nlc.hu
TV-sztárok

Benedek Miklós elismerést kapott

Különleges elismerés: Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

A 2023. július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyébe lépett.

A 76 éves Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban – olvasható a Nemzeti Színház Facebook posztjában

Benedek Miklós

Benedek Miklós (Fotó: Rozmanitz Gábor)

A testületnek az elmúlt időszakban évente kellett új tagot választania: 2020-ban Andorai Péter, 2021-ben Törőcsik Mari, 2022-ben Haumann Péter, 2023-ban pedig Máthé Erzsi helyére kellett új tagot választani. A Nemzet Színésze címet jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Udvaros Dorottya viseli, ők döntöttek most az új tag személyéről – írja a Fidelio.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top