Utazás
Szponzorált tartalom

Világhírű költők foglalták versbe: Balatonfüred, az északi part egész éves úticélja

Mondják, hogy az északi part fővárosa, bár ezzel nyilván többen vitatkoznának, akiknek a közeli Tihanyba, vagy a kicsit távolabbi Badacsonyba húz a szívük. Egy valami így is biztos: hogy Balatonfüreden van Tihanyból és Badacsonyból is, sőt bátran kijelenthetjük, hogy Füred a Balaton északi partjának esszenciája.

Városról szóló írásban nem szabad mellőzni a történelmet, annyit el is mondunk Balatonfüredről, hogy környékét már az ősember is lakta, első írásos említése egy 1211-es, a Tihanyi apátság falain belül készült birtoklevélen van, a 18. század elején pedig már gyógyvízzé minősítették máig híres savanyúvízét, mely az Állami Szívkórház előtti kútból ingyenesen fogyasztható. A város az 1800-as évek hajnalán indult tempós fejlődésnek: 1825-ben rendezték meg először a máig neves Anna-bált, a század második felében pedig a pesti polgárság üdülőhelye lett: Jókai Mór villájában 1870 és 1890 között sokszor gyűlt össze a fővárosi értelmiség, sőt: az író itt vetette papírra Az arany embert. Az épület ma is látogatható, neve Jókai Mór Emlékház, tulajdonképpen ez Balatonfüred egyik legfontosabb kulturális látnivalója. Délelőtti programnak tervezd be, hogy a kapun kilépve 5 percnyi sétával elérd a város gasztroközpontját. És nem, nem a parti büfésorról beszélünk.

Kérem a sütimet, és a tépett disznó is jöhet előtte

A Jókai Emlékháztól a Blaha utcába kell átsétálni. Patinás utca ez, régi házakkal (köztük van az Anna-bálnak otthont adó is), itt található a Posta-ház, annak az aljában pedig a Morzsa bisztró. Menüben nagyon ügyesek, de üdülünk, tehát „ráfekszünk” az á la carte rendelésre, innen a hagymás rostélyossal és a hamburgerrel is jól jársz, bár valljuk be: Magyarországon lassan mindenütt tudnak jó hamburgert sütni, ahol nem mirelit húspogácsával és ipari bucival dolgoznak. A bisztró jól húz a Tripadvisoron, alábbi komment összefoglalja a lényeget: „Szerencsére mindennap kinyitnak, és nem csak a szezonban.” Szerencsére, mert az étel jó, a hely laza, a kiszolgálás gyors és kedves, ez így pedig pont elég. Ha a Morzsában megetted a főételt, csak a szomszédba lépj át, ez a Kedves cukrászda, ahol a mindenmentestől a mindennel (de leginkább ízekkel) teli süteményekig és tortákig széles a kínálat. A kávéjukra Budapesten azt mondanák, hogy specialty, ott szimplán csak nagyon finom. Zéró csersav, semmi felesleges torokkaparás. Kávé után mehet a séta tovább, este majd még visszatérünk a Blaha utcába.

A Blaha utca (Fotó: Morzsa Bisztró, Facebook)

Csak egészség legyen

Balatonfüred uszkve kétszáz éve amolyan egészségközpontja Magyarországnak. Az egykori Esterházy kastélyban működik az Állami Szívkórház, ami egy „szimpla” fürdőházból nőtte ki magát az ország máig legnagyobbnak számító kardiológiai rehabilitációs központjává. Mint a legtöbb régi épületben álló kórház, ez is gyönyörű, kertje impozáns, érdemes bekéredzkedni egy könnyed séta kedvéért. A kórház páciensei közt számtalan neves magyar polgár, és külföldi híresség is megfordult, köztük talán a legnevesebb Rabindranáth Tagore Nobel-díjas hindu költő – a róla elnevezett parti sétányon szobra is látható.

Az északi part legszebbje

Balatonfüred parti sétányához nincs hasonlítható a tó körül. A hatalmas, idős platánfák árnyékot vetnek a járdára és a bicikliútra, a parti köveken pecások ülnek, a kikötőben vitorlások és csónakok ringanak, a „főbejáratnál” a 2009 őszén elhunyt színművész, Bujtor István szobra látható. A nyári szezonban dulakodnak a turisták egy „Bujtorral közös fotóért”, télen és tavasszal aligha áll sor előtte. A kikötőben vár még a Karolina cukrászda, melynek árait ugyan a kikötőhöz szabták, de a sütik íze igazodik az árakhoz.

