nlc.hu
TV-sztárok

Meghan Markle és Harry hercegről szóló új könyv

„Nem az én dolgom babusgatni az embereket” – megszólaltak Meghan és Harry korábbi alkalmazottai

Egy új könyvben több egykori alkalmazott is megszólalt arról, hogy milyen volt Meghan Markle mellett dolgozni. Ha az érintett emberek igazat mondtak, akkor tényleg nem volt egyszerű dolguk. Ami újdonság, hogy ez alkalommal több név is bekerült a könyvbe, ami valamennyire hitelesebbé teszi a leírtakat.

Az elmúlt években a Meghan Markle-ről szóló cikkek alatt rendszeresen megjelentek – joggal – azok a kommentek, hogy „jó-jó, de honnan lehet azt tudni, hogy rosszul bánt a személyzettel”.

Nos, egy október 6-án megjelenő könyvben, nevekkel és e-mailekkel igyekeznek alátámasztani a Harry herceg feleségéről szállingózó pletykákat. 

A The Times már most közölt egy részletet a külföldi sajtó által a „palotai alkalmazottak bosszújaként” aposztrofált könyvből, és számos olyan megszólalót idéz, akik egykor Harry és Meghan „szolgálatában álltak”.  A kötetben az egykori színésznőt csak „nehéz hercegnőként” emlegetik, aki arról panaszkodott, hogy nem kapott fizetést a királyi körutakért cserébe.

De ez csak a jéghegy csúcsa.

A könyvet egyébként Valentine Low jegyzi és angolul a Courtiers: The Hidden Power Behind the Crown címet kapta. Hogy az egész írás pusztán Meghan és Harry negatív oldalát mutatja-e be, azt egyelőre nem tudni.

Pénzt akart a királyi munkáért?

Amit viszont igen: Low azt állítja könyvében, hogy Meghan Markle, aki saját elmondása szerint a nép egyszerű gyermeke, szeret különböző társadalmi rétegekkel találkozni, hogy meghallgassa a problémáikat, hogy felhívja azokra a döntéshozók figyelmét, nos, ugyanez a Meghan nem értette, hogy a 2018-as ausztrál királyi körúton miért kellett kezet fognia az emberekkel. „Nem hiszem el, hogy nem kapok pénzt ezért” – a könyv szerint ez hagyta el a hercegné száját.

Meghan Markle és Harry herceg kezet fognak az emberekkel

Meghan Markle és Harry herceg Új-Zélandon 2018-ban (Fotó: Profimedia)

Többször hallhattuk azt is, hogy Meghan nem bánt kesztyűs kézzel az alkalmazottakkal. Erről ugyan eddig nem sokat tudtunk, az azonban tény, hogy sorra mondtak fel náluk a munkavállalók, azalatt a rövidke idő alatt, amit a házaspár az Egyesült Királyságban töltött. „Amikor egy fiatal női munkatárs azt mondta a hercegnének, hogy az általa felvázolt tervet nehéz lenne végrehajtani, Meghan azt válaszolta neki a többiek előtt, hogy: Ne aggódj. Ha szó szerint bárki mást megkérhetnék erre a feladatra, akkor őt kérném meg helyetted.”

Egy korábbi alkalmazott pedig arról számolt be Low-nak, hogy egyik péntek este, amikor vacsorázni ment, minden tizedik percben hívta Meghan, amiért az alkalmazottja „cserben hagyta őt”. Természetesen az alkalmazott a szabadidejében, munkaidőn kívül ment vacsorázni, ám elmondása szerint a hercegné zaklató, szemrehányó hívásai még hétfőn is folytatódtak. „Azt mondta, hogy nem menekülhetek előle.”

Nem bírta a királynő korábbi titkára sem

Egy másik forrás arról mesélt a könyvben, hogy Samantha Cohen, aki 17 évig dolgozott a palotában mint az uralkodó helyettes magántitkára, kijelentette, hogy Harryvel és Meghannel dolgozni olyan, mintha tinédzserekkel kellene együttműködni. „Elviselhetetlenek voltak, akik a végletekig kihasználták Samet” – áll a könyvben.

