Utazás

Megterveztük! Bálint-napi hosszú hétvége Noszvajon

Olaszországban utazgatva gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy egy régió termelői, vendéglősei és szállodásai összefognak, és együttes erővel csábítják a turistákat. Hazánkban sajnos ez a fajta összefogás még kevés helyen terjedt el, de már akad néhány példa. Az egyik nagyszerű kezdeményezést az Egertől mindössze 10 kilométerre fekvő Noszvajon találtam, ahol a számos tematikus hétvége közül a Bálint-napi rendezvénysorozat az egyik legnépszerűbb.

Noszvajon egész évben számos tematikus programmal várják a látogatókat. A nagy sikerű rendezvények közé tartozik a Húsvéti Vendégvárás, az Anna-napi búcsú, a Szilvanap, az Adventi Hétvége vagy például a Noszvaji Pincenapok. A falu előszeretettel hívja magát a szerelmesek falujának, és ennek bizonyítására már a negyedik alkalommal rendezik meg a Bálint-napi hosszú hétvégét.

A Bálint-napi programkavalkád

A háromnapos programsorozat jóval túlmutat a wellnesshétvégék egyhangúságán, de egyáltalán nem csúszik át valami mézes-mázos, rózsaszín lufis, szirupos rendezvénybe. Ötletes, sokrétű és különleges programokról van szó, melynek során a párok egy napra szóló házasságot köthetnek, hogy kipróbálhassák, milyen érzés férj-feleségnek lenni. A Bálint-napi jegygyűrűt maguk készíthetik el Antik Anti díszműkovács műhelyében, de akiknek sütni támad kedvük, azok mézeskalács szívet is készíthetnek.

Megterveztük! Bálint napi hosszú hétvége Noszvajon

A szerelmespároknak még kívánságfát is állítanak, de azért nem árt előre tisztázni, hogy a páros mindkét tagja ugyanazt kívánja-e. A boszorkánykodás jegyében lehet bájitalokat keverni, de asztrológiai, számmisztikai és íráselemzésen is részt vehetnek a szerelmesek. A hölgyek kemencében készült, tájjellegű süteményekkel kedveskedhetnek párjuknak, akiknek ezután illik elvinni asszonykájukat a Tündérboltba „shoppingolni”, ahol mindenféle varázsszereket árulnak. Akik mindenezek után még bírják szusszal, elmehetnek az esti fáklyás felvonulásra, a helyi bálon pedig hajnalig táncolhatnak.

 

Noszvaji szálláslehetőségek

A színes programok mellett a falu szállodái hétvégi csomagajánlatokkal, az éttermek alkalomhoz illő menüvel, gyertyafényes vacsorákkal, a borászatok, pincészetek pedig borkóstolási lehetőségekkel várják a párokat. A településen három hotel, két panzió és több tucat falusi vendéglátóhely fogadja a látogatókat, így mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb szálláslehetőséget. A kiadó szobák közt online a www.szallas.hu oldalon érdemes keresgélni.

Megterveztük! Bálint napi hosszú hétvége NoszvajonNoszvajról dióhéjban

Noszvaj mind természeti, mind építészeti látnivalókban egyaránt gazdag. A településtől északra fekszik annak üdülőövezete, Síkfőkút, a Kánya patak festői szépségű völgye. Az épületek közül a De la Motte kastély a legnevezetesebb, amely copf stílusban épült 1774–78 között. Érdemes felkeresni a református templomot is, valamint a XIX. század elején kialakult, ma már jórészt lakatlan barlanglakásokat, pinceházakat is. Ez utóbbit egy csoport helyi művész (POCEM) is kihasználja alkotótevékenységre, találkozók megrendezésére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top