Utazás

Gyógynövények és borok új apátsági csokikban (x)

A Pannonhalmi Főapátság idén teljeskörűen megújította a csokoládé kínálatát. A soproni Harrer Csokoládéműhellyel közös munka eredményeként három új, gyógynövényes csokoládét alkottak. A helyben termesztett gyógynövények és az apátsági pincészet borainak házasításából pedig három különleges trüffel született.


A pannonhalmi bencés szerzetesekre egyszerre jellemző a hagyományok tisztelete és megőrzése mellett az állandó megújulás képessége. Az új termékpaletta létrehozásával olyan hiteles és önazonos termékek kerültek a kínálatba, amelyekkel egész évben elérhetőek a gyógynövénykert kincsei. A kézműves csokoládékba finomra morzsolt zsálya, levendula, valamint rozmaring, kakukkfű, borsikafű, izsóp és tárkony került. A csokoládégolyók krémesen lágy töltelékét pedig a pannonhalmi borvidékre jellemző borok ízeivel tették még izgalmasabbá.

Egy új csokoládé megalkotásakor szakmailag mindig az a legnagyobb kihívás, hogy olyan egyedi ízvilágú csokoládé kerüljön a polcokra, ahol a kiváló minőségű kakaóbab tökéletesen harmonizál a fűszerekkel. Fontos, hogy kiemeljék a gyógynövények ízét, ugyanakkor a csokoládékóstolás során az első benyomást a szemünkkel szerezzük, így a bencések a csokoládé megjelenésére is hangsúlyt fektettek. Mindhárom új, gyógynövényes termék különleges öntőformával készül: az ezeréves monostor épületegyüttesének sziluettje látható a csokoládék középső részén.


A Pannonhalmi Főapátság felfrissített csokoládé kínálatának egy részét a levendulás tejcsokoládé, a gyógynövényes étcsokoládé és a zsályás fehér csokoládé alkotja. Ez utóbbi egy sokrétű ízvilágú különlegesség, a csokis polcokon ritkán találkozhatunk ilyen kombinációval. Általánosságban a csokoládék színárnyalatai a kakaóbab típusára utalnak, esetünkben viszont az ízt adó gyógynövény színe dominál. A zsályás fehér csokoládé zöldes árnyalata tehát megjelenését is egyedivé teszi.


A főapátsági csokikínálatban újdonságnak számítanak a trüffelek. Apátsági fehér-, rozé- vagy vörösbor csokoládéval – elsőre talán egyszerűnek hangzik. A borral leginkább harmonizáló kakaóbab, gyógynövény és gyümölcs megtalálása azonban egyáltalán nem volt könnyű feladat. A rajnai rizling mellé fehér csokoládé, menta és citromfű került. A Tricollis Rosét fehér csokoládéval és eperrel tették izgalmasabbá. A pinot noirt pedig elegáns étcsokoládéval párosították. A pannonhalmi Trüffel Trió modern, ablakos díszdobozban kapható, az apátsági ajándékboltokban pedig egyesével csomagolva is megvásárolható.

www.apatsagitermekek.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top