A vitorlázók közül sokan mégsem a part közeli drágább éttermekben vacsoráznak, még a felső tízezer tagjai közt is akadnak jó páran, akik fogják magukat, és elsétálnak a Muskátli borozóba, vagy ahogy azt ismerik: a Hatlépcsősbe, ami velős pirítósáról híres. Na de ez inkább nyári programnak látszik, most viszont éppen tél van, ilyenkor jót tesz a mozgás.

Bujtor István szobra Balatonfüreden (Fotó: Wikipedia)

Fel a hegyre

Ízlése kérdése, hogy a tó déli partjáról szebb a panoráma, mert onnan az északi parti dombok és hegyek látszanak, vagy éppen fordítva, miszerint az északi hegyekről és dombokról impozánsabb a táj dél felé, de egyvalami biztos: az északi part a dimbes-dombos domborzatnak köszönhetően rengeteg túrautat rejt. Balatonfüred belvárosából egy könnyedén teljesíthető 13 kilométeres körtúrával jutunk fel a Tamás-hegyre, a szintkülönbség addig 380 méter: itt találjuk a Jókai kilátót, ahonnan 360 fokos panorámában gyönyörködhetsz. A túra egy ideig a nemrég a National Geographic által a világ 25 legjobb úti célja közé beválasztott Országos Kéktúra nyomvonalán vezet, a kilátótól vissza részben a Koloska-völgyön át halad az út. Tél van, mire visszaérsz, besötétedhet, vacsorára térj is vissza a Blaha utcába, és ülj be a Kredencbe. Terítéken a környékről frissen beszerzett áruból készült fogások, borlapon pedig kizárólag északi parti borok. Jó lesz, meglásd, idebiggyesztünk már megint egy idézetet a Tripadvisorról, ha nem hinnéd el: „A Kredenc állandóan azt a hangulatot adja, amit a Blaha Lujza utcától vár az ember. Az ételek finomak, a borok/pezsgők jól össze vannak válogatva, és a felszolgálók is kedvesek. Évek óta visszajárunk, egyedi hely!” Így megy ez Füreden.

Balatonfüred hajózás

A Szent Miklós hajó a 173. balatoni hajózási idényben elsőként futott be Siófokról a balatonfüredi kikötőbe 2019. április 20-án.
(Fotó: MTI /Bodnár Boglárka)

5+1 tipp

Vaszary Galéria – Épületét 2010-re restaurálták, ahogy azt a város honlapja meg is jegyzi: Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épülete lett. A főként képzőművészeti alkotásokat bemutató épületegyüttesben a kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik. A Vaszary Villa családi program lehet: 6 éves kortól felfelé múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. 

Zsidó Kiválóságok Háza – Állandó helyszínt ad az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállításnak. A tárlaton több mint 130, világhírű, zsidó származású tudós életével és munkásságával ismerkedhetünk meg. Tényleg: a relativitás elméletétől a Facebookig lesz itt minden.

Első hajó fogadása – Április 11-én indul meg a balatoni hajózás, ezen a napon érkezik be először a füredi kikötőbe Siófokról az első hajó, amit zenével, ünnepséggel várnak. Az utóbbi években mindig jó idő volt ezen a napon. Érdemes eleve Siófokról érkezni, és átszelni a tavat, a programban úgy 6 órát adnak a hajó az utasainak a füredi városnézésre. Fentebb már megírtuk, mi férhet bele ennyi időbe. 

Borhetek – Előre ugrunk a nyárba. 2020-ban augusztus 8 és 30 között rendezik meg a szokásos Borheteket a Tagore sétányon. Északi parti borok, pezsgők, koncertek, gyerekprogramok, street food, miegymás. Jófajta népünnepély. 

Költőverseny és költőtalálkozó – Szeptember 18-20 között rendezik meg. A híres olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz és a városhoz fűződő érzéseit. A versenyt 1992 óta rendezik meg, ez a magyar és az olasz kulturális életnek is kiemelkedő eseménye. Évente több száz pályázat érkezik, zsűri választja ki a legjobb műveket.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top