nlc.hu
Utazás

Egy 82 éves pilótanő is az űrbe repül majd Jeff Bezos rakétáján

Jeff Bezos 82 éves pilótanővel repül az űrbe

Ezzel megdől a legidősebb űrutazó életkor-rekordja.

Jeff Bezos kiválasztotta útitársát: egy 82 éves egykori pilótanővel indul az űrbe három hét múlva. Bezos űrvállalata csütörtökön jelentette be, hogy Wally Funk lesz a tiszteletbeli vendég a július 20-án, Nyugat-Texasból induló űrkiránduláson. Az egykori pilótanő mellett Bezos fivére és egy jótékonysági árverés győztese utazik a New Shepard rakétán, amely tíz percet tölt majd a világűrben, mielőtt visszatérne a Földre.

Funk egyike volt azoknak a Mercury 13 programban résztvevő nőknek, akik űrhajóskiképzést kaptak az 1960-as években, de sohasem juthattak ki az űrbe vagy válhattak a NASA űrhajóscsapatának tagjaivá, mert nők voltak – lásd kapcsolódó cikkünket. Abban az időszakban a NASA összes űrhajósa férfi és katonai tesztpilóta volt.

Bezos Instagramon közzétett videójában Wally Funk elmesélte, hogy mesésen érzi magát a meghívás miatt. Mint hozzátette, soha sem tarthatta vissza semmi.

„Mikor azt mondták nekem, hogy lány vagy, és ezt nem tudod megcsinálni, úgy gondoltam, mindegy, hogy az ember kicsoda, ha valamit meg akar tenni, akkor meg tudja tenni. Szeretek olyasmit csinálni, amit korábban senki” – mondta az egykori pilóta.

A 82 éves nő lesz a legidősebb ember, aki űrutazáson vesz részt. Túlszárnyalja John Glennt is, aki 77 évesen állította be a korábbi rekordot 1998-ban, a Discovery űrsikló egy útján.

Jeff Bezos egy 82 éves nővel repül majd az űrbe

Jeff Bezos a cége által kifejlesztett holdkomp makettje előtt (Fotó: Getty Images)

A texasi Funk volt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal első női ellenőre és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal első női repülésbiztonsági felügyelője is. A közzétett videóban elmondta, hogy 19 600 órát repült, és több mint 3000 embert tanított repülni.

Az első amerikai női asztronauta Sally Ride volt, ő 2012-ben halt meg. A Discovery űrsikló fedélzetén 1995-ben Eileen Collins volt az első amerikai nő, aki pilótaként működött közre egy küldetésben.

Még több űr az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top