nlc.hu
Utazás

Hatalmas kínai árvíz

A kínai történelmi árvíz már a világ legnagyobb Buddha szobrát fenyegeti

Kínában akkora árvíz volt, hogy már a híres Leshani óriás Buddha talpát is csiklandozza a víz. Mindez azért különleges, mert 1940 óta nem volt példa rá, hogy víz érte volna a világ legnagyobb faragott Buddha szobrát.
Leshani Buddha - Fotó: Getty

Az UNESCO Világörökség részét képező 71 méteres faragott Buddha szobor Kína Szecsuán tartományában található, és a Tang-dinasztia idején, nagyjából a 8. században épülhetett. A Buddha szobor a Minjiang, a Dadu és a Qingyi folyók összefolyásánál található, és az Emei-hegyre néz. Ennek ellenére a Buddha lába általában a vízszint fölött van: utoljára nagyjából 70 évvel ezelőtt érte víz.

Most viszont olyan súlyos áradásokat tapasztaltak a környéken, hogy közel 100 ezer embert kellett biztonságba helyezni, és a nagy turistalátványosságnak számító szobor környékéről pedig 180 látogatót kellett kimenekíteni.

A helyi mondás szerint, ha a Leshani óriás Buddha lábát víz éri, akkor a 16 milliós Csengtu városa is víz alá fog kerülni. Szecsuán tartomány biztonsági erői minden esetre magas készültségbe helyezték magukat a heves esőzések és a vele járó áradások miatt, mert egyelőre semmi jele, hogy a helyzet hamarosan javulna.

(via)

Tényleg megbolondult az időjárás az utóbbi időben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top