nlc.hu
TV-sztárok

III. Károly és Meghan Markle kapcsolata

Két hónapja uralkodik III. Károly, aki figyelemmel kíséri menye nyilatkozatait

Különleges évfordulókról szólnak a következő napok III. Károly király életében. November 8-án lesz 2 hónapja, hogy édesanyja halála után a trónra került, november 14-én pedig a 74. születésnapját ünnepli.

Szeptember 8-án, amikor a 96 esztendős II. Erzsébet királynő elhunyt, a legidősebb fiából III. Károly néven király lett. Az új uralkodónak több krízissel is szembe kellett néznie az elmúlt két hónapban, melyeket vagy a politika, vagy egyes családtagjai okoztak.

III. Károly

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Miniszterelnökök jöttek és mentek

Ami a politikát illeti, Károly egy olyan belpolitikai krízis időszakában lett király, amit senki nem kíván magának. Liz Truss szeptember 6-án lett az ország miniszterelnöke, és ő volt az, aki bejelentette II. Erzsébet halálát, valamint az új királyt. Hogy milyen lehetett Liz Truss és Károly kapcsolata, azt nem tudhatjuk, mindenesetre sokan felkapták a fejüket arra a párbeszédre, ami októberben zajlott le köztük, az egyik audiencia elején:

Truss: Felség, örülök, hogy újra látom!

III. Károly: Szóval újra visszajött?

Truss: Nagy örömömre szolgál a találkozó.

III. Károly: Óh, Istenem (Dear, oh dear)! Mindenesetre…

Sokáig azonban nem dolgoztak együtt, ugyanis a 47 éves politikusnő mindössze 45 nap után lemondott. III. Károlynak pedig kevesebb, mint két hónap alatt a második miniszterelnökével kellett találkoznia. Rishi Sunakot már ő kérte fel arra, hogy kormányt alakítson. Ennyit a politikáról, ami persze kicsit sem elhanyagolható, ha egy ország uralkodójáról van szó, de nézzük a további eseményeket.

A gyászidőszak végén

Amikor letelt a hivatalos gyászidőszak, Károly – aki nem fog beköltözni a Buckingham palotába – megköszönte az emberek együttérzését és részvétnyilvánítását. Tette mindezt egy olyan gyerekkori fotóval, amelyen ő, valamint a néhai királynő látható. A fotó 1952-ben készült Balmoralban, amikor Károly még csak három és fél éves volt. A Balmorali kastély különösen kedves volt Erzsébet számára, mivel hagyományosan mindig ott töltötte a nyarat, és ott is hunyt el 2022 szeptemberében. Ezt a lapot küldték szét valamennyi, a palotába érkező részvétnyilvánító üzenetnek válaszként. A palota közzétette azt is, hogy közel 50.000 levelet kaptak a királynő halála után.

III. Károly

Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Félinformációk a II. Erzsébet halála utáni két napról

Bár Károly eddig is hozzá volt szokva a pletykákhoz, uralkodói szerepben talán még inkább a figyelem középpontjába került. Októberben az amerikai lapok arról kezdtek cikkezni, hogy Károly először Vilmosnak mondta el, hogy a nagyanyja haldoklik, csak két órával később jelezte ezt kisebbik fiának, Harry hercegnek. A The Cut magazin – ennek a lapnak adott interjút a királynő halála után Meghan Markle – beszámolója szerint, Károly úgy intézte, hogy Harry ne kapjon helyet azon a gépen, melyen a királyi család többi tagja Balmoralba utazott, így az odajutást neki magának kellett intéznie, ezért is ért oda később, csak miután a nagyanyja már meghalt. De a magazin – az informátoruk személyére nem derült fény – azt is állította, hogy Károly személyesen jelezte, hogy Harry nem vehet fel katonai egyenruhát a temetésen, valamint kérte, hogy ne legyen ott azon a fogadáson, melyet a világ vezetőinek tartottak a temetés előtti estén.

A tények viszont a következők. Csak a véletlennek köszönhető, hogy Harry egyáltalán az országban volt a nagyanyja halálkor, mivel éppen akkor turnézott nejével Németországban és Angliában. Az vélhetően teljesen természetes, hogy Károly először a királynő gyermekeit, valamint a jövendő walesi herceget értesíti, és csak aztán hívja fel Harryt. Az említett gépen csak II. Erzsébet gyermekei és Vilmos utaztak. A királynő többi unokája – ahogyan Harry is – csak később érkeztek meg Balmoralba. Károly volt az, aki jelezte Vilmosnak, hogy kérje fel Harryt és Meghant, hogy csatlakozzanak hozzá és Katalinhoz Windsorban, és négyen együtt fogadják az emberek részvétnyilvánításait. Károly nem tiltotta meg, hogy Harry viselje az egyenruháját. Mivel a herceg kilépett a királyi családból, és már nem dolgozó tagja a famíliának, így egyszerűen nem is viselheti ezeket az uniformisokat. Ennek ellenére mégis engedélyezték neki, hogy a virrasztáson a korábbi díszegyenruhájában legyen.

