Utazás

Szupercuki kutyus kezeli az amerikai tűzoltók idegeit

A kaliforniai erdőtüzek oltásán dolgozó tűzoltóknak jól jön egy kis lelki támogatás.

Az nlc olvasói is találkozhattak az USA nyugati partján pusztító erdőtüzekről szóló hírekkel. A helyzet drámai, olyannyira, hogy a Kaliforniában is pusztító tűzvész füstjét már Magyarországon is észlelni lehetett. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik, sokan erejükön felül, túlórában is oltják a lángokat, nem csoda, hogy sokaknál a kimerültség jelei tapasztalhatóak. 

Egy ilyen helyzetben jól jön, ha valaki időnként vált pár jó szót a végkimerülés határán járó emberekkel, vagy csak egy pár percre eltereli a figyelmét a körülötte zajló katasztrófáról. 

A kaliforniai tűzoltók számára ez a jótét lélek nem más, mint Kerith, a golden retriever kutyus, amelyet eredetileg vakvezetőnek szeretett volna kiképezni gazdája, Heidi Carman. A jószág barátságos természete miatt azonban úgy döntött, lehet, hogy jobban járnak, ha Kerithből terápiás kutyust nevelnek. 

„Már kiskutya korában világossá vált számomra, hogy Kerith különlegesen jó terápiás kutya lesz, mert nagyon szereti az embereket” – idézi a Bored Panda Carmant. 

A blöki eleinte egy kórházban teljesített szolgálatot, a tűzvész kitörését követően azonban gazdája úgy döntött, a frontvonalban dolgozó tűzoltóknak is nagy szüksége lehet a terápiás állat közelségére, ezért a két legsúlyosabban érintett területre, Marin, illetve Fresno megyékbe utaztak, hogy meglátogathassák a tűzoltókat.

Kerith a hajnal hat órakor felszolgált reggeli során sétálgat a tűzoltók körül, és nincs ember, akihez ne menne oda egy pacsira, egy kis fülvakargatásra vagy akár egy nagy ölelésre.

A gazdája elárulta, hogy a kutya elképesztő érzékkel veszi át az emberek hangulatát. Ha egy tűzoltónak jó kedve van és játszana egy kicsit Kerithtel, a kutya bármikor kapható egy kis bolondozásra, azonban ha valaki csendesebb és visszahúzódóbb, a kutyus sokkal visszafogottabban közeledik felé. Ha pedig valakit érezhetően hatalmába kerített a stressz, Kerith odafekszik a lábához, vagy nekidől egy kicsit, hogy éreztesse vele, ott van, ha szükség lenne rá. 

Mint a mellékelt fotókon látható, a tűzoltók valóban nagyon hálásak Kerith jelenlétéért, azonban reméljük, a terápiás kutyus minél hamarabb visszatérhet hétköznapi munkájához.

További cikkeink cuki kutyákról:

cuki kutya vigasztalja a kaliforniai tűzoltókat

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top