Utazás

Ingyen sör jár annak, aki összeszedi a szemetet

Úgy tűnik, a mediterrán országokban megtalálták, hogyan motiválják szemétszedésre az embereket: a vészjósló kampányokat kenterbe veri a hideg sör!

Idén már negyedik alkalommal rukkolt elő egy figyelemreméltó, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ötlettel egy barcelonai szórakozóhely, melynek dolgozói nemcsak arra törekszenek, hogy vendégeik jól érezzék magukat és finom ételek kerüljenek a tányérjaikra, hanem a Föld jövőjét is szívükön viselik: aki összeszed egy pohárnyit a tengerparton eldobált cigicsikkekből, azt meghívják egy hideg sörre.

Ciki a cigi

A Tibu-Ron Castelldefels nevű bárnak nem ez az első környezetbarát lépése (teljes mértékben búcsút intettek például a műanyagnak, náluk nincs szívószál, eldobható pohár, tányér és evőeszköz), úgy tűnik azonban, hogy ez szólt a legnagyobbat, miután megelégelték, hogy lassan térdig járnak a szemétben a nap végére a nemtörődöm fürdőzők és bulizók miatt. A spanyol tengerparton sem kell hosszan kotorászni a homokban ahhoz, hogy elnyomott cigicsikkre vagy valamilyen műanyag szemétre bukkanjunk, ezt pedig a helybéliek nem akarják tétlenül tovább nézni.

Hideg sört kap, aki szemetet szed (Fotó: tibu-ron.com)

Felhívásukban azt is kiemelik, hogy egy homokban elnyomott cigaretta körülbelül három liternyi tengervizet szennyez meg visszafordíthatatlanul. Nem ez azonban az egyetlen káros következménye a vízparti füstölgésnek és szemetelésnek, a tengerbe jutva ugyanis veszélybe sodorhatják az állatokat is, mert azok ennivalónak nézik, és elfogyasztják a csikkeket. A cigiből a vízbe oldódó méreganyagok 5-20 év alatt bomlanak le, ennyi idő alatt pedig elképesztő károkat okozhatnak.

A cigarettacsikkel teli pohárral elég besétálni a Tibu-Ron bárba, cserébe máris megkapjuk a frissen csapolt, hideg sört. A pultosok legnagyobb meglepetésére a gyerekek és a külföldi turisták bizonyulnak a leglelkesebb szemétszedőknek – a kiskorúak természetesen valamilyen alkoholmentes italt kapnak jutalmul, sört szigorúan csak 18 év felettiek ihatnak.

És hogy ne vesszen kárba a szorgos szemétgyűjtők munkája, a dohányos fürdőzők ingyen kölcsönvehetik a bár hamutartóit, és magukkal vihetik őket a partra.

Szellem a palackban

Olaszországban június első hetében minden el nem dobott műanyag palackért sörkupon járt egy világhírű sörmárka jóvoltából az óceánok hete keretében. A kezdeményezéssel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy milyen nagy veszélyt jelentenek a tengerek és az óceánok élővilágára a meggondolatlanul eldobált műanyag palackok, melyeknek többsége annak ellenére is a természetes vizek fenekén végzi, hogy ma már teljes mértékben újra lehetne hasznosítani őket.

A milánói akcióban használt palackgyűjtőt egy szemléletes installáció tövében helyezték el: a hatalmas hullámot formázó, 220 kilós alkotás 12 ezer műanyag palack és eldobható pohár felhasználásával készült, és az újrahasznosítás fontosságára próbálja felhívni a figyelmet. Az óriási építmény ezután sem végzi a szemétben, június végén ugyanis országjáró körútra indult, és Olaszország leglátogatottabb városaiban állomásozik majd a nyár folyamán. A Play with Plastic nevű projekt a világ több országában ismert, Mexikóban, Brazíliában, Kolumbiában és Spanyolországban már sok követője akad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top