Utazás

Ökohisztériának tartja a terepjárós, hogy sokakat zavar a természetvédelmi övezetben való autózás

Több száz kilométeres off-road túrát szerveztek, természetvédelmi területeken át.

A Főtér értesülései szerint egy Bihar megyei terepjáró klub úgy szervezte meg a 300 kilométeres autós túrát, hogy közben fogalmuk sem volt róla, hogy tiltott területeken haladnak át az autóikkal. 

A terepjárósok az Erdélyi-középhegysgében található Natúrparkon hajtottak keresztül, majd a Facebookon büszkélkedtek el a teljesítményükkel. A közösségi oldalon közzétett poszthoz jó néhány fotót is mellékeltek, ezért sokan felháborodtak a látványon, sőt, olyan is akadt, aki értesítette az illegális terepjtúráról a hatóságokat. 

Felháborodtak a terepjárósok, miután természetvédelmi területen romboltak

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Romániában a 2005/195-ös kormányrendelet tiltja, hogy a természetvédelmi területeken fosszilis üzemanyaggal működő terepjárókkal sportszerűen közlekedjenek, többen erre alapozták a feljelentést. Alin Moş a Natúrpark igazgatója megerősítette, hogy több bejelentés is érkezett hozzá az esetről. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, a terepjárók sofőrjeit a képeken látható rendszámok alapján próbálják azonosítani. Hasonló esetekben 5000 – 25 000 lej (366 517 – 1,83 millió forint)  közötti bírságra számíthatnak az elkövetők.

A terepjáró klub vezetője, ifj. Cornel Doble ökohisztériának nevezte, hogy ilyen sok embert felháborított a túra, a klub Facebook-oldaláról pedig törölték a negatív hozzászólásokat. Doble szerint nem az erdei utakat felszántó terepjárósok teszik tönkre az erdőket, hanem az illegális hulladéklerakók és a fatolvajok. 

További cikkeink a környezetünkkel és annak védelmével kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top