Utazás

Bírság járhat a kocsiablakra tapasztott árnyékolóért

Bár nem jellemző, hogy a rendőr a "Baba az autóban" tábla miatt bírságolna meg bennünket, de a jogszabályi lehetősége akár meg is lehet rá, mint ahogy egy ablakra ragasztható árnyékolóért is súlyos bírság járhatna.

Hiába személyes tárgyunk az autónk, mégsem cicomázhatjuk fel kedvünkre. Elképzelhető, hogy egy-egy rosszul elhelyezett matrica vagy egy rossz helyre tett LED miatt a műszaki vizsgán is elhasal az autó, vagy közúti igazoltatáskor büntet meg a rendőr. A DAS jogvédő szervezet összeszedte, melyek azok a sarkalatos pontok, amit jobb betartani akkor is, ha tényleg van egy baba az autóban.

Több szabály is van, ami azt hivatott biztosítani, hogy a jármű szélvédőin és oldalsó ablakain mindig kilásson a sofőr. Tiltják a menet közbeni függönyözést, az olyan beltéri díszeket, amelyek zavarják a kilátásban a gépjárművezetőt, a kívülről látható fényvisszaverő matricákat és a villogó-világító díszeket. Engedik viszont, hogy egy maximum 10×10 centiméteres táblát, matricát, egyebet tegyünk a szélvédő alsó sarkába.

Tehát megbüntethet a rendőr, ha a kalaptartó tele van plüssökkel, ha túl nagy és nem a szélvédő alsó sarkában van a “Baba az autóban” matrica, vagy ha a gyerekülés mellé felcuppantottunk egy árnyékolót. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top