nlc.hu
Utazás

Európai szellemvárosok

5 európai szellemváros, amik tudnának miről mesélni

Tudtad, hogy a világ legészakibb Lenin szobra is egy európai szellemvárosban található?

Európa legismertebb szellemvárosa kétségkívül a csernobili atomerőmű-baleset következtében lakhatatlanná vált Pripjaty. Ezenkívül azonban még számos nem kevésbé kísérteties hely található a kontinensen…

Belchite

1937-ben, a spanyol polgárháború idején a republikánusok és Franco tábornok  katonái kéthetes, véres csatát vívtak a Zaragozától 40 kilométerre található Belchitében, mely több, mint 3000 emberéletet követelt. Az életben maradt lakosság elhelyezésére Franco parancsára egy másik várost építettek, míg a harcokban súlyosan megrongálódott települést elhagyták. Az egykori épületek romjai ma is állnak, a háború egyik szomorú mementójaként. Az elmúlt évtizedekben többször volt filmforgatások helyszíne is: Terry Gilliam itt forgatta például a Münchausen báró kalandjai néhány jelenetét, de a romok feltűnnek a három Oscar-díjat nyert A faun labirintusa című filmben is.

Belchite

Belchite (Fotó: Getty Images)

Imber

Az angliai Imber lakóival 1943. november 1-jén közölték: 43 napon belül el kell hagyniuk a települést, ott ugyanis katonai gyakorlóteret hoznak létre az Európa felszabadítására érkezett amerikai csapatok számára az utcai harcok begyakorlásához. A lakosok hiába tiltakoztak a száműzetésük ellen, döntő többségük végül ellenállás nélkül elhagyta otthonát, abban a hitben, hogy hat hónapon belül, de legkésőbb a háború után visszatérhet oda. Ez azonban sosem történt meg. A települést a háborút követően is katonai kiképzésre használták. 1961-ben az egykori lakosság egy része gyűlést szervezett, hogy visszaköltözhessenek a faluba, ám próbálkozásaik eredménytelenek voltak. Imber a mai napig is a brit hadsereg ellenőrzése alatt áll, és civilek számára évente csupán néhány alkalommal látogatható.

Imber

Imber (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

Skrunda-1

A Lettországban található Skrunda-1 a hidegháború idején a Szovjetunió egyik „zárt közigazgatási területi alakulata” volt, mely kulcsszerepet játszott az állam esetleges rakétatámadásokkal szembeni védelmében: egy radarállomást hoztak létre, melynek hatótávolsága egész Nyugat-Európát lefedte és az. A várost a rakétaprojekten dolgozó szovjet katonák és családjaik lakták. A település a Szovjetunió 1991-es összeomlását követően az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alatt maradt, de 1998-ra teljesen elnéptelenedett. A jellegzetes, szovjet stílusú lakóházak azonban még a mai napig is állnak az üres szellemvárosban

Skrunda-1

Skrunda-1 (Fotó: Getty Images)

Pyramiden 

Pyramiden városa a Norvégiához tartozó Spitzbergákon található, nevét a mellette emelkedő, piramis alakú hegyről kapta. A svédek alapították a huszadik század elején, 1927-ben aztán a Szovjetunió megszerezte és szénbányász-telepet hozott itt létre. A települést fénykorában mintegy 1200 ember lakta. Hanyatlása a Szovjetunió felbomlását követően kezdődött el, a kilencvenes évek végére pedig teljesen lakatlanná vált. A település ma is látogatható, jellemzően szervezett túrák keretein belül. Az épületek viszonylag jó állapotban maradtak fenn, a szellemváros főtérén pedig még mindig ott magasodik a világ legészakibb Lenin-szobra is.

Pyramiden

Pyramiden (Fotó: Getty Images)

Varószia

A ciprusi Famagusta városához tartozó Varószia a hetvenes évekig népszerű tengerparti üdülőhely volt sokemeletes szállodákkal, apartmanházakkal, vendéglátó- és szórakozóhelyekkel. Olyan világsztárok is vakációztak itt egykor, mint például Elizabeth Taylor és Richard Burton vagy Brigitte Bardot. 1974 augusztusában azonban a török hadsereg elfoglalta a várost. A turistákat és az állandó lakosságot napok alatt evakuálták, majd lezárták és tiltott területté nyilvánították. A településre évtizedeken át senki sem léphetett be a a török hadsereg tagjain, illetve az ENSZ képviselőin kívül. 2020 októberében aztán a törökök a lezárt terület egy részét megnyitották a nyilvánosság előtt, ami azonban diplomáciai feszültségeket szült, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa a döntés visszavonására szólította fel Törökországot.

Varosha

Varószia (Fotó: Getty Images)

via

Legalább képzeletben utazzunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top