nlc.hu
Utazás

Közeli tengerpartok Horvátországban

5 tengerpart Horvátországban, ami alig 5 órányira van Budapesttől

Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy Horvátország elfogadja a magyar védettségi igazolványt, akkor mutatjuk, hova kell menni, ha nem akarunk túl sokat utazni a tengerpartért.

Ötórányi autózást még a gyerekek is kibírnak, úgyhogy ha családdal indulunk Horvátországba, akkor mindenképp a közeli úti célokat érdemes kinézni magunknak. De akkor is a következő tengerpartokat javasoljuk, ha nem hetek, csak pár nap áll rendelkezésre a horvát tengerparti pihenésre, mert így nem megy majd el az értékes idő az utazással.

A horvátországi utazás feltételei

A konzuli tájékoztató oldal május 28-i információi szerint a következő feltételekkel léphetünk Horvátország területére:

  • A magyar védettségi igazolvánnyal mehetünk Horvátországba, de fel kell mutatni mellé a papíralapú oltási igazolást is, melyen mindkét oltási dátum szerepel. Fontos, hogy a második oltás után 14 nappal mehetünk csak az országba.
  • A 12 év alatti gyerekek mindenféle megkötés nélkül beléphetnek az országba, ha a szülőknek – vagy kísérő felnőtteknek – van védettségi igazolványa és oltási igazolása. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. Ez azt jelenti, hogy a 12-18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása főszabályként teszttel lehetséges.
  • Magyarországra hazatérve nincs teszt- és karanténkötelezettsége a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteknek és a velük utazó 18 év alatti gyerekeknek.

Öt közeli horvát tengerpart

Crikvenica

Irány a horvát tengerpart: Crikvencia

Crikvenica homokos tengerpartja gyorsan elérhető (Kép: Getty Images)

Cirkvenica 509 kilométerre fekszik Budapesttől, ami nagyjából ötórányi utazást jelent autóval. A strandok itt inkább kavicsosak, de találhatunk a városi strandon lassan mélyülő homokos partot is. Ha még három kilométert autózunk délre, akkor pedig Selcén vár az idilli homokos tengerpart. Népszerű nyaralóhely, úgyhogy érdemes korán érkezni, ha szeretnénk egy talpalatnyi helyet a családnak a parton.

Rijeka

Irány a horvát tengerpart: Rijeka

Rijeka a kirándulós nyaraláshoz is tökéletes (Kép: Getty Images)

Rijeka 502 kilométerre található Budapesttől, a tengerparti város  alig 272 kilométerre fekszik a letenyei határtól. Itt lehetünk öt óra alatt, ráadásul Rijeka több strandja, mint például Ploce és Kostanj is kék zászló minősítéssel rendelkezik, ami garantálja a környezet védelmét, a tenger és a strand tisztaságát, felszereltségét valamint a szolgáltatások magas színvonalát. Ha pedig kutyával érkeznénk, akkor sem maradunk ki a tengerből: Brajdica és Kantrida kutyás stranddal vár minden ebbarátot.

Malinska

Irány a horvát tengerpart: Malinska

Malinska türkizkék vízzel vár (Kép: Getty Images)

A Krk sziget a Magyarországhoz legközelebbi horvát sziget, Budapesttől épp 500 kilométer, ötórás autózással elérhető. A Napfény szigetének is nevezik, mert olyan sokat süt itt a nap, úgyhogy tökéletes cél nyaraláshoz. A Krk szigeten a legjobb, ha a kedvelt üdülővárost, Malinskát célozzuk meg, mert a strand itt lassan mélyül, és van kavicsos, illetve homokos része is, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő tengerparti élményt.

Senj

Irány a horvát tengerpart: Senj

Senj közkedvelt úti cél a magyarok között (Kép: Getty Images)

Senj a Krk szigettel szemben fekszik, szintén 500 kilométerre Budapesttől, alig 260 kilométerre a letenyei határtól. Mivel nagyon könnyű megközelíteni az autópályáról, így közkedvelt úti cél a magyarok között. Különösen ajánlott, ha nemcsak heverészni szeretnél egy strandon nyaralás közben, hanem érdekelnek a nagy séták és történelmi érdekességek is az óvárosban.

Opatija

Irány Horvátország

Opatija népszerű úti cél (Kép: Getty Images)

Az Isztriai-félsziget 516 kilométerre van Budapesttől, ha akadálymentesen hasítunk az utakon, akkor akár kevesebb, mint öt órát kell csak utazni érte. Itt az egyik legszebb város, Opatija (magyar neve: Abbázia) vár ránk rögtön két homokos stranddal is, kifejezetten kisegyerekeknek kedvező, lassú mélyüléssel kialakítva. Az biztos, hogy tökéletes horvátországi nyaralásban lesz részünk Opatijában.

Nyaralás 2021:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top