A panaszkodók sora egyre csak nőtt, amiről már a Daily Mail is beszámolt. David Manning, aki tanácsadóként dolgozott a palotában, így búcsúzott kollégáitól, amikor kilépett: „Nagyon nehéz dolgotok lesz a hölggyel.”

És ezzel még mindig nincs vége! Jason Knauf, a házaspár sajtótitkára 2018-ban e-mailt írt Vilmos herceg magántitkárának, Simon Case-nek. A levél arról szólt, hogy súlyos problémák vannak Meghan viselkedésével. „Nagyon aggódom amiatt, hogy a hercegné egyetlen év alatt két személyi asszisztenst is elüldözött az udvartartásból… Úgy tűnik, hogy a hercegnének mindig van valaki a látókörében (utalt itt a bullyingra Case – a szerk.).” Amikor pedig felhívták a sussex-i pár figyelmét arra, hogy nagyobb tisztelettel és több figyelemmel kellene bánniuk a személyzettel, Meghan ezt felelte: „Nem az én dolgom, hogy babusgassam az embereket.”

Jason Knauf, Meghan Markle, Harry herceg és a tömeg

Jason Knauf, Meghan Markle, Harry herceg 2018-ban a Kensington Palota előtt (Fotó: Profimedia)

Angela Kelly több évtizeden keresztül volt II. Erzsébet öltöztetője, ám ettől sokkal fontosabb szerepet töltött be az uralkodó életében. Idővel a két nő szoros barátságot kötött, és Angela végig a királynő mellett volt élete utolsó évében is, imádott férje halála után.

Kelly volt az  – a könyv szerint –, aki figyelmeztette Harry herceget a palota szigorú szabályaira, vagyis arra, hogy nem kérhetnek el csak úgy egy gyémánt tiarát, hogy elvigyék egy londoni fodrászatba Meghan esküvői frizurapróbájához. A herceg kicsit sem finom stílusban osztotta ki Kellyt, amiért aztán a nagyanyja tette helyre.

Low egy palotai forrásra hivatkozva arról is ír a könyvében, hogy Meghan válaszút elé állította Harryt, mely arról szólt, hogy vagy felvállalja a nyilvánosság előtt mint a barátnőjét, vagy szakít vele.

Luxusajándékok a palotában

De más állításokat is tényként közöl a szerző. Úgy fogalmaz, hogy Harry és Meghan egykori alkalmazottai már 2019 augusztusában, az afrikai turné előtt több megállapodást is kötöttek amerikai médiacégekkel. Többek között a Netflixszel, a Disney-vel (ahol Meghan szinkronizálni akart – a szerk.) és egy Oprah Winfrey-interjúról is tárgyaltak. A korábban már említett Samantha Cohen azt tanácsolta a párnak, hogy ne csak az amerikai, hanem a brit médiában is gondolkodjanak, tegyenek gesztust feléjük, és adjanak interjút. Cohen Tom Bradbyt ajánlotta az ITV-től. Meghan hallani sem akart róla, de Harry végül beleegyezett, azzal a feltétellel, hogy csak az egyikük lesz látható, mert ellenkező esetben megszegnék az Oprah stábjával kötött megállapodásukat. Az ITV interjú végül megvalósult, ráadásul Archie is szerepelt benne.

Tom Bradby és Meghan Markle

Tom Bradby és Meghan Markle (Fotó: Profimedia)

Kemény dolog a protokoll, Meghannak pedig nagyon nehezen is ment. Mint a királyi család többi tagjának, úgy nekik is gyakran küldtek különböző luxusajándékokat a cégek, volt köztük parfüm, ruha és ékszer is. A személyi asszisztensük jól ismerte az udvari protokollt, és rendre visszaküldte az ajándékokat, hiszen ezeket nem fogadhatják el az uralkodócsalád tagjai. Emiatt pedig összetűzésbe keveredett a munkaadójával, aki szerette volna megtartani a csecsebecséket.

A The Sunday Times korábban arról számolt be, hogy Meghan „megfélemlítési módszeréről” jelentést írtak a „Megxit” előtt a Buckingham-palotában, ám ezt úgy „eltüntették”, hogy soha nem fogják napvilágra hozni. „A belső nyomozáson a hercegi pár egykori 25 alkalmazottjából csak öten tanúskodtak” – írta akkor a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top