Utazás

Csák Máté földjén – Szomszédolás Szlovákiában!

Pozsony és Trencsén templomai, várai, legendái kelnek életre körülöttünk a szlovák konyha ízeivel egyetemben.
Őszi barangolás MeissenbenA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptember óta a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Túl a történelemkönyveken

Csák Máté földjén - Szomszédolás Szlovákiában!Pozsony óvárosa kicsi a világ nagy városaihoz képest, de nagyon hangulatos és egyedi. Érdemes körbejárni a főteret, megkóstolni a nemzeti eledelnek számító kürtős kalácsot (ami ugyan Székelyföldről származik, de az Európai Unió nem ismerte el mint hungarikumot, mert addigra Szlovákia bejegyeztette a „szakolcai kürtős kalácsot”), megkeresni a pozsonyi Diéta épületét (magyartanárként ilyenkor mindig Csokonai Vitéz Mihály jut eszembe, aki innen írta országgyűlési tudósításait Diétai Magyar Múzsa címmel) vagy átsétálni a Mihály-kapu alatt. A macskaköves utcák, az ódon épületek régmúlt időkről mesélnek, de a „Dolgozó ember” vagy a „Paparazzo” utcasarkon felbukkanó szobra korunk humoros avagy kissé ironikus látásmódjából is ízelítőt ad.

Ha egy mód van rá, ne mulasszuk el megnézni a kevés létező szecessziós templomok egyikét, a Lechner Ödön tervezte kék templomot, amelyet hivatalosan Árpád-házi Szent Erzsébetnek szenteltek, de valójában Erzsébet királyné (Sissi) szimbolikus mauzóleumának szántak (az alapkőletételre 1909. augusztus 23-án került sor Szent Erzsébet halálának 900. évfordulóján). Az óvárosban találjuk, de kissé messzebb a főtértől (Bezručova ulica), a szintén Lechner tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában.

Koronások színtere

Ebédeljünk meg valamelyik meghitt kisvendéglőben, kóstoljuk meg a hagyományos káposztalevest füstölt kolbásszal vagy gombával, és a kiváló juhtúrós sztrapacskát (bryndzove halušky). Ezután kapaszkodjunk fel a várba, ahonnan megcsodálhatjuk a Duna-partra nyíló panorámát. A várkertben megpihenhetünk kicsit Árpád-házi Szent Erzsébet szobránál, amely mellett kétnyelvű emléktáblát olvashatunk (Óbuda és Sárospatak is verseng a szomorú sorsú királylány születési helye címért, de láthatóan Pozsony is magáénak vallja IV. Béla kishúgát). Ahogy leereszkedünk a Várhegyről, térjünk be néhány percre az út másik oldalán lévő Szent Márton-dómba, ahol 1563 és 1830 között 11 magyar királyt és 8 királyi feleséget koronáztak meg. A torony 85 méter magas, a tetején a Szent Korona másolata látható. A 13. században épült, többször átépített Koronázótemplom eredeti gótikus stílusát Lippert József építész tervei szerint állították helyre a 19. században (belépővel látogatható).

Csák Máté földjén - Szomszédolás Szlovákiában!

Ha kétnapos kirándulást terveztük, akkor reggel korai indulással érdemes átautózni Trencsénbe, hiszen a város 129 kilométer távolságra található Pozsonytól. Az E 75-ös úton másfél óra alatt érünk célba, messziről látható a Vág folyó völgye fölé magasodó vár, ami egy nagy mészkőszirtre épült. A 9. században, a Nagy Morva Birodalom idejében már földvár állt itt, ennek maradványa egy négyapszisos rotunda. A nagy alapterületű és viszonylag alaposan felújított műemlék épület kalandos múltra tekinthet vissza: sikeresen vészelte át a tatárok és jóval később a husziták támadásait, volt Csák Máté székhelye, itt dőlt el, hogy Nagy Lajos lánya, Mária, Luxemburgi Zsigmond felesége lesz, sőt Mátyás király egyszer zálogba is csapta. Amíg 1790-ben le nem égett a vár, bizony zajlott itt az élet, és mintha napjainkban új életre kelt volna minden.

Megnézem
Összes kép (1)

Ami a Szulejmánból kimaradt

A várba az 1568-ban épült rejtett lépcsőn juthatunk fel (a hóhér háza mellett találjuk a bejáratot, a plébániatemplom mellett). A legérdekesebb legenda a kúthoz fűződik: eszerint a török elleni portyáról nagy hadizsákmánnyal tért haza Szapolyai főúr, többek között egy gyönyörű lánnyal, Fatimével, aki Ibrahim ruméliai pasa lánya volt. Omár bég, Fatime vőlegénye eljött szerelméért, hogy a többi török fogollyal együtt kiváltsa. Szapolyai nagy árat szabott: ha sikerül vizet fakasztania a sziklából, kutat ásnia a várban, viheti a menyasszonyát. 1111 napon keresztül folyt a küzdelem, míg végül az első tömlő vízzel Omár a nagyúr elé állt: „Van már vized, Szapolyai, de szíved keményebb a legkeményebb sziklánál is!” Azóta hívják a kutat a Szerelem kútjának.

Szállás és közlekedés
Az M1-es autópályán haladva Budapestről a szlovák főváros felé körülbelül 2 óra alatt tehetjük meg a 200 kilométeres távolságot (Rajkánál lépjük át a határt).
Háromcsillagos szállóban, kétágyas szobában már 6000 Ft/fő/éjtől találunk szállást Pozsonyban. Az éttermi étkezések ára változatos, egy fogásért fizethetünk 6-10 eurót, de ugyanennyiért már menüt is kaphatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top