nlc.hu
Utazás

Budapesti kirándulóhelyek ősszel

Őszi kirándulás: 5 hely, ami kevesebb, mint egy órára van Budapesttől

Az ősz a legjobb évszak a kirándulásra, ha gyerekkel indulsz neki, mutatunk öt helyet, ami alig egy órányira vannak a fővárostól.

Ősszel az iskolakezdés okozta sokkot leginkább azzal lehet ellensúlyozni, ha minden hétvégén (amikor épp nem szakad az eső), elindulunk a gyerekekkel kirándulni és a természet közelségétől feltöltődni lelkileg. Nem kell ehhez messzire menni, vannak olyan kirándulóhelyek a főváros közelében, melyeket mindenképp érdemes meglátogatni.

1. Jági-tanösvény

Pilisszentivánról indul a négy kilométeres Jági-tanösvény, amit még akkor is bejárhatunk két óra alatt, ha a gyerekek minden fűszálnál megállnak. Az erdőben sétálás és rohangálás vár a gyerekekre, szinte akadálymentes a túra, csupán egy részen kell egy kétágú létrán átmászni, úgyhogy ha babával indulnál, akkor ne babakocsiban, hanem inkább hordozóval kirándulj a tanösvényen.

Ha pedig elfáradnak a gyerekek, több pihenőhelyen is lehet szendvicset majszolni, sőt, egy kedves fahíd is van út közben, ahol lehet mókázni.

Kirándulás Budapest környékén

Kirándulás közben vár a tanösvény fahídja a Vadász-réti-patak felett (Kép: Solymári/Wikipédia)

2. Paprikás-patak

Solymár igazán nincs messze, még HÉV-vel is elérhető, úgyhogy nyugodt szívvel tervezhetünk a Paprikás-patakhoz egy könnyed kirándulást bármelyik szombat délután.

A sárga jelzésen kell haladni, számtalan cuki hídon, patakmedren kelünk át kirándulás közben, sőt, még vízesést is láthatunk, úgyhogy a gyerekek számára sem lesz unalmas a séta. Főleg, mert a Solymári várig vezet az út, ami különösen izgalmas cél lesz nekik.

Ősszel is kirándulj Budapest közelében

Kirándulás közben nézzétek meg a Jegenye-völgyi vízesést a Rózsika-forrás közelében (Kép: Szenti Tamás/Wikipédia)

3. Matrica Múzeum és Régészeti Park

Százhalombattáig kell csupán menni a Matrica Múzeum és Régészeti Parkért, aminek a neve ne tévesszen meg, nem matricákat lehet itt csodálni, ugyanis úgy ejtik a nevét, hogy Mátrika. Elvarázsolt hely, ami azoknak a gyerekeknek különösen ajánlott, akik szeretik a történelmet, itt ugyanis a bronzkori és vaskori falu életét ismerhetik meg, korhűen berendezett házakban és tárgyakon keresztül. Ha pedig különösen jó idő van, akkor itt kipróbálhatjuk a kiserdőben a mezítlábas tanösvényt, amit az ovisok imádni szoktak.

Kirándulás ősszel Budapest vonzáskörzetében

Kirándulás közben ilyen kora bronzkori lakóépületeket is láthattok (Kép: Kaboldy/Wikipédia)

4. Selyemréti-tanösvény

Az Ócsa Tájvédelmi Körzetben található Selyemréti-tanösvény olyan, mintha egy mesébe érkeznénk. A láperdőt felfedezni csupa izgalom a gyerekek számára is, és ha még nem fáradtak el az erdőben, akkor a túra végén várja őket a Selyem-rét, ahol az erdei játszótéren ugrálhatják ki magukat.

5. Dömör-kapu

Szentendréhez közel, a Visegrádi-hegységben találjuk a Dömör-kaput, innen több túraútvonalon is el lehet indulni, ha nagyobb gyerekkel megyünk, akkor mindenképp érdemes elmenni a Lajos-forráshoz például. De nem muszáj túrázni, a kicsikkel a vízesésnél is el lehet tölteni egy csodálatos délutánt a természetben, ez közel van a parkolóhoz és igéző látvánnyal várja a kiránduló családokat.

Kiemelt kép: Unsplash

Mutatunk várakat királylányoknak és királyfiknak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top