térhódítása rettenetes következményeket von maga után a természetben és az élővilágban. A szörnyű az, hogy igazából észre sem vesszük, hogy nemcsak a vadállatokat sodorjuk veszélybe, hanem saját magunkat is azzal, hogy tönkretesszük az élőhelyüket. Niall McCann biológus a Viasat Nature csatornán látható A legnagyobbak és legrosszabbak című dokumentumsorozatban ezt a témát járja körbe úgy, hogy a vadállatok szokatlan viselkedésén keresztül igyekszik megmutatni nekünk, embereknek, hova vezet a jelenlegi életmódunk. Az epizódokban bemutatott állatsorsokból válogattuk ki a legnagyobb és leghalálosabb állatok történeteit.

Az éhes jegesmedve nem játék

Egy kanadai kisvárosban egyre gyakrabban támadnak emberre a jegesmedvék. Annyira elszaporodtak az ilyen esetek, hogy a Churchill nevű városnak – amit a jegesmedvék fővárosának is hívnak – már börtöne is van kifejezetten a jegesmedvék számára. A kanadai kisváros keresztezi a jegesmedvék vándorlási útvonalát, ezért több száz medve keres élelmet a város utcáin és a helyi szemétlerakóban. 

Vadállatok és emberek ellentéte

A jegesmedvék kénytelenek a városban vadászni a klímaváltozás miatt (Kép: Viasat World)

Általában akkor indul a jegesmedvék vándorlása, amikor a tenger jegére igyekeznek, hogy fókára vadásszanak, ám ha későn fagy be a víz, akkor a kisváros lakóinak bizony több tucat éhes jegesmedvével kell megküzdeni. Márpedig a globális felmelegedés miatt egyre később érkezik el a fagy, így aztán elkerülhetetlen, hogy a jegesmedvék az útjukba eső városban keressenek élelmet.

McCann a dokumentumsorozatban felderíti testközelből a Churchill-ben uralkodó jegesmedve-ember ellentétet, és többek között találkozik olyanokkal, akik túlélték a medvetámadást, és bemutatja, hogy néz ki egy jegesmedve-börtön.

A halálosan intelligens kígyók

A mérgeskígyók a világ legijesztőbb állatai között előkelő helyet foglalnak el, rémálmainkban se jöjjön elő a velük való találkozás. Jogos a félelmünk tőlük, Indiában például komoly krízist jelent a királykobra, a vipera és az indiai kobra elszaporodása, ugyanis mára már évente 50 ezer ember hal bele miattuk kígyómarásba. A királykobrának például olyan sok mérge van, hogy egyszerre 20 embert vagy egy elefántot is meg tudna vele ölni. Ám egészen a közelmúltig nem igazán bántották a mérgeskígyók tömegesen az embereket, leginkább elkerülték őket, a klímaváltozás azonban ezt is megváltoztatta és tömegesen szedik azóta áldozataikat.

Mit tesz a vadállatokkal az ember

Niall McCann (balra) A legnagyobbak és legrosszabbak című dokumentumsorozatban a királykobrával (Kép: Viasat World)

McCann Dél-India felé veszi a dokumentumsorozatban az irányt, ahol kiderül, hogy a kígyók azért is merészkednek egyre közelebb a lakott területekhez, mert az otthonukat, erdeiket megtizedelte az emberek terjeszkedése.

Ember- és kutyaevő leopárdok

Mumbai a világ egyik legnagyobb városa, de nemcsak erről híres, hanem az utóbbi időben arról is, hogy az egy négyzetkilométerre eső leopárdok száma is itt a legmagasabb. Nem önszántukból és jókedvükben járnak a városban a vadállatok, hanem az ember térhódítása vezetett odáig, hogy a lakott területeken kénytelenek élelmet keresni maguknak.

Ezt tesszük a vadállatokkal

A leopárdok villámgyorsan alkalmazkodtak a városi élethez (Kép: Viasat World)

A 20 milliós városban nagyjából 95 ezer kóbor kutya is él, ez pedig igen csábító az éhes leopárdok számára. Nem tűnik túl ideálisnak a helyzet, bár a város lakói nem indítottak támadást a leopárdok ellen eddig, annak ellenére, hogy kutyák, patkányok, sertések és emberek is bőven vannak a vadállatok áldozatai között. A leopárdok elképesztő gyorsan alkalmazkodtak a nagyvárosi élethez, az emberek pedig félelemmel, ám ugyanakkor tisztelettel bánnak az állatokkal. McCann a helyszínen igyekszik kideríteni, mi állhat a vegyes érzelmek és a leopárdok urbanizálódásának hátterében, illetve, hogy mindez hova vezethet hosszú távon.

Tudj meg még többet A legnagyobbak és legrosszabbak dokumentumsorozatból a vadállatok életéről és sorsáról 2020. december 28. 22:10-től minden nap a Viasat Nature csatornán.

Játssz velünk, válaszolj helyesen a kérdésekre és a Tiéd lehet egy Apple iPad 8 tablet! A nyereményjáték részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Tudtad?

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top