nlc.hu
Utazás

A világjáró Gábor stoppolási tanácsai

12 éve járja stoppal a világot Gábor – volt, hogy meg akarták erőszakolni vagy éppen elrabolni

Többszázezer kilométert tett már meg 1 fillér nélkül. Ő a világ 291. legtöbbet utazott embere.

Tizenkét éven át stoppolt egy magyar utazó, Csonka Gábor “Vándorboy”. A napokban az 50. születésnapját ünneplő férfi – aki amúgy utazó blogger és idegenvezető –  elmesélte a Tények Pluszban, sőt megmutatta, hogyan kell stoppolni, és azt is elárulta, hogy miért választotta ezt a különleges utazási módot.

Gábornak hamar a szenvedélyévé vált, hogy a sofőrökkel beszélgetve ismerjen meg egy új kultúrát, sőt sokszor ingyen jutott el olyan helyekre, amelyekről mások még álmodni is alig mernek.

Vándorboy

A világutazó Vándorboy – Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

A stoppolásnak és a hátizsákos utazásnak veszélyei is vannak. A világutazó – aki már 150 országban járt –  olykor veszélyes szituációba került: Nicaraguában el akarták rabolni, Görögországban pedig egy autós férfi meg akarta erőszakolni.

A leghosszabb stopja amúgy Magyarországról Közép-Ázsiáig (Kazahsztánig) tartott.

Stoppolási praktikák Vándorboytól:

  • tegyük magunk elé a hátizsákot, akkor látják az autósok, hogy hátizsákos utazók vagyunk
  • érdemes szemkontaktust felvenni a felénk érkező autóssal, hogy lássuk a reakcióit
  • míg Európában a hüvelykujj felfelé tartása a divat, addig Ázsiában és Afrikában a “kézfej vízszintes mozgatásával” jelezhetjük a “lassíts!”, “állj meg” kérésünket

Még több világutazó az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top