Figyeli Meghan interjúit

Károlynak egyáltalán nincs könnyű dolga, de ami azt illeti, az örökösének, Vilmosnak sem. Ők ugyanis nem reagálhatnak azokra az interjúkra, amelyeket Meghan Markle ad. És Harry herceg felesége az elmúlt két hónapban két nagyobb címlapsztorit is szolgáltatott. Az egyik interjúját a már említett The Cutnak adta, a másikat pedig a Variety magazinnak. A Marie Claire amerikai kiadványa szerint Károly mindent elolvas és figyelemmel kísér, ami Meghannel kapcsolatos. Annak ellenére, hogy a királyi család tagjai soha nem reagálnak ezekre nyilvánosan. „Károly korábban igyekezett teljesen figyelmen kívül hagyni ezeket a megjelenéseket, de Meghannel kapcsolatban más a helyzet. A királyi család egy márka. Meghan pedig azzal a márkával kereskedik, amelyért most az apósa a felelős. Szóval teljesen érthető, hogy Károly figyeli az eseményeket. Ki akarná, hogy a menye olyan dolgokat mondjon, ami árthat a családjának. De hiába lehet valótlan, vagy igazságtalan egy-egy állást a hercegné részéről, Károly nem reagálhat rá – nyilatkozta Duncan Larcombe királyi szakértő. – Nem lelketlen lépés ez Károly részéről, hiszen a családját mindenki meg akarja védeni, független attól, hogy király, vagy sem.”

Apa és fia egymás ellen

Károlynak azonban nemcsak a menye, de a kisebbik fia is okozhat némi fejfájást. Harry memoárja január 10-ig fog megjelenni, valamint a régóta húzódó dokumentumfilmjüket is le kell adniuk a Netflixnek. A lapok információ szerint, miután apjából király lett, Harry nagyítóval átnézve finomítja könyvének azon fejezeteit, melyekben Károlyról ír.

A király határozottan figyelmeztette kisebbik fiát, hogy ha bármilyen módon árt neki, vagy a család többi tagjának a könyvben, akkor megfosztja őt és a nejét is a címektől

– írta a már kevésbé hiteles OK magazin.

III. Károly

Apa és fia Erzsébet temetésén (Fotó: Kirsty O’Connor – WPA Pool/Getty Images)

Harry egészen biztosan sok olyan titok birtokában van, amellyel rossz színben tüntetheti fel a családját. De Károlynak is van néhány fegyvere. II. Erzsébet –  a szülők kérésének megfelelően – nem adott hercegi és hercegnői rangot Harry és Meghan gyermekeinek. Az egykori színésznő többször is jelezte, hogy szeretne „normális” életet biztosítani a csemetéinek. Azonban férjével együtt jól tudta, hogy amikor Károlyból király lesz, ő dönt majd arról, hogy Archie és Lilibet mikor kapják meg ezeket a címeket. A hagyomány értelmében nekik is jár az “Ő királyi fensége” (HRH) megszólítás, és hivatalosan herceg, valamint hercegnő válik belőlük valamikor, csakhogy ezt még nem jelentette be Károly. Úgy tűnik, hogy a nagypapa kivárja Harry és Meghan dokumentumfilmjét és kisebbik fia könyvét. Azok ugyanis végérvényesen megpecsételhetik a hármuk közötti kapcsolatot.

De ott van még Károly koronázása is, amire 2023. május 6-án kerül sor a Westminsteri apátságban. Az eseményre 2000 vendéget várnak. A pletykalapok szerint Harry nem fog kapni meghívót, ha apja úgy érzi, hogy nyilvánosan támadja a monarchiát. A helyzet viszont az, hogy ehhez már valóban olyan dolgokat kell tennie Harrynek, amelyek krízisbe sodorják a családját. Érdekesség viszont, hogy május 6-án, a koronázás napján lesz négyéves Harry fia, Archie. Ezt pedig felfoghatjuk egyfajta olajágként is.

Egy sorozat, ami gyomorgörcsöt okoz

Hogy ne legyen Károly kedvenc hónapja a november, arról A korona sorozat készítői is gondoskodnak. November 9-én mutatják be ugyanis a széria ötödik évadát, mely Diana halálára fókuszál, némileg démonizálva a királyi családot. Bár a Buckingham-palota nem adott ki semmilyen hivatalos közleményt A korona kapcsán, azonban több politikus, író és híresség jegyezte meg, hogy a sorozat elfogultan és egyoldalúan állítja be a 90-es évek történéseit.

A korona teli van hazugságokkal, féligazságokkal, amit csipkébe és bársonyba csomagolnak. Az emberek azt hiszik, hogy amit látnak, az a valóság. A korona szándékosan bántja a királyi család egyes tagjait, a köztisztviselőket, akik ezekre nem tudnak reagálni, vagy kártérítésért perelni. Peter Morgan, az egyik alkotó pedig egyszerűen kampányt folytat a monarchia lejáratásáért. Egy intézményt akar lerombolni hazugságokkal

– nyilatkozta William Shawcross, királyi életrajzíró. A Netflix szerint a vádak alaptalanok, noha az a szóbeszéd járja, hogy a béke érdekében ejthetik Harry dokumentumfilmjét.

III. Károly

Károly szerepében Dominic West A koronában (forrás: Netflix)

Az új király egyébként azt tervezi, hogy folytatja édesanyja hagyományát, és családi karácsonyt tart Sandringhamben. Kérdés, hogy kik szeretnének majd ott lenni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top