nlc.hu
TV-sztárok
Nagy Ervin mesekönyve

„A gyerekeknek ma különösen nagy szükségük van a figyelmünkre” – mesekönyvszerzőként debütál Nagy Ervin

Péterfy Gergely és Nagy Ervin közös könyvvel mutatkoznak be.

Bár a Central Kiadói Csoport korábban is foglalkozott gyerekkönyvek megjelentetésével, a Lampion Könyvekkel kiszélesítik a megcélzott korosztályt, és sokkal több hazai szerzővel és illusztrátorral dolgoznak. A főszerkesztői feladatokkal a gyerekkönyvkiadás terén nagy rutinnal rendelkező, a szakmában jól ismert Balázs Eszter Annát bízták meg, aki 2021. augusztus óta dolgozik a projekt előkészítésén a kiadó munkatársaival.

„A lampion meleg fénye beragyogja a szobát, meghitté teszi a hétköznapokat, vagy épp megvilágítja az utat, amelyen járunk. Mi pedig hisszük, hogy a könyveknek is épp ez a feladatuk. A jó könyv fényt derít a múltra és jövőre, más kultúrákra, mások gondolataira, és leginkább persze a saját világunkra. Egy gyerek- és ifjúsági kiadó felelőssége pedig ebből a szempontból óriási” – fejtette ki Balázs Eszter Anna, hozzátéve, hogy ha mint kiadó jól végzik a dolgukat, akkor a könyveik révén nemzedékek szoknak rá – vagy épp vissza – az olvasásra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kiadói csoportban megjelenő Harry Potter-könyvek óriási hatása.

A Lampion Könyvek egyik első kiadványa a Robotmese. Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki a történetet. A Kék Lovag kalandjait Ervin először a Facebook-oldalán, folytatásokban adta elő, amit hétről hétre tízezrek követtek a világ minden tájáról. Az átdolgozott, könyvsorozattá bővített történetek első kötete már elérhető a boltok polcain, és nyolcéves kortól ajánlott. „A gyerekeknek ma különösen nagy szükségük van a figyelmünkre. Ebben az agyondigitalizált világban még felnőttként is könnyű elveszni, nemhogy gyerekként. A kisiskolások már szinte az online térben élnek, ahol rengeteg valós veszély les rájuk. Ez a gondolat hajtott, amikor kitaláltam a kis Kék Lovag történetét, és irtózatosan örültem, hogy Péterfy Gergő barátom vállalta, hogy megírja. Szerintem – hála neki – egyszerre lett vicces és nagyon kalandos a könyv, és nem mellesleg valami igazán fontosról is sikerül beszélnünk. A Robotmese a szívügyünk lett, és szeretnénk, ha minél több gyerek megismerné” – mondta a sorozat kapcsán Nagy Ervin.

Robotmese

A Robotmese borítója

A Lampion Könyvek között továbbra is megtalálhatjuk Berg Judit és Gryllus Vilmos műveit, sőt a közeljövőben M. Kácsor Zoltán, Gyurkó Szilvia és Tittel Kinga is debütál a szerzők